Lifestyle

9 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen op school

19

Het is de nachtmerrie van iedereen om degene in de klas te zijn die tijdens de lunch in haar eentje zit en altijd als laatste wordt gekozen. Het nieuwe schooljaar gaat weer bijna van start. Misschien beland je in een nieuwe klas of wil je een frisse start maken; de eerste dag op school is altijd spannend. Het liefst wil je een killer eerste indruk achterlaten. Het goede nieuws? Dat kan! Zelfvertrouwen hebben kun je namelijk leren. Met een paar simpele trucjes loop jij zelfverzekerd door de gangen van de school. Jij gaat dit schooljaar rocken! 

Sta op met een positieve gedachte
Als je elke dag opstaat met de gedachte "Iel, ik heb echt geen zin om vandaag naar school te gaan, mijn leven is stom", dan zal je dag waarschijnlijk niet denderend zijn. Zorg dat je elke dag opstaat met een positieve instelling. Ook al is de eerste schooldag doodeng, er zijn ook veel leuke dingen! Misschien maak je wel veel nieuwe vrienden en haal je dit jaar goede cijfers. Who knows wat er dit jaar voor leuks gaat gebeuren... De wereld ligt aan jouw voeten. Sta elke dag op met een positieve gedachte en jouw dag zal ook een positieve wending krijgen.

Denk niet te veel aan het verleden
Misschien voelde je je vorig jaar een loser en zat je toen helemaal niet goed in je vel. Zie het nieuwe schooljaar als een nieuw begin! Jij bent dit jaar een betere versie van jezelf. Denk niet te veel terug aan vorig jaar, want daar heb je niks aan. Bedenk je in plaats daarvan wat je kan doen om dit jaar onvergetelijk te maken. You can do it!

Verbeter je houding
Zelfvertrouwen is all about body language. Om te beginnen kun je aan je houding werken. Als je als een zoutzak de klas binnenloopt dan zal je geen indruk achterlaten, maar als je rechtop loopt dan straal je zelfvertrouwen uit. En dat is wat je wilt. Loop met je schouders naar achter en je hoofd naar het plafond. Je zal je automatisch zelfverzekerder voelen en anderen zullen dat ook zien. Als je met klasgenoten in gesprek bent let er dan op dat je een open houding hebt. Als iemand haar armen over elkaar heeft in een gesprek dan komt het ongeïnteresseerd over, het is veel gezelliger om met iemand te kletsen die eruitziet alsof ze het naar haar zin heeft.

Doe alsof je klasgenoten je beste vrienden zijn
Dat zijn ze natuurlijk niet, maar doe alsof. Je klasgenoten zijn geen monsters. Als je ze op een leuke, relaxte manier benadert dan zal je zien dat anderen jou hetzelfde benaderen. Het gezegde 'behandel mensen zoals jezelf behandeld wilt worden' is hier heel toepasselijk!

Fake it until you make it
Misschien wil je liever lunchen op het toilet en voel je je super ongemakkelijk als je met een klasgenoot praat, maar dit hoef je niet per se te laten merken. Je kunt zelfvertrouwen faken. Je doet alsof je heel zelfverzekerd bent door rechtop te staan, te glimlachen en mee te kletsen. Op het begin voelt het een beetje onwennig, maar je zal zien dat het werkt! Je klasgenoten zullen anders op je reageren waardoor je automatisch meer zelfvertrouwen krijgt. Na verloop van tijd hoef je helemaal niet meer te faken!

Wees jezelf
Dit is misschien wel de engste tip van allemaal, maar wel een belangrijke. Je kunt zeggen dat je Taylor Swift geweldig vindt en dat je in de zomer het liefst elk festival pakt, maar als dit eigenlijk niet zo is dan word je ook niet gelukkig. Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan je bent om leuk gevonden te worden. Je voelt jezelf het best als je helemaal jezelf bent en dat merken je klasgenoten ook.

Zie fouten maken als iets positiefs
Fouten maken hoort erbij. Als je er per ongeluk iets uit flapt dan kan je twee dingen doen. Of je kan hard wegrennen of je kan er om lachen. Van fouten kun je alleen maar leren! Don't beat yourself up.

Schrijf je goede eigenschappen op
Lukt het helemaal niet met het faken? Voel je je enorm onzeker? Dan kan het helpen om een lijst van je goede eigenschappen op te stellen. Waarschijnlijk focus jij je alleen maar op wat je niét kan, maar er zijn heel veel dingen die je wél kan! Vraag je omgeving gerust om hulp als je niks meer kunt bedenken, wedden dat zij nog genoeg suggesties hebben?

Geef jezelf een compliment
Zelfvertrouwen begint bij jezelf. Ook jij mag iets liever voor jezelf zijn. Heb je vandaag met iemand gepraat terwijl je dat heel eng vindt? Heb je een moeilijke opdracht afgemaakt? Daar mag je best trots op zijn. Elke positieve stap verdient een schouderklopje, hoe klein de stap ook is. Zeg tegen jezelf dat je het goed hebt gedaan en verwen jezelf af en toe met een lekkernij of een nieuw kledingstuk.

Vind jij je eerste schooldag spannend?

