Food

8 feiten en fabels over pasta

Pasta lijkt dé ideale maaltijd. Pasta koken, sausje erbij en done! Helaas is niets minder waar en gaat zo’n simpel klusje nog best wel vaak fout en is de pasta niet altijd gaar. Er zijn daarom ook een heleboel mythes over pasta. Girlscene vraag zich af welke mythes fabel zijn en welke waar zijn…

1. “Voeg altijd olie toe aan kokend water, anders plakt de pasta aan elkaar.”
Stiekem zorgt de olie er enkel voor dat de pasta en de saus niet aan elkaar blijven plakken. Om ervoor te zorgen dat de pasta niet aan elkaar blijft plakken is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat er genoeg water in de pan zit. Daarnaast is het goed om in de pan te blijven roeren nadat de pasta is toegevoegd aan het water.

2. “Pasta is gaar wanneer het blijft plakken.”
De pasta is pas echt gaar wanneer je de juiste kookwijze hanteert. Hij is niet al dente omdat hij toevallig blijft plakken aan het fornuis.

3. “Het water hoeft niet te koken.”
Het is heel belangrijk dat het water wél kookt. Het kokende water zorgt er namelijk voor dat de pasta niet aan de pan blijft plakken en dat de pasta de kenmerkende notensmaak krijgt.

4. “Het is goed om de pasta af te spoelen na het koken.”
Dit is een echte fabel, het afspoelen van de pasta verpest de pasta. Tenzij je van plan bent om een koude pastasalade te maken, is het niet nodig om de pasta af te spoelen. Je spoelt namelijk samen met het water ook de olie weg, dit zorgt ervoor dat de saus zich niet goed kan binden aan de pasta.

5. “Je hoeft geen zout toe te voegen aan het water.”
Wanneer je geen zout toevoegt aan het water, heeft je pasta weinig smaak. Voeg daarom altijd twee tot drie theelepels zout toe.

6. “Verse pasta is altijd beter.”
Verse pasta is zeker niet altijd beter. Het ligt compleet aan de saus die je gebruikt. Sommige sauzen werken nu eenmaal beter met “droge” pasta.7. “Pasta gaat alleen maar om de saus.” 
Ook dit is niet waar, pasta is veel meer dan de saus. Eigenlijk heb je zelfs maar een klein beetje pastasaus nodig.

8. “Laat de pasta altijd uitlekken.”
Deze mythe is deels wel en deels niet waar. Het is namelijk altijd beter om één deel van het water te verwijderen van de pasta. Vooral voor een dunnere saus zoals pesto is het belangrijk dat de pasta nog een beetje nat is. Een tip is om onder het vergiet een bakje neer te zetten. Zo kun je tijdens het afgieten van de pasta altijd de vocht opvangen en eventueel later nog gebruiken.

Wij hebben nu echt zin in pasta! Jij ook? Kijk dan voor meer food inspiratie op het forum!

Wist jij deze mythes al? Ga jij nu je pasta anders koken?