Beauty

Dit is waarom puisten op dezelfde plek terugkomen

Puisten zijn net zoals ongesteld worden: je weet precies waar en wanneer het komt. Laat dat nu zó vervelend zijn, want waarom komt een puist altijd terug op dezelfde plek? En waarom is dat dan altijd op zo'n vervelende plek, zoals tussen je wenkbrauwen, midden op je kin of op het randje van je lip? Girlscene heeft het antwoord voor je.

Puisten, serieus... Waarom bestaan deze dingen? Maar wat misschien nog vervelender is, is dat je niet echt controle hebt over wanneer het komt en wanneer het weggaat. Argh. Vooral omdat puisten vaak zich nestelen op een zichtbare plek en graag op hun vertrouwde stekkie terugkomen. Maar waarom gebeurt dit en hoe kom je er van af? Girlscene ging op onderzoek uit.

1. Je knijpt puisten uit
Sorry, dit is behoorlijk TMI, maar hoe lekker is het om een puist uit te knijpen? Vooral als de pijn daarna verdwijnt. Maar goed, je weet waarschijnlijk wel dat dit niet heel goed voor je huid is en dat is niet alleen omdat het een litteken kan achterlaten. Als de witte kop openbarst kan het zijn dat niet alle dirt verdwijnt. Dat betekent dat hierdoor een nieuwe ontsteking ontstaat en/of dat er een nieuwe puist naast de oude opkomt. 

De grote vraag blijft natuurlijk: wat doe je hier tegen? Het is belangrijk om je huid te exfoliëren zodat de dode huidcellen en viezigheid van de huid je poriën niet verstoppen. Je kunt ook een product gebruiken dat salicylzuur bevat om de bacteriën te doden die acne veroorzaken. 

2. Je zit (te) vaak aan je gezicht
Als je 'gevoelig' bent voor onzuiverheden is het aan te raden om je gezicht zo min mogelijk aan te raken. Dat is enorm lastig omdat het al snel verleidelijk is om even je hoofd op je handen te laten rusten of om onbewust je kin aan te raken. Die dingen gebeuren en voorkom je niet, maar toch is het handig om er bewust van te zijn. Door je gezicht aan te raken verspreid je bacteriën en je wilt niet weten hoeveel bacteriën op een pen, toetsenbord en telefoon zitten. ;-) 

Omdat het lastig is om je gezicht met je handen te mijden - hallo, soms heb je even jeuk - is het aan te raden om je handen met regelmaat te wassen. Verder is je huidverzorging erg belangrijk. De La Roche Posay Effaclar lijn bevat veel milde producten die helpen om onzuiverheden aan te pakken. Een favoriet op de Girlscene redactie!


3. De puist is een cyste

Je hebt vast weleens een onderhuidse puist gehad die je met geen mogelijkheid wegkrijgt. Zo'n cyste blijft onder de huid zitten omdat het meestal geen weg naar buiten vindt en daardoor ontstaat een bobbeltje. Die bobbel wordt groter en neemt af naarmate je meer of minder talg produceert. In dit geval kun je beter naar een schoonheidsspecialist om het te laten verwijderen. Zelf doen is echt af te raden!

4. Je bent ongesteld
Duiken die krengen altijd op als het weer die tijd van de maand is? Dat kan kloppen. Rond de tijd van je menstruatie is de kans groter dat je puisten krijgt en dan vooral op de onderste helft van je gezicht. Waarschijnlijk komt dit omdat dit gebied gevoeliger is voor hormonen, maar dit is volgens dermatologen niet zeker.

Je kunt je huid helpen om in de week voordat je ongesteld wordt je huid te exfoliëren en een cleanser te gebruiken die helpt tegen onzuiverheden. Op die manier blijven je poriën schoner als je hormonen op hol slaan.

Verder...
Stress heeft invloed op je hormonen, dus daarom komt het voor dat je puisten krijgt als je bijvoorbeeld je zorgen maakt om de komende tentamens. Ook als je regelmatig puisten uitknijpt is het makkelijk voor puistjes om terug te keren. Het is daarom aan te raden om zo lief mogelijk voor je huid te zijn en om er van af te blijven, hoe moeilijk het ook is.

Wat zijn jouw tips om onzuiverheden aan te pakken?

Bron en bron

Beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved