Girls Issues: Ik heb eetbuien

Lifestyle door Maudy

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres met eetbuien.

Heey Girlscene,
Bijna elke avond, niet lang voordat we gaan eten krijg ik ineens een eetbui. Het is niet super erg, maar ik vind het wel vervelend. Ik eet dan snoep, koek, nootjes en weet mezelf uiteindelijk te stoppen met kauwgom. Wij eten altijd om 18:00. Rond 17:00 beginnen die buien altijd. 

Ik ben ongeveer 1.78, 14 jaar en 59 kilo. Mooi op gewicht dus. Heel veel meisjes in mijn klas willen er zo uitzien als ik. Ik ben ook erg tevreden met mezelf. Ik kan maar door eten en ik kom eigenlijk amper aan, net als mijn zusje. Maar ik weet ook dat, tegen de tijd dat ik uit gegroeid ben, ik niet meer zo veel kan eten. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over mijn gewicht, maar met die eetbuien zit ik wel. Ik vind het echt niet fijn. Een ding doe ik altijd als ik een eetbui krijg: huiswerk maken, ik krijg er geen stress van, dus daarvan komt het niet...

Zouden jullie mij willen helpen?
Xxx-jes Eef

Lieve Eef,

Wat vervelend dat je deze eetbuien hebt, helemaal omdat het langzaam een vast patroon aan het worden is. Heb je er ooit al eens aan gedacht om dit probleem te vertellen aan iemand in je omgeving bijvoorbeeld een leraar, ouder of vriendin? We snappen dat het misschien lastig is om hulp te zoeken, maar je zult zien dat het ontzettend oplucht om zoiets te vertellen.

Je geeft aan dat de eetbuien altijd rond dezelfde tijd beginnen, denk eens na voor jezelf of je dan ook honger hebt of dat het puur de dwang is om te eten. Wanneer je echt honger krijgt rond vijf uur, probeer dan eens rond half vijf wat te eten. Dit kan bijvoorbeeld een handje ongezouten noten zijn of een stuk fruit. Hiermee kun je de ergste honger nog even in bedwang houden tot het avondeten. Misschien kun je ook eens proberen te beginnen met kauwgom te nemen als je een eetbui op voelt komen. Waarschijnlijk zijn je hersenen al zo gewend aan het idee dat kauwgom een eetbui stopt dat de kans groot is dat je hersenen dat nu weer denken.

Ook al blijft je gewicht hetzelfde, het is niet gezond om zo te leven. Je merkt er dan van de buitenkant niet zoveel van, maar van binnen is het een ongezonde boel. Probeer er daarom echt op te letten. Als je het echt lastig vindt om gezond te eten, probeer dan te overleggen met een diëtiste. Zo kun je samen een gezond plan bedenken waardoor je minder snel de neiging krijgt om veel te eten.

Veel succes!

Liefs,
Girlscene 

Heb jij ook een Girl Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: Thinkstockphotos