9 do's en don'ts bij het studeren

Lifestyle door Maxime

Je hebt het allemaal al eens gehoord: werk aan een opgeruimd bureau, plan vooruit, begin op tijd. Allemaal adviezen die je al kent en waar je, laten we eerlijk zijn, nog niet veel mee hebt gedaan. Wil je nu echt eens weten wat helpt bij het studeren en wat je beter wel en niet kunt doen? Dat heeft Girlscene voor je uitgezocht. Lees snel verder!

Nu de zesjes cultuur met uitsterven wordt bedreigd is het al helemaal tijd om alles uit je studie te halen. Als je maar niet hoger dan die 5.3 kunt komen zijn dit de tips waardoor jij voor eens en altijd efficiënt studeert en binnen no time van je vijven en voldoende maakt. Ben je er klaar voor? 

Do
Het belangrijkste is dat je een actieve studiehouding hebt. Dit houdt in dat je niet achterover op de bank moet gaan liggen om je tekst te lezen, maar juist dat je echt met je tekst aan de gang gaat. Dit lijkt een overbodige tip, maar te vaak denken we nog dat we er heus wel iets van oppikken.

Don’t
De eerste keer dat je iets leest, pik je ook wel iéts op. Als je elke keer dezelfde informatie leest denk je vooral: “ik weet dit, ik ken dit”, terwijl het helemaal niet representatief is voor hoeveel je ook echt kent.

Do
Wat je wel kunt doen na die eerste keer alles doorlezen is proberen de tekst te structureren. Zoek verbanden in de tekst. Als er drie gevolgen zijn van een bepaalde oorzaak, zet die dan voor jezelf duidelijk onder elkaar. Door te structureren doe je dus iets nieuws met je leerstof en dat zorgt ervoor dat je beter verbanden legt.

Don’t
De tekst structureren heeft overigens totaal geen nut als je dat doet door middel van markeren. Uit onderzoek blijkt dat het markeren zelfs afleidt bij het leggen van verbanden. Ook het herlezen van een gemarkeerde tekst heeft daardoor geen zin.

Do
Koppel de nieuwe informatie aan de kennis die je al hebt. Door het in verband te brengen met iets wat je al eerder wist, kun je het beter uitleggen. Door het te koppelen aan iets wat zich in je langetermijngeheugen bevindt zorg je ervoor dat je het makkelijker onthoudt. Een andere tip is om te proberen om de leerstof uit te leggen aan iemand die er niets van weet.

Don’t
Nachtjes doorhalen zijn echt funest voor je leervermogen. Tijdens het slapen worden nieuwe verbindingen tussen hersencellen gebouwd en die zijn nodig om informatie op te slaan. Uit onderzoek bleek dat muizen die één uur ‘leerden’ en vervolgens mochten slapen beter presteerden dan muizen die drie uur leerden en wakker gehouden werden.

Do
Een andere manier om intensief en effectief te leren is door jezelf constant vragen te stellen over de stof. Dit heeft zelfs zin als je er nog geen antwoord op weet. De vraag blijft namelijk tijdens het lezen in je hoofd zitten en daardoor lees je de tekst intensiever. Zelfs als je uiteindelijk geen antwoord op je vraag vindt.

Don’t
Ga niet een hele dag strak achter elkaar boven je boeken hangen. Dit heeft geen zin, omdat je je concentratie verliest puur omdat je bijvoorbeeld niet meer weet hoe je moet zitten. Vervolgens irriteert dat je en heb je een gebrek aan concentratie. Dus strek af en toe je benen en ga even helemaal weg van de plek waar je werkt.

Do
Het actief bezig zijn met de tekst kun je ook doen door kaartjes te maken van de informatie die je moet weten. Door deze af en toe tussendoor te oefenen train je om de informatie keer op keer te onthouden. Na verloop van tijd kun je bij het lezen van nieuwe stof ook nieuwe kaartjes maken. Zo hoef je niet alles in één keer te doen. Oefen trouwens zowel de kaartjes die je niet goed hebt als de kaartjes die je wel goed hebt, want herhaling zorgt voor onthouden.

Heb je problemen met stress voor je tentamen, leren of deadlines? Praat erover met de andere meiden op het forum!

Wat zijn jouw tips om beter te studeren?

Bron, bron, bron