Waarom stelletjes het steeds minder vaak 'Facebook official' maken

Lifestyle door Emma

"Als het niet op Facebook staat, dan is het niet gebeurd." Onder het mom van deze uitspraak wordt er van alles op Facebook gegooid; wanneer je naar de winkel gaat om een pot pindakaas te kopen, dat je cavia onverwachts is overleden en met wie je een relatie hebt. Er wordt zoveel gedeeld dat er inmiddels een anti-beweging aan de gang is. Uit een poll van BuzzFeed blijkt dat 40% van de twintigers weigeren om hun relatiestatus op Facebook te zetten. Dit is de reden waarom steeds minder stelletjes het Facebook official maken.  

Een tijdje geleden telde je relatie niet als je het niet op Facebook had staan. Een serieuze relatie moést bezegeld worden met de relatiestatus 'heeft een relatie met ...'. Maar tegenwoordig kiezen steeds minder stellen ervoor om hun relatie Facebook official te maken. Een poll van BuzzFeed heeft bevestigd dat twintigers wat terughoudender zijn met het delen van hun relatiestatus op Facebook dan voorheen. 40% weigert haar relatiestatus op Facebook te zetten. Maar waarom is dat eigenlijk? Girlscene zet het voor je op een rij. 

Waarom steeds minder koppels het Facebook official maken: 

- Er wordt al zoveel gedeeld
Mensen zetten nog net niet op Facebook wanneer ze naar de wc gaan, maar dat is dan ook vrijwel het enige wat nog privé is. Je leest dagelijks zoveel dingen van anderen, dat je er een beetje een afkeer tegen krijgt. Waarom zou je jouw hele leven op Facebook moeten delen? Steeds meer mensen hebben behoefte aan meer privacy en je relatiestatus niet op Facebook zetten is één van de eerste stappen in de goede richting. 

- Je kunt je relatie ook op andere manieren officieel maken
Dat je geen relatiestatus hebt, betekent niet dat mensen niet weten of je een relatie hebt. Als je door iemands timeline scrollt dan wordt al gauw duidelijk of iemand een relatie heeft of niet. Je zet romantische foto's van jullie twee op Facebook, je reageert vaak op zijn/haar status, checkt regelmatig in op locaties met je vriend(in)... Er zijn andere manieren die minder heftig zijn dan een relatiestatus om te laten weten dat je bezet bent. 

- Je hebt geen behoefte aan bemoeiende familieleden
Tegenwoordig zit iedereen op Facebook, óók je moeder en de nicht van je vader. Zij kijken ook op jouw Facebook-profiel en kunnen zo zien met wie jij aan het daten bent. Voor je het weet moet je op familieverjaardagen constant de vraag "Goh, ik zag op Facebook dat je nu weer met een iemand anders hebt, hoe zit dat?" beantwoorden. Als je daar niet op zit te wachten, dan kun je jouw relatiestatus beter privé houden. 

- Het kan ook weer uit
Het is heel leuk als je meer dan honderd vind-ik-leuks krijgt op je 'heeft een relatie'-status, maar het is daarentegen extra vervelend als iedereen in je timeline kan zien dat het weer uit is. Je kunt je 'is vrijgezel'-status heel snel verwijderen, maar de kans is groot dat iemand het toch heeft gezien. Bovendien kan iedereen jouw profiel bezoeken en kijken of je nog een relatie hebt of niet. Veel mensen hebben niet zoveel zin in deze ellende en vullen hun relatiestatus daarom niet in. 

- Je wilt alle opties open laten
We gaan er niet vanuit dat de meeste mensen het om deze reden niet invullen, maar het kan wel. Soms gebeurt het dat je al een tijdje datet met iemand, maar dat je eigenlijk niet weet of je nog heel lang met hem/haar wilt zijn. Als je hier nog niet van overtuigd bent dan is het niet handig om die relatie Facebook official te maken.

- Het gaat niemand wat aan
Waarom zou die jongen die je een keer onmoette tijdens uitgaan, de moeder van je beste vriendin en een oude klasgenoot die je nooit meer spreekt moeten weten dat je een relatie hebt of niet? Steeds meer mensen vinden dat hun relatiestatus niemand wat aangaat.   

Dit filmpje laat zien wat er zo vervelend aan je relatie Facebook official te maken: 

Is jouw relatie Facebook official of deel je dat ook liever niet?