Food

7 heerlijke en verrassende recepten met kaneel

Op de Girlscene redactie houden we van kaneel. Het hoort bij het winterseizoen en doet denken aan een avond op de bank met lekkere warme drankjes en koekjes. Het maakt lekkere gerechten of drankjes nog beter en maakt van een saaie maaltijd nog een feest. Een bijkomend voordeel is dat kaneel goed voor je is. Het zou helpen bij diarree, concentratie verbeteren en is rijk aan mineralen. Lekker en gezond dus. Tijd om er een hoop lekkere en makkelijke gerechten mee te maken.

We zetten eerder al een aantal recepten met appel voor je op een rijtje, maar nu hebben alle recepten kaneel als ingrediënt. Wist je dat kaneel heel lekker kan zijn in niet alleen zoete, maar ook zoute gerechten? Daarom hebben we een aantal recepten voor je gevonden waar je niet meteen van zou verwachten dat er kaneel in zit. Daarnaast vind je ook warme drankjes en toetjes, dus voorlopig kun je lekker variëren. De recepten zijn allemaal voor vier personen. Als je voor minder wilt maken, deel de benodigde ingrediënten door vier en keer het aantal personen voor wie je het wilt maken.

Lekker toetje: Kokosrijst met kaneel
400 ml kokosmelk
600 ml melk
400 gr dessertrijst
8 verse dadels
1 tl gemalen kaneel

Kook de eerste drie ingrediënten in één pan en laat daarna op laag vuur doorkoken. Verdeel over 4 kommen. Snij de dadels in de lengte in vieren, meng met het kaneel en verdeel over de kommen.

Gerecht: Gekruide garnalen
500 gr reuzenscampi
2 teentjes knoflook
Mespunt kaneelpoeder
Mespunt kruidnagel
Cayennepeper
2 tl basterdsuiker
15 gr koriander

Meng knoflook, kaneel, kruidnagel en cayennepeper. Bak eerst het specerijenmengsel 30 seconden in olie. 3 minuten scampi roerend meebakken. Strooi de suiker erover heen en bak nog 1 minuut, tot ze gaar zijn. Doe de scampi in een schaal, strooi de koriander er overheen en serveren maar.

Gerecht: Frittata (omelet)
2 aardappels
100 ml melk
65 gr boter
4 eieren (eiwit scheiden van dooier)
Mespunt kaneel
2 eetlepels olie

Kook de aardappels met zout naar smaak. Laat uitlekken en pureer. Voeg de melk, zout (naar smaak) en 40 gram van de boter toe. Roer de eidooiers er doorheen. Klop apart twee eiwitten stijf. Doe dit samen met kaneel voorzichtig bij de rest. De rest van de boter (of gebruik olie) in de koekenpan om het mengsel te bakken aan twee kanten, et voilà!

Gerecht: Pompoensoep met kaneel
400 gr pompoenstukjes
100 gr wortel
0,75 l Groentebouillon
1 tl kaneelpoeder
1 tl geraspte gember

Dit gerecht is afkomstig van Foodness.nl. Kook de pompoenstukjes en wortel gaar in 15 minuten. Meng de geraspte gember en kaneel door de soep. Pureer het geheel in een blender of staafmixer. Voor de garnering kun je kijken op Foodness.nl.

Toetje: appel kaneel cupcakes
200 gr amandelmeel (of een ander soort meel)
5 el rozijnen
3 appels
2 eieren
70 gr roomboter
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl zout

Verwarm de oven op 180 graden. Meng de amandelmeel, eieren, kaneel, bakpoeder zout en roomboter. Schil de appel en schaaf met een rasp. Voeg dit samen met de rozijnen en de kaneel toe aan het cupcakebeslag. Verdeel het beslag over ongeveer zes vormpjes en bak deze 30 minuten in de oven.

Drankje: Kaneel koffie
400 ml melk
4 el honing
1 tl kaneel
4 tl cacao
400 ml hete, sterke koffie

Zet voor vier personen koffie. Kook melk, roer de kaneel en de honing er doorheen en breng nog een keer aan de kook. Voeg de cacao toe. Doe het melk mengsel in de kopjes en vul met de koffie.

Drankje: Kaneel chocomelk
800  ml melk
4 el cacao
1 zakje vanillesuiker
2 tl kaneel
1 bus slagroom

Verwarm melk en voeg de kaneel toe. Meng in een beker de cacao, vanillesuiker en een klein beetje water. Voeg dit toe aan het melk en roer goed. Serveer met een slagroom en een beetje kaneel erop.

Must reads 👀