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

19 reacties

 • 4 jaar geleden Jazmyn

  Ik zit nu op het MBO , mijn middelbare school tijd was een nachtmerrie voor mij want ik werd constant gepest. Maar toch bleef ik mezelf , het is moeilijk en je moet geduldig zijn. Ookal ben je alleen op school, het is lastig ik weet het maar concentreer het meeste op schoolwerk. En wat ook misschien handig is om te doen: geef jezelf elke dag een compliment voor een paar weken lang want het helpt !

 • 4 jaar geleden Brooklyn

  ik was in de derde echt een meeloper met zo'n populair groepje en moest echt alles faken. Ik voelde me zo alleen! Ik had met geen van hun raakvlakken en ze sloten me vaak buiten. Nu zit ik in de 5de en ik had vorig jaar zo'n leuk jaar! Ik bleef gewoon wie ik ben en heb nu nieuwe leuke vrienden. Faken heeft echt geen zin, je wordt er alleen maar onzeker van.

 • 4 jaar geleden bumblebee

  Ik zit sinds 2 dagen op de middelbare en we hebben 25 mensen in de klas 13 meisje 12 jongens dus bij de meisjes zit er altijd iemand alleen en ik heb gemerkt in deze twee dagen dat ik dat ben. Dus we zaten in de bus iedereen zat naast iemand en toen ik dat zag moest ik huilen ze keken me aan maar zeiden geen ene fuck. Tja deze tips werken niet voor mij.

 • 4 jaar geleden Flawr.

  oh wauw: eerst zovan: fake it till you make it, en de volgende tip: wees jezelf… ???

 • 4 jaar geleden Dana

  Het helpt heel erg als je gewoon op een groepje af stapt en vraagt of je er bij mag komen zitten. Als het echt een leuk groepje is, zeggen ze wel ja. Probeer mee te doen met hun gesprek en voor je het weet hoor je er bij. En als je eenmaal een groepje hebt, leer je ze vanzelf kennen en vertrouwen, en daar krijg je ook meer zelfvertrouwen van. Ik spreek uit ervaring.

 • 4 jaar geleden Lila

  Handige tips!

 • 4 jaar geleden glitterbug

  (wat is dat over ''one direction gaat uit elkaar''?)

  goed artikel

 • 4 jaar geleden Raining men

  Goede tips! Ik was begonnen met zelfvertrouwen faken om erdoorheen te komen en vanzelf kreeg ik ook echt zelfvertrouwen. Nu alleen nog faalangst bij het presteren onder druk van de hele klas

 • 4 jaar geleden joepiejajeej

  hele goeie tips!

 • 4 jaar geleden lovely_girl

  Wat ik zou doen is jezelf zijn en blijven maar als eerste een beetje extremer zodat je zeg maar wat minder bang bent. En altijd positief denken. En denken aan de leuke Dingen die je hebt meegemaakt.

 • 4 jaar geleden 2Pretty4U

  Niet iedereen in me klas hoeft me aardig en leuk te vinden.. ik heb me eige kleine clubje waar ik mezelf kan zijn. En al voel ik me ff naar, een appje naar me squad (me echte bff's, niet op school) en dan verschijnt me glimlach weer (LANG LEVEN WHATSSAPP D)

 • 4 jaar geleden Emma - Redacteur Girlscene (redactie)

  Het is inderdaad bedoeld hoe @happyvla @pineapplepowerrr en @PrettyPrincess het opvatten. Je hoeft niet te doen alsof je iemand anders bent of je persoonlijkheid te veranderen als je je wat zekerder voordoet dan je in werkelijkheid bent. Je beeldt je in dat je zelfverzekerder bent en hierdoor word je het ook .

 • 4 jaar geleden happyvla

  Ik denk dat je alleen je zelfvertrouwen kan faken. Je iets zekerder voordoen, zodat je minder angstig bent. Je kunt beter niet doen alsof je meer durft dan in werkelijkheid, hier komen ze uiteindelijk wel achter.

 • 4 jaar geleden pineapplepowerrr

  Hangt ervan af hoe je faket. Je kan bijvoorbeeld faken van iemand die fashion verafschuwt. Maar jij faket je zo dat je van fashion houdt. Hier maak je jezelf totaal anders.

  Hier moet je bij het faken dingen groter maken. Ben je een beetje stoer. Doe je net iets stoerder voor dan je bent. Maak het allemaal iets groter en extremer. Maar houd het positief

 • 4 jaar geleden Lighthouse

  ik deel de mening van PrettyPrincess! Natuurlijk moet je niet bij alles gaan faken, maar door je te gedragen alsof je zelfvertrouwen hebt (geen arrogantie) dan word je het ook, en daar is niks mis mee!

 • 4 jaar geleden PrettyPrincess

  Faken is juist goed! Je faket niet een hele andere persoonlijkheid ofzo. Je staat alleen steviger in je schoenen, wat op een gegeven moment vanzelfsprekend wordt in plaats van faken.

 • 4 jaar geleden HarryStylesismybae.

  Inderdaad! Faken is echt de slechtste tip, ever.

 • 4 jaar geleden Charlotte

  Wat wousje zegt. Je moet nooit faken, is alleen maar negatief achteraf en dan doe je je voor als iemand anders en ben je zeker niet je echte ik.

 • 4 jaar geleden wousje

  Eerst faken en jezelf anders voordoen en vervolgens jezelf zijn en je niet anders voordoen dan je bent? Spreekt elkaar een beetje tegen, naar mijn mening.

 1. 1