Deze invloed heeft thee op je lichaam

Food door Jasmijn

“Zeg meiden, is dit een theekransje of gaan jullie nog aan de slag?” Een eeuwenoude favoriete uitspraak van leraren. Tsja, wij kunnen er ook niks aan doen dat we van thee en kletsen houden. Het zit in ons DNA. Een kopje thee met je moeder of vriendinnen doet wonderen voor je humeur. Maar, hoe gezond is thee eigenlijk en wat zijn de effecten van verschillende soorten thee?

Hier op de redactie wordt het ene na het andere kopje thee gedronken. Goed nieuws voor ons, want thee is hartstikke goed voor je gezondheid. Awesome zelfs! Maar, dan moet het wel echte thee zijn. Kruidenthee bijvoorbeeld behoort helaas niet tot de categorie ‘echte’ thee doordat deze niet gemaakt is van theeblaadjes. Die Kamillethee die je drinkt om tot rust te komen of die hippe muntthee, jammer ladies, maar zijn officieel geen thee.

Wat is dan wel thee? We bespreken drie verschillende soorten thee:

1. Groene thee, deze wordt gemaakt van ongefermenteerde theeblaadjes.
2. Zwarte thee, deze wordt gemaakt van gefermenteerde theeblaadjes.
3. Witte thee, deze wordt gemaakt van de allerjongste knopjes van de theeplant.

De effecten van groene thee
Groene thee zit bommetje vol anti-oxidanten en dat is dus hartstikke goed voor het lichaam. Deze anti-oxidanten hebben een antibacteriele werking, een positieve werking op de bloedsuikerspiegel, het hart, de lever, de bloeddruk en op het cholesterolgehalte. Ook helpt het bij de spijsvertering wat weer goed is voor de lijn. Dit wonderdrankje vertraagt zelfs het verouderingsproces. Hallo eeuwige jeugd! Wel zit er cafeïne, of liever theïne, in groene thee. Maar, dat betekent niet dat je na 4 kopjes stuiterend door de woonkamer gaat. De theïne in groene thee zorgt voor een betere concentratie en is ook nog eens kalmerend.

De effecten van zwarte thee
Het verschil tussen de soorten thee zit voornamelijk in het verwerkingsproces. Zwarte thee heeft een sterkere smaak dan groene thee. Dit doordat de blaadjes van de theestruik blootgesteld worden aan licht en vocht. Hierdoor ontstaat er oxidatie en gaat de anti-oxidantgehalte in de thee achteruit. Zwarte thee reguleert de bloedsuikerspiegel en reguleert rust in de hersenen. Hierdoor heeft het een positieve werking bij onrust, stress en depressie. Ook vermindert de thee het risico op hart- en vaatziekten, kalmeert het de maag bij darmproblemen en beperkt het de aanmaak van tandplak en vermindert daarmee ook de bacteriën in je mond die schadelijk kunnen zijn voor de tanden en het tandvlees.

De effecten van witte thee
Als je al onder de indruk was van de effecten van groene thee, dan word je omver geblazen door die van witte thee. Witte thee is nog net eventjes iets gezonder. De thee kan het immuunsysteem een flinke boost geven en zelfs ziekteverwekkers tegen gaan. De thee zit mega vol antioxidanten en is zelfs geschikt als je wil afvallen. Dit doordat het de aanmaak van vetcellen tegengaat en de verwerking van vet stimuleert. Witte thee heeft een hoog gehalte collageen en elastine wat helpt de huid te verstevigen en te herstellen.

Beeld: iStock