Food

Deze verrassende stamppot variaties moet je proberen

De handschoenen zijn van zolder gehaald, de schaatsen liggen klaar en de treinen hebben er officieel geen zin meer in. Wat een feest: de winter is weer begonnen! Dit betekent dat het weer tijd is voor een lekkere stamppot. Stamppot saai? Helemaal niet! Girlscene zet zeven verrassende stamppot variaties op een rijtje. Dat wordt smullen geblazen… 🙂

Hutspot met gembersiroop en geitenkaas (445 kcal) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Twee zakken hutspotgroenten (500g)
– Kruimige aardappelen (800g)
– Zachte geitenkaas (400g)
– Gembersiroop (75ml)
– Koriander (15g)

Zo ga je te werk:
1. Schil de aardappels in stukjes en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Laat de aardappelen in twintig minuten gaarkoken. Voeg na tien minuten de hutspotgroenten toe. Verwarm ondertussen de oven op de gratineerstand.

2. Giet na twintig minuten de aardappels en groenten af en stamp ze fijn. Voeg zout, peper en de gembersiroop toe en meng tot een smeuïge stamppot. 

3. Verdeel de stamppot in een platte ovenschaal en verdeel de geitenkaas in plakken over de stamppot. Besprenkel hierna nog wat gembersiroop over de kaas. 

4. Gratineer de hutspotschotel in ongeveer vier minuten totdat de kaas gesmolten is. Bestrooi hierna eventueel nog wat koriander over de hutspot.

Hollandse boerenkool met shoarma (710 kcal) | 2 personen
Dit heb je nodig:
– Kruimige aardappelen (750g)
– Kipfiletreepjes (200g)
– Zonnebloemolie (2el)
– Boerenkool (150g)
– Shoarma (400g)
– Oranje paprika
– Knoflooksaus 

Zo ga je te werk:
1. Schil allereerst de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappelen in vijftien minuten gaar samen met de boerenkool en wat zout. Verhit hierna olie in een koekenpan en bak de shoarma in ongeveer drie minuten bruin. Voeg hierna de paprika toe en bak hem nog twee minuten mee.

2. Giet de aardappelen en de boerenkool af, maar bewaar één kopje kookvocht. Stamp vervolgens de aardappelen, boerenkool en een scheut kookvocht samen met een pureestamper. Doe dit net zolang tot het een grove en smeuïge stamppot wordt. 

3. Voeg vervolgens de shoarma en wat knoflooksaus toe en roer het goed door. Breng het hierna eventueel nog op smaak met wat peper.


Zuurkool met chorizo (565 kcal) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Groene olijven zonder pit (125)
– Kruimige aardappelen (750g)
– Chorizoworst (50g)
– Zuurkool (500g)
– Melk (100ml)
– Boter (25g)

Zo ga je te werk:
1. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze af onder de kraan. Kook hierna de aardappelen met wat zout in twintig minuten gaat. Neem een andere pan en kook de zuurkool volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de zuurkool daarna uitlekken in een vergiet.

2. Verwarm de melk en de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg hierna het mengels bij de aardappelen en meng totdat het een smeuïge puree wordt.

3. Snijd vervolgens de chorizo in blokjes en hak de groene olijven grof. Meng hierna de zuurkool door de puree en schep de chorizo en olijven erdoor. Breng het eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

Stamppot met veldsla en romaatjes (370 kcal) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Uitgebakken spekreepjes (35g)
– Kruimige aardappels (1,5kg)
– Crème fraîche (125ml)
– Romaatjes (250g)
– Bieslook (25g)
– Veldsla (150g)
– Nootmuskaat
– Peper
– Zout

Zo ga je te werk:
1. Schil de aardappels en kook ze met wat zout in ongeveer twintig minuten. Was ondertussen de tomaatjes en snijd ze door midden. Knip met een schaar de bieslook fijn.

2. Verwijder de wortels van de veldsla. Giet daarna de aardappels af en voeg crème fraîche, peper, en een mespunt nootmuskaat toe en meng tot een stevige puree. 

3. Voeg nu de veldsla, bieslook, spekreepjes en tomaatjes door de puree. Zet hierna de stamppot nog heel even op het vuur om warm te worden.


Hartige Italiaanse andijviestamppot (620 kcal) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Verse aardappelpuree (450g)
– Gebakken spekjesreepjes (75g)
– Zak gesneden andijvie (400g)
– Cherrytomaatjes (250g)
– Gorgonzola (75g)

Zo ga je te werk:
1. Neem de aardappelpuree uit de verpakking en roer het los. Schep hierna de rauwe andijvie en de gorgonzola erdoor. 

2. Verdeel het geheel over een grote ovenschotel en verhit het mengel tien minuten in de magnetron.

3. Bak ondertussen de cherrytomaatjes in de pan. Laat hierna de spekreepjes nog even meebakken.

4. Verdeel vervolgens de stamppot over de borden en voeg de tomaatjes en spekreepjes toe.

Stamppot van rauwe spinazie en kip (510 kcal) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Kruimige aardappels (1kg)
– Panklare spinazie (600g)
– Amandelschaafsel (50g)
– Kookroom (125ml)
– Kerriepoeder (1el)
– Kipfilet (4 stuks)
– Boter (25g)
– Ui

Zo ga je te werk:
1. Kook de aardappels in twintig minuten gaar. Snijd vervolgens de ui in stukjes en bak in de boter. Voeg wat kerriepoeder toe en bak nog één minuut. 

2. Wrijf de kipfilets in met zout en peper en bak ze samen met de ui ongeveer tien minuten rondom bruin gaar. Rooster het amandelschaafsel in een aparte koekenpan. Verwarm ondertussen de kookroom.

3. Giet de aardappels af en meng samen met de warme kookroom tot een puree. Voeg hierna het uimengsel en de helft van het amandelschaafsel door de puree heen. Voeg vervolgens de spinazie toe op laag vuur en laat de spinazie slinken.

4. Breng daarna de stamppot op smaak met zout en peper. Snijd de kipfilet in plakjes en verdeel over de stamppot. Verdeel de rest van het amandelschaafsel over de stamppot.


Bietenstamppot met wortel en citroen (575) | 4 personen
Dit heb je nodig:
– Kruimige aardappelen (1,2kg)
Winterpeen (200g)
– Melk (150ml)
– Gesneden rode bieten (340g)
– Citroen

Zo ga je te werk:
1. Snijd de aardappel in gelijke stukken en kook ze in water met wat zout in twintig minuten gaar. Schrap ondertussen de winterpeen schoon en snijd hem in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Kook de winterpeen de laatste tien minuten mee met de aardappelen.

2. Verwarm in de tussentijd de melk. Stamp hierna de aardappel samen met de peen tot een fijn mengel en meng de melk erdoor.

3. Snijd de bietjes fijn en rasp de gele schil van de citroen. Voeg hierna de bietjes en de rasp toe aan de stamppot en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de stamppot nog even drie minuten op laag vuur.

Ga jij deze recepten proberen? 

Bron: Allerhande

Must reads 👀