Lifestyle

Bewezen: van aardig doen word je dik

Veel mensen worden opgevoed om altijd aardig en beleefd te zijn tegen mensen. Dus toen de Girlscene redactie afgelopen zomer te horen kreeg dat er een link is tussen dankbaar zijn en dik worden schrokken we nogal. Onze eerste gedachte? Hoe kun je aankomen door aardig te zijn? Het klinkt onvoorstelbaar, maar volgens dit onderzoek is het waar. 

De Universiteit van Washington heeft onderzoek gedaan en uit dat onderzoek blijkt dat er een link is tussen aardig zijn en jezelf daardoor zoete dingen te gunnen. Letterlijk sweet for sweets dus. Maar hoe zit dat dan? Volgens onderzoeker Ann Schlosser heeft dankbaarheid zoete bijwerkingen. “Deze studie bewijst dat dankbaar zijn voor behulpzame acties van anderen voor en de consumptie van snoep verhoogt.” In Jip en Janneke taal: door het gevoel van dankbaarheid hunker je naar zoete dingen.


Betekent het bijvoorbeeld dat negatieve emoties in verband worden gebracht met smaken als zuur, zout of bitter en positieve emoties met zoet? Ann Schlosser onderzocht dat verband. En wat blijkt? Ze vond een correlatie tussen het dankbare gevoel en ervoor kiezen om zoet eten naar binnen te werken in plaats van bijvoorbeeld zuur, zout of bitter eten. Je voelt als het ware dat je het verdiend hebt om iets zoets te krijgen. Het gevolg is dat je de voorkeur geeft aan eten met een zoete smaak. Met andere woorden, wanneer je aardig doet heb je behoefte om er iets zoets voor terug te krijgen.

Maar wat gebeurt er als je veel zoete dingen (vol suiker) binnenkrijgt? Dat kan resulteren in gewichtstoename. Als je bijvoorbeeld met een groep bent is het makkelijker om bewust of onbewust meer van deze zoete dingen naar binnen te werken. Natuurlijk spelen meer factoren een rol als het om gewichtstoename gaat, waar overconsumptie er één van is.

Wat vind je van dit onderzoek? Herken jij jezelf in dit onderzoek?

Bron en bron