Zo krijg jij de stageplek die jij zo graag wilt

Lifestyle door Maudy

Super leuk, je mag stage lopen! Yes! Je mag de wijde wereld in, op zoek naar een geweldige stageplek speciaal voor jou. Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je dit aanpakken? Girlscene’s stagiaire Maudy geeft een aantal tips om de perfecte stageplek te vinden. Ben jij benieuwd hoe Maudy aan haar super leuke stage bij Girlscene is gekomen? Lees dan snel verder…

Wat leuk (en spannend!), je mag stage lopen. Waarschijnlijk krijg je van school ook ondersteuning, maar Girlscene's stagiaire Maudy heeft een aantal tips zodat jij straks een super toffe stage hebt.

1. Allereerst is het belangrijk om op tijd te beginnen. Het is misschien cliché, maar wel echt waar. Begin daarom op tijd met het samenstellen van je portfolio. Je portfolio is je visitekaartje en hierin kun jij precies laten zien wat je kan. Verzamel vanaf je allereerste jaar opdrachten en projecten. Misschien zijn dit niet je allerbeste opdrachten, maar deze laten wel zien hoe je verbeterd bent. Daarnaast is het ook belangrijk dat je naast opdrachten voor school ook eigen opdrachten in je portfolio stopt.

2. Laat je identiteit zien in je portfolio. Je portfolio is een weergave van jezelf, zorg er daarom voor dat het een reflectie van jou is. Nog belangrijker, zorg dat je portfolio netjes is. Het hoeft helemaal niet overdreven grafisch vormgegeven te zijn, maar doe iets meer moeite dan een snelhechter ;-). Natuurlijk ligt het ook een beetje aan je studie. Volg jij een creatieve studie dan is het leuk om dit ook te verwerken in je portfolio. Maak het zo gek als jij wilt, maar zorg ervoor dat de focus op het werk blijft liggen.

3. Ga jij je portfolio laten zien via een website, zorg er dan voor dat je altijd een back-up hebt! Mocht internet het niet doen of de link niet werken dan is er altijd de mogelijkheid om de portfolio alsnog te bekijken.


4. Nu is het is tijd om bedrijven te gaan zoeken. Google je suf en stel een lijst samen met namen en e-mailadressen van bedrijven waar je jezelf wel ziet werken. Probeer niet té kieskeurig te zijn, een website alleen geeft namelijk niet een complete indruk van een bedrijf. Stel een lijst samen van minimaal tien bedrijven. De kans is namelijk heel klein dat je meteen bij het allereerste bedrijf op gesprek mag komen. Mail dus genoeg bedrijven, maar let er op dat je niet gaat copy pasten en fouten gaat maken!

5. Probeer je mail origineel te houden zodat je opvalt. Waarschijnlijk krijgen bedrijven elke dag een heleboel mailtjes binnen, jouw mailtje moet er daarom echt uitspringen. Vertel daarom een grappig feitje of een leuke anekdote over jezelf. Let er wel op dat het bij het bedrijf past ga niet een grappig feitje over jezelf vertellen bij een heel formeel bedrijf.

6. Daarnaast is het verstandig om een bedrijf van tevoren te onderzoeken. Hoeveel mensen werken er? Is het een klein bedrijf of een groot bedrijf? In je mailtje zou je hier ook kunnen toelichten waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen. 

7. Je mailtjes zijn de deur uit en nu is het wachten… Houd in je agenda bij wanneer je welk bedrijf gemaild hebt. Heb je na twee weken nog steeds niets gehoord bel het bedrijf dan op. Vraag netjes of je mailtje is aangekomen en of ze al tijd hebben gehad om het te lezen. Probeer zelf ook altijd zo snel mogelijk te reageren op mailtjes van een bedrijf.


8. Word je jammer genoeg afgewezen door een bedrijf, word dan niet boos en mail altijd netjes terug. Je weet nooit wat dit in de toekomst nog kan brengen. Zet ook niets negatiefs op social media, dit kunnen andere bedrijven namelijk ook lezen.

9. Je hebt bericht ontvangen en je mag op gesprek komen, super fijn! Verdiep je van tevoren in het bedrijf. Verdiep je ook even in de persoon met wie je het gesprek hebt, waarschijnlijk Googelen ze jou ook dus let er op wat je allemaal deelt op social media.

10. Zorg er ook voor dat je van tevoren een aantal belangrijke vragen en data op papier zet. Zo heb jij alles op een rijtje en ben jij in ieder geval goed voorbereid. Je hoeft echt geen honderd vragen te stellen, maar op deze manier laat je zien dat je interesse in het bedrijf hebt en je goed voorbereid bent.


11. Het spreekt voor zich dat te laat komen not done is. Natuurlijk kan het voorkomen dat het treinverkeer de hele dag stil ligt of er een mega file op de weg is, maar zorg ervoor dat je op tijd vertrekt en bij vertraging dit ook zo snel mogelijk laat weten.

12. Kies tijdens je gesprek voor water wanneer aan je wordt gevraagd wat je wilt drinken. Niets zo onhandig (en vies!) dan op het einde nog snel even je koude koffie naar binnen gieten. Neem wel altijd iets te drinken en doe je jas uit. Anders geef je de indruk dat je toch snel weer weg bent.

13. Blijf altijd jezelf. Draag jij nooit eyeliner, doe dit dan vandaag ook niet. Je bent waarschijnlijk zenuwachtig en je kan wel wat zelfvertrouwen gebruiken. Kies daarom een outfit die bij je past, maar let er wel even op of het ook bij het bedrijf past. Als jij je research hebt gedaan dan weet jij precies wat je uit de kast moet halen.

Jij bent nu klaar om dat gesprek te knallen en die super stageplek te krijgen! Good luck!

Zoek jij een écht super leuke stage? Kom dan stage lopen bij Girlscene! Mail snel naar danique@girlscene.nl

Heb jij nog tips voor het zoeken van een stage? Moet jij al stage lopen?