Verdronken jongetje geeft vluchtelingen een gezicht

News door Redactie

Het is een foto die je nooit meer kan vergeten. De foto van een driejarig jongetje dat levenloos is aangespoeld op het strand van Bodrum. Hij is slechts één van de vele vluchtelingen die om het leven zijn gekomen in hun tocht naar een beter leven. De schokkende foto belicht een andere kant van de vluchtelingencrisis. "Wat nou gelukszoekers", is de reactie op de foto op social media. Let op: bevat schokkend beeld!

De foto van het verdronken jongetje gaat het hele internet over. De foto heeft een grote impact op veel mensen. De vluchtelingencrisis is al een tijdje bezig, maar de situatie heeft nu een nieuw gezicht gekregen. Dat van het verdronken jongetje. Hij heeft een boottocht van Kobani naar het Westen niet overleefd. Fotografen hebben vastgelegd hoe het jongetje op het strand lag en werd weggedragen door een Turkse marinier. 

Het jongetje heette Aylan Kurdi, was drie jaar oud en vluchtte uit Syrië. Samen met zijn ouders en broertje stapte hij op een van de twee boten die ze naar Kos moesten brengen. De twee boten botsten en kapseisden, waardoor er twaalf mensen -onder wie vijf kinderen- het niet overleefden en aanspoelden op de kust. Aylan's moeder en broertje Galip hebben het helaas ook niet overleefd. 

Inmiddels staat de schokkende foto symbool voor het leed van alle vluchtelingen. Werden ze eerder bestempeld als gelukszoekers, ziet men nu in dat vluchtelingen heel veel ellende moeten doorstaan. Op social media is er heel veel ophef ontstaan. Mensen laten vooral weten hoe verschrikkelijk ze het vinden. In Turkije was #KiyiyaVuranInsanlik – de menselijkheid is aangespoeld – het meest besproken onderwerp op Twitter. 

"Het is onacceptabel dat mensen die in de 21ste eeuw moeten vluchten voor conflicten, vervolgingen, ellende en verval zulke vreselijke dingen moeten meemaken in hun thuisland, laat staan onderweg, en dan vervolgens sterven op de drempel van Europa", zegt de algemeen directeur van de International Organization for Migration. Helaas is er nog geen echte oplossing voor het probleem. De regering van IJsland heeft wel laten weten dat ze 50 vluchtelingen wil opnemen. Maar dat aantal vinden inwoners te laag. Ruim 13.000 mensen (van de 300.000 inwoners in totaal) hebben zich aangesloten bij een Facebookpagina die pleit voor meer vluchtelingen in IJsland. 

Wat vind jij van de foto van het verdronken jongetje? Zou Nederland -net als IJsland- ook vluchtelingen moeten opnemen? 

Bron, bron, bron