Lifestyle

Zo heb je veilig seks!

Je hebt nu al een tijdje een vriend en jullie eerste keer seks zit eraan te komen. Of je hebt wel al een tijdje seks, maar weet eigenlijk niet alle ins en outs over de risico’s die seks met zich mee kan brengen. Van seks moet je vooral genieten en daarom hebben we voor je op een rij gezet wat je moet weten over veilig vrijen. Zo hoef jij alleen de maatregelen nog te nemen en ervan te genieten.

Waarom moet je veilige seks hebben?
Je hebt het vast al eens gehoord of gezien, maar toch is het handig om op een rijtje te hebben waarom je nou ook alweer bescherming moet gebruiken. Bescherming gebruik je niet alleen om te voorkomen dat je zwanger wordt, maar ook om geen soa’s (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen. Hoewel sommige soa’s niet ernstig zijn, zijn er ook een aantal waar je de rest van je leven door getekend bent. Zelfs als je aan de pil bent, moet je dus bij een nieuwe relatie of je one-night-stand een condoom gebruiken. Doe dit zelfs als je sekspartner zegt dat hij of zij geen soa heeft, want niet van alle soa’s heb je direct last. De symptomen van sommige soa’s voel je pas na een aantal weken of zelfs maanden.

Als je liever geen condoom gebruikt
Oké, dus de pil gebruik je tegen zwangerschap en een condoom om jou en je partner te beschermen van soa’s. Toch kan het zijn dat je die condoom na een tijdje zat bent. Niet voor niets is één van de seksfrustraties dat jullie er allebei geen één bij je hebt. Helaas is een condoom het enige middel tegen soa’s. Het is belangrijk dat je het onderwerp bespreekt met je sekspartner. Ga allebei naar de huisarts en laat een soa-test doen. Durf je niet naar de huisarts? Misschien is de drempel lager als je het anoniem en kosteloos kunt doen bij een soa-kliniek in grote steden of de soa-afdeling bij de GGD. De uitslag zorgt ervoor dat je zonder zorgen je gang kunt gaan. Is de uitslag voor allebei of één van beiden positief (een soa dus)? Luister dan goed naar het doktersadvies. Als je er op tijd bij bent, kan er in de meeste gevallen nog iets aan gedaan worden.

Iets anders dan de pil
Veel meiden gebruiken een pil (er is een forum waar meiden ervaringen met de pil delen), maar voor de pil zijn ook veel alternatieven. De pil geldt als één van de veiligste voorbehoedsmiddelen. Op de tweede plek staat het spiraal als het aankomt op meest gebruikte voorbehoedsmiddelen. Je hebt twee verschillende soorten, namelijk het hormoon- en het koperspiraal. Die beschermt je, afhankelijk van welk type je kiest, tussen de 3 tot 10 jaar. Een andere optie is het anticonceptiestaafje, dat wordt in je arm ingebracht en beschermt tot 3 jaar. Dit zijn een paar van de meest voorkomende anticonceptiemiddelen. Je hebt ook nog de pleister, ring, pessarium, prikpil of portio-kapje. Als je goed advies wilt over een anticonceptiemiddel, kun je dit het best bespreken met je huisarts. Wat je ook besluit, ga altijd naar een persoon die er verstand van heeft voor advies. Deze mensen zijn ook gewend om hierover te praten en dat neemt voor jou misschien ook een barrière weg.

Vond je deze tips nuttig?

bron, bron, bron, bron

Must reads 👀