Food

7 gezonde ontbijtrecepten voor je goede voornemens

Nu de goede voornemens alweer bijna zijn vergeten, is het tijd om je er toch nog even aan te herinneren. Hoe houd je dit beter vol dan met een gezond ontbijt elke dag? Precies, niet. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat je van je ontbijt een feestje maakt, zodat je ’s avonds al zin hebt in de volgende ochtend. Dus hebben we een aantal overheerlijke en vullende recepten op een rij gezet, die je helpen je gezonde voornemens alsnog waar te maken.

Om een vol gevoel te hebben in de ochtend, is het belangrijk om een ontbijt te eten waar veel proteïnes en vezels in zitten. Deze zorgen er onder andere voor dat je een vol gevoel hebt. Er staan zoete en hartige ontbijtvariaties tussen de volgende recepten, dus haal er inspiratie uit voor jouw gezonde start van dit nieuwe jaar. En als je binnenkort een feestje geeft, dan kun je natuurlijk ook gezonde hapjes serveren. 

Quinoa met gebakken ei, spinazie en tijm
Gebruik een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 centimeter.
1 tl boter
½ kop quinoa
8 eieren
1 ¼ kop melk
1 el knoflook
1 tl tijm
½ tl zout
½ tl peper
2 koppen gesneden spinazie
1 kop Parmezaanse/romano kaas

Verhit de oven voor op 170 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Spoel de quinoa. Gooi de eieren, melk, knoflook, tijm, zout, peper en quinoa bij elkaar. Roer de spinazie er doorheen en doe de mix vervolgens in de ovenschaal. Doe er strak folie omheen en schud rustig van links naar rechts, zodat de quinoa zich gelijk over de onderkant van de schaal verdeelt. Bak 45 minuten. Verwijder folie en bestrooi met de kaas. Zet zonder folie terug in de oven voor 10-15 minuten. Laat kort afkoelen en snijd in ongeveer zes stukken.

Smoothie 
4 grote aardbeien
½ banaan
½ kop blauwe bessen
100 ml (soja)yoghurt
12 amandelen
3 ijsblokjes

Dit is het makkelijkste recept ooit. Gooi alle bovenstaande ingrediënten in de blender en wacht tot het een glad geheel is. Tadaaa!

Quinoa met peer
60 gram gekookte quinoa
1 peer
Handje rozijnen
Handje walnoten
1 tl kaneel
Beetje honing

Zorg dat de quinoa van tevoren gekookt is (doe het desnoods de avond van tevoren even). Snijd de peer in fijne stukjes. Meng dit met de andere ingrediënten in een kom en genieten maar. Kleine tip: als je de peer vervangt door appel, smaakt je hele ontbijt gewoon naar appeltaart!

Bananenpannekoekjes
35 gr havermout (meel)
1 banaan
1 ei
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
Scheutje (soja)melk
Beetje honing

Maal de havermout tot het de structuur van meel heeft. Doe het in een blender met melk en het ei. Snijd de banaan er in stukjes, doe het door het mengsel en mix nogmaals. Voeg als laatst de overige ingrediënten toe. Neem een soeplepel en schep rondjes van ongeveer 15 centimeter doorsnee in een warme koekenpan. Bak om en om tot ze gaar zijn. Je kan het nog afmaken door er fruit bij te eten.

Kokosnoot cookiebar met blauwe bessen
Gebruik een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 centimeter.
1 kop kokosnootmeel
½ kop kokosnoot snippers
1 tl kaneel
1tl bakpoeder
½ tl zeezout
¼ kop honing
1 kop appelsaus
2 eieren
2 el kokosolie
1 kop amandelmelk
1 kop blauwe bessen

Verhit de oven op 170 graden. Mix de eerste vijf ingrediënten in een kom. Mix in een andere kom de rest, op de blauwe bessen na. Klop dit met de hand. Voeg de meel toe en schep als laatst de blauwe bessen erdoor. Vet de ovenschaal in met kokosolie en giet het mengsel erin. Tik de ovenschaal zacht op een ondergrond om de lucht eruit te kloppen. Bak het geheel 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant droog en bruin gebakken is. Snijd het geheel na afkoelen in 12 stukjes. Klinkt toch als een feestje elke ochtend?

Meloen en rauwe ham
1/4 meloen
Rauwe ham
Het is misschien een beetje een ongewone combinatie. Als je ’s ochtends haast hebt, maar je wilt wel snel & gezond ontbijten dan is dit een goede optie. Snijd een kwart meloen in stukjes en vouw er een stuk rauwe ham omheen. Veel serieuze fitnessfanaten beginnen de ochtend met meloen, omdat het je metabolisme direct op gang brengt. Door de combinatie met rauwe ham, één van de gezondere soorten beleg, is het een echte traktatie.

Knäckebröd met ei en hüttenkäse
2 sneetjes knäckebröd
Hüttenkäse
1 gekookt ei
Boter
Aardbei, peer en banaan

Besmeer de sneetjes knäckebröd eventueel met boter. Doe op één het gekookte ei in plakjes. Besmeer de ander met hüttenkäse en doe daar vervolgens fruit naar smaak op. Dit is een heel evenwichtig ontbijt waarbij je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is een goed alternatief als je geen zin hebt om heel veel moeite te doen voor je ontbijt.

Als je wel een beetje motivatie kunt gebruiken bij een gezonde levensstijl, kun je er altijd over praten met de meiden op het forum

Welk recept ga jij uitproberen?

Bron, bron, bron

Must reads 👀