Lifestyle

9 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen op school

Het is de nachtmerrie van iedereen om degene in de klas te zijn die tijdens de lunch in haar eentje zit en altijd als laatste wordt gekozen. Het nieuwe schooljaar gaat weer bijna van start. Misschien beland je in een nieuwe klas of wil je een frisse start maken; de eerste dag op school is altijd spannend. Het liefst wil je een killer eerste indruk achterlaten. Het goede nieuws? Dat kan! Zelfvertrouwen hebben kun je namelijk leren. Met een paar simpele trucjes loop jij zelfverzekerd door de gangen van de school. Jij gaat dit schooljaar rocken! 

Sta op met een positieve gedachte
Als je elke dag opstaat met de gedachte "Iel, ik heb echt geen zin om vandaag naar school te gaan, mijn leven is stom", dan zal je dag waarschijnlijk niet denderend zijn. Zorg dat je elke dag opstaat met een positieve instelling. Ook al is de eerste schooldag doodeng, er zijn ook veel leuke dingen! Misschien maak je wel veel nieuwe vrienden en haal je dit jaar goede cijfers. Who knows wat er dit jaar voor leuks gaat gebeuren... De wereld ligt aan jouw voeten. Sta elke dag op met een positieve gedachte en jouw dag zal ook een positieve wending krijgen.

Denk niet te veel aan het verleden
Misschien voelde je je vorig jaar een loser en zat je toen helemaal niet goed in je vel. Zie het nieuwe schooljaar als een nieuw begin! Jij bent dit jaar een betere versie van jezelf. Denk niet te veel terug aan vorig jaar, want daar heb je niks aan. Bedenk je in plaats daarvan wat je kan doen om dit jaar onvergetelijk te maken. You can do it!

Verbeter je houding
Zelfvertrouwen is all about body language. Om te beginnen kun je aan je houding werken. Als je als een zoutzak de klas binnenloopt dan zal je geen indruk achterlaten, maar als je rechtop loopt dan straal je zelfvertrouwen uit. En dat is wat je wilt. Loop met je schouders naar achter en je hoofd naar het plafond. Je zal je automatisch zelfverzekerder voelen en anderen zullen dat ook zien. Als je met klasgenoten in gesprek bent let er dan op dat je een open houding hebt. Als iemand haar armen over elkaar heeft in een gesprek dan komt het ongeïnteresseerd over, het is veel gezelliger om met iemand te kletsen die eruitziet alsof ze het naar haar zin heeft.

Doe alsof je klasgenoten je beste vrienden zijn
Dat zijn ze natuurlijk niet, maar doe alsof. Je klasgenoten zijn geen monsters. Als je ze op een leuke, relaxte manier benadert dan zal je zien dat anderen jou hetzelfde benaderen. Het gezegde 'behandel mensen zoals jezelf behandeld wilt worden' is hier heel toepasselijk!

Fake it until you make it
Misschien wil je liever lunchen op het toilet en voel je je super ongemakkelijk als je met een klasgenoot praat, maar dit hoef je niet per se te laten merken. Je kunt zelfvertrouwen faken. Je doet alsof je heel zelfverzekerd bent door rechtop te staan, te glimlachen en mee te kletsen. Op het begin voelt het een beetje onwennig, maar je zal zien dat het werkt! Je klasgenoten zullen anders op je reageren waardoor je automatisch meer zelfvertrouwen krijgt. Na verloop van tijd hoef je helemaal niet meer te faken!

Wees jezelf
Dit is misschien wel de engste tip van allemaal, maar wel een belangrijke. Je kunt zeggen dat je Taylor Swift geweldig vindt en dat je in de zomer het liefst elk festival pakt, maar als dit eigenlijk niet zo is dan word je ook niet gelukkig. Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan je bent om leuk gevonden te worden. Je voelt jezelf het best als je helemaal jezelf bent en dat merken je klasgenoten ook.

Zie fouten maken als iets positiefs
Fouten maken hoort erbij. Als je er per ongeluk iets uit flapt dan kan je twee dingen doen. Of je kan hard wegrennen of je kan er om lachen. Van fouten kun je alleen maar leren! Don't beat yourself up.

Schrijf je goede eigenschappen op
Lukt het helemaal niet met het faken? Voel je je enorm onzeker? Dan kan het helpen om een lijst van je goede eigenschappen op te stellen. Waarschijnlijk focus jij je alleen maar op wat je niét kan, maar er zijn heel veel dingen die je wél kan! Vraag je omgeving gerust om hulp als je niks meer kunt bedenken, wedden dat zij nog genoeg suggesties hebben?

Geef jezelf een compliment
Zelfvertrouwen begint bij jezelf. Ook jij mag iets liever voor jezelf zijn. Heb je vandaag met iemand gepraat terwijl je dat heel eng vindt? Heb je een moeilijke opdracht afgemaakt? Daar mag je best trots op zijn. Elke positieve stap verdient een schouderklopje, hoe klein de stap ook is. Zeg tegen jezelf dat je het goed hebt gedaan en verwen jezelf af en toe met een lekkernij of een nieuw kledingstuk.

Vind jij je eerste schooldag spannend?

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved