Travel

5 gedachten over soloreizen die je los moet laten

Alleen op reis, veel mensen zien het als de mooiste ervaring van hun leven. Mooie plekken opzoeken, doen wat je zelf wilt, jezelf leren kennen... Maar een soloreis maak je niet zomaar, wat als je het helemaal niet naar je zin hebt? En als je je onveilig voelt op reis? Deze gedachten spoken door je hoofd en kunnen je tegenhouden om in het vliegtuig te stappen. Girlscene-lezeres Yvonne heeft al vaker een soloreis gemaakt en vertelt je welke vijf gedachten over soloreizen je los moet laten.

Gedachte #1: “Alleen reizen is saai”
Nee, écht niet. Of, nou ja, alleen reizen is zo saai als dat je het zelf maakt. Hoe jouw reis wordt en hoe jij je hierbij voelt is een resultaat van hoe jij je dagen inplant en hoe jij je dagen doorbrengt. De hele reis alleen in je hotelkamer zitten omdat je nergens heen wilt in je eentje zal het niet leuker maken. Maar zolang jij gewoon doet wat je zelf wilt, ziet wat jij wilt zien én de activiteiten onderneemt die jij wilt ondernemen kan het écht niet saai zijn.. Je doet toch immers wat je leuk vindt? Beter nog, je doet niets wat je niet leuk vindt.. En wie weet kom je ondertussen nog leuk gezelschap tegen, waardoor je reis nóg leuker wordt! Hallo, kan het nog beter?!

Gedachte #2: “Alleen reizen is onveilig”
Ikzelf heb me eigenlijk nog nooit onveilig gevoeld tijdens soloreizen. Dus als je het mij zou vragen zou ik zeggen: “Nee, reizen is niet onveilig. Je hebt niks om je zorgen over te maken.. gewoon gaan!’ Natuurlijk, er komt weleens iets voor; toeristen verdwalen, worden beroofd of ontmoeten de verkeerde mensen. Maar wees eens eerlijk, dit gebeurt ook in Nederland. Zolang jij je gezonde verstand gebruikt, niet met iedereen meeloopt die een leuk verhaal aan je verkoopt, niet ‘s nachts in je eentje op pad gaat én je tas en daarbij je geld en paspoort in de gaten houdt zal alleen reizen niet onveiliger zijn dan thuis door de stad lopen. Ook kan het je helpen door naar de ‘veiligere’ landen te reizen. Zo zijn Scandinavië en Ierland in Europa zeer veilig voor solo-reizigers en kan je ook in Azië over het algemeen vrij veilig reizen (met Vietnam als een van de top ‘meest veilige’ landen).

Gedachte #3: “Wat zullen mensen wel niet van me denken?”
‘Als zij alleen reist, heeft ze vast geen vrienden.’ of, ‘Ga je alleen reizen? Dat is echt raar.’ zijn gedachten die bij mensen snel voorbij komen wanneer je ze over je plannen vertelt. Geloof me, ik heb ze vaak zat gehoord. Vrienden van me hebben me gevraagd waarom ik in hemelsnaam in m’n eentje op vakantie ga en dat ze het zelf maar raar vinden. Gelukkig hoor ik veel vaker positieve reacties van vriendinnen, kennissen, familie en klasgenootjes dat ze me bewonderen voor het alleen-reizen en dat ze heel graag eens hetzelfde zouden willen doen. Tevens hoor ik veel mensen over de ‘angst’ van het alleen uit eten gaan en het alleen dingen doen, waar je toch tegenaan zult lopen tijdens soloreizen. Mijn advies? Wat mensen ook over je zeggen, of het over reizen of over iets anders gaat, trek je nooit iets aan van hun mening en doe lekker je eigen ding! Jij doet iets wat je leuk vindt en dat is genoeg.

Gedachte #4: “Alleen reizen is eenzaam”
Klopt, soms ben je alleen – eenzaam zijn daarentegen, is een heel ander verhaal. Wanneer je alleen bent, ben je niet meteen eenzaam. Want wanneer ben je nou eenzaam? Zolang je iets doet wat je leuk vindt én zolang je jezelf bezig houdt ben je nooit echt eenzaam. Als jij van reizen houdt, zal je je niet snel eenzaam gaan voelen. En geloof mij; ik heb nog nooit zoveel, en zo snel, mensen ontmoet als tijdens een soloreis. In je eentje ben je vrij snel en makkelijk aanspreekbaar én je begint op natuurlijke wijze heel vlot met de mensen te praten die je tegenkomt.. en als jij het niet doet? Dan doen zij het wel! Je ontmoet altijd mensen tijdens een soloreis. Dus: zal je je eenzaam voelen tijdens het reizen? Echt niet!

Gedachte #5: “Wat als ik alleen ga reizen en het haat?” 
‘Wat als’ is een gevaarlijke gedachte. Het kan je lang bezig houden, het maakt je onzeker, bang en je gaat piekeren. Laat me je dan dit vragen: ‘Wat als je alleen gaat reizen en er gek op wordt?’ Dan zou je een geweldige kans mislopen als je het niet zou doen! Waarom zou je alleen reizen niet leuk vinden? Zolang je van reizen houdt én de dingen doet die je graag wilt doen hoeft er geen enkel probleem te zijn. Tuurlijk, soloreizen moet je wel aanspreken. Maar op het moment dat je jezelf deze vraag stelt, is het wel duidelijk dat je er serieus over nadenkt! Alleen reizen is een grote stap en waarschijnlijk vind je het spannend – logisch ook. Maar alleen reizen zal je veel goeds doen op veel verschillende manieren: je reist, je leert mensen kennen, je zelfvertrouwen groeit én je wordt volwassener. Mijn advies én mijn antwoord op de vraag ‘Wat als ik soloreizen haat?’ Spring in het diepe en gewoon gaan!

The Tourist Of Life.com is een internationale reisblog voor solo-reizigers en vrouwelijke reizigers. De blog wordt geschreven door Yvonne, een 20-jarige globetrotter, levend onder het motto 'To travel is to live'. Sinds een jaar schrijft ze over haar reiservaringen, bezochte bestemmingen en opgedane reistips in de hoop anderen te inspireren om meer te gaan reizen en meer te zien van de wereld.

Wil jij weleens alleen op reis?

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved