Tips die je helpen bij het beginnen aan je scriptie

Lifestyle door Jasmijn

Je bent vroeg opgestaan om te beginnen aan je scriptie. Je zet je computer aan en dan gebeurt er dit: “Oeh, filmpje! Deze kat maakt echt vet grappige geluidjes als hij een vogel ziet”, “OMG, hot dudes in bed?! En klik….en scroll…” “Whuuttt, een ‘Hoe goed ken jij Taylor Swift quiz?’ die moet ik nú doen!” De volgende keer dat je weer op de klok kijkt ben je een uur verder en heb je nog niks bereikt. Behalve dan dat je nu zwart op wit hebt dat je de ultieme Swiftie bent.

Naast dat je snel bent afgeleid door van alles om je heen, heb je het misschien ook gewoon druk en heb je een baan of stage waar je ook tijd aan moet besteden. Weet je echt niet waar je moet beginnen, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips. Je scriptie staat nu eenmaal niet één, twee, drie op papier. Succes!

1. Just do it
In tegenstelling tot de studenten van Zweinstein hebben wij Dreuzels geen ‘Betweterveer’ die alle antwoorden geeft en moeten we toch echt zelf aan de slag. Staren naar een computerscherm schiet niet op. Maak een plan en schrijf alles op. Wees realistisch in je planning en houd je aan je deadlines.

via GIPHY

2. Weet wat je onderwerp is
Het klinkt vanzelfsprekend, maar voor je het weet houd jij je alleen nog maar bezig met bijzaken. Stel daarom van tevoren duidelijk voor jezelf vast wat je onderwerp is. Waar ga jij je scriptie over schrijven? Wat is je onderzoek, de probleemstelling/discussiepunten? Hoe ga je deze beantwoorden? Is het onderwerp relevant?

3. Laat je niet afleiden
Facebook is een zwart gat, net als Instagram. Voor je het weet zet je het vierde kattenfilmpje aan, lees je het zoveelste lijstje op bekijk je opeens de vakantiefoto’s van de broer van een jongen bij wie je ooit op zwemles hebt gezeten. Niet productief. Log je uit van alle social media accounts, draag oordopjes als geluiden van buitenaf je storen en zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Af en toe een kopje koffie kan geen kwaad, maar drink geen liters energiedrankjes.

4. Laat je begeleider je begeleiden
Gebruik je begeleider nuttig. Stel zoveel mogelijk concrete vragen en laat je adviseren, inspireren en motiveren door je begeleider. Communicatie is belangrijk, praat daarom niet alleen met je begeleider over je scriptie, maar ook met vriendinnen. Hoe vaker je vertelt waar je mee bezig bent, hoe duidelijker het vaak ook voor jezelf wordt en je beter weet waar en waarom je iets doet.

5. Controleer
Niet alleen is het belangrijk om je spellingscontrole aan te hebben staan. Ook kan het handig zijn om voordat je de scriptie inlevert iemand alle tekst na te laten kijken. Doordat je er zelf al zo lang mee bezig bent zie je gemakkelijk foutjes over het hoofd. Maar, check ook je bronnen. Via Google valt er veel te vinden, maar het is misschien niet altijd een even betrouwbare bron van informatie.

via GIPHY

6. Relax
Het schrijven van een scriptie kan een enorm stressvolle periode zijn, maar vergeet niet om af en toe ook even lekker te ontspannen. Na een hele week keihard werken mag je best even een weekend genieten. Trakteer jezelf, ga uit eten of klets bij met je vriendinnen. Je zult zien dat je de week daarna weer vol energie en nieuwe motivatie aan de slag kunt gaan.

Nog geen zin gekregen? Girlscene zet de leukste spulletjes onder elkaar zodat jij wél zin krijgt om aan de slag te gaan. Bestel de items door op ze te klikken.

 

 

 

Moet jij een scriptie schrijven? Of heb je er al een geschreven en heb je nog een tip? 

Bron, bron, bron