Health

11 dingen die je misschien nog niet wist over (hot) yoga

Doutzen Kroes, Gwyneth Paltrow en Madonna zweren erbij: hot yoga. Jep, zij gaan vrijwillig in een ruimte van 40 graden om daar een potje yoga te doen. Het klinkt verschrikkelijker dan het is, want de sport biedt veel voordelen. Hot yoga begint steeds populairder te worden, óók onder jongeren. Girlscene's Emma sprak met hot yoga docente Natalia Abramova van Absolute Yoga Amsterdam en kwam een aantal dingen te weten die je misschien nog niet wist over deze sport. Wist je dat je helemaal niet flexibel hoeft te zijn voor hot yoga? 

1. Hot yoga komt uit India
Yoga komt oorspronkelijk uit India en het wordt daar onder heel warme temperaturen uitgeoefend. Bij Hot yoga wordt dezelfde warmte gecreëerd als de oorspronkelijke Indiase yoga. Het is dus eigenlijk hetzelfde als yoga, maar dan in 40 graden. Door de hitte zweet je al de gifstoffen uit je lijf en zijn je spieren super opgewarmd zodat je beter, veiliger & dieper in houdingen kunt komen. Hot yoga is overigens niet hetzelfde als Bikram yoga. Bij Bikram yoga beoefen je 26 houdingen en bij hot yoga kan dat verschillen waardoor het niet dezelfde naam heeft. 

2. Hot yoga biedt veel voordelen
"Hot yoga zorgt er niet alleen voor dat je fit bent en gewicht kwijtraakt, maar het doet mentaal ook iets met je", vertelt Natalia Abramova, hot yoga docente bij Absolute Yoga Amsterdam. "Je voelt je beter, komt lekkerder in je vel. Bij Hot Yoga ben je in contact met je lichaam. Zo merk je ineens wanneer je niet goed rechtop zit en leer je hoe je jouw spieren moet aanspannen. Het kan je hele levensstijl veranderen. Zo kan je van slechte gewoontes afkomen. Het voelt bijvoorbeeld niet goed om een sigaret op te steken na de les". Hot yoga biedt overigens dezelfde voordelen als gewone yoga -je verbrandt niet meer calorieën bij hot yoga- maar je zweet wel al de gifstoffen uit je lijf en door de warmte kun je dieper in houdingen komen. 

3. Hot yoