Lifestyle

Nieuwjaarsetiquette: zoenen of een handdruk?

Nog maar een paar uur voordat de champagne rijkelijk vloeit en we omver worden geknald met vuurwerk. Bij het inluiden van het nieuw jaar hoort natuurlijk een lekkere dikke smakkerd. Natuurlijk sta je te popelen om je crush om middernacht gelukkig nieuwjaar te wensen met een zoen. Maar die oudere oom geef je liever geen zoen, maar een hand. Maar mag dit eigenlijk wel? Moet je per sé iemand zoenen? En tot wanneer moet je eigenlijk iemand gelukkig nieuwjaar wensen?

Na middernacht wens je traditiegetrouw iedereen een gelukkig nieuwjaar. Hier horen ook drie zoenen op de wang bij. Je neemt dan maar voor lief dat je neef zich niet geschoren heeft en dat zijn baardje kriebelt en dat je tante ongelooflijk uit haar mond stinkt. Is er een manier om onder deze zoenen uit te komen, en is het eigenlijk verplicht?

Volgens etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler is het niet verplicht om iemand gelukkig nieuwjaar te zoenen. Goed nieuws als je dus geen zin hebt die verre oom een dikke zoen te geven. Vooral op de werkvloer kan zoenen aardig wat stress op leveren. Moet je je baas nu een zoen geven, of blijf je formeel met een handdruk? En het is vreemd om alleen die leuke collega te zoenen terwijl je de rest een hand geeft. Kies er in dit geval voor om iedereen een hand te geven. Let er wel een beetje op wat de rest van je omgeving doet. Zoent iedereen elkaar, dan moet je er helaas toch aan geloven uit beleefdheid.


Het is twaalf uur geweest en je jongere neefje komt met een vieze glimlach naar je toe om je te zoenen. Je hebt allang besloten dat jij niet gaat zoenen, maar hij komt nu wel heel dichtbij... Door je armen gestrekt te houden creëer je een afstand tussen jou en de persoon die jou probeert te zoenen. Strek je hand alvast zodat de ander door heeft dat je niet van plan bent om te zoenen. Daarnaast kun je ook je linkerhand op de schouder van de ander zetten. Hiermee kun je jezelf wegduwen ;-). 

Tot slot is het ook nog van belang uit welk land de persoon in kwestie komt die van plan is jou te zoenen. In Nederland is het heel normaal om drie zoenen te geven. Maar in Engeland en Duitsland geven ze één vluchtige zoen. Dit in tegenstelling tot Spanje en Italië, hier geven twee zoenen.

Oké, nu weten we dus dat je niet verplicht iemand hoeft te zoenen. Maar nu komen we bij het volgende punt: tot wanneer moeten we iemand gelukkig nieuwjaar wensen? Moet je écht die ene vriendin die je eind januari ziet nog gelukkig nieuwjaar wensen? Het antwoord is nee. Je hoeft slechts tot zes januari, met Drie Koningen, iemand gelukkig nieuwjaar te wensen. Hierna hoeft het enkel nog bij een Nieuwjaarsreceptie.

Wanneer de klok vanavond twaalf uur slaat, grijp dan je kans en zoek je crush op. Wens hem een gelukkig nieuwjaar, op de manier die jíj wilt! :-)

Wat doe jij met Nieuwjaar? Zoenen of een handdruk?

Bron, bron

Beeld: Thinkstockphotos

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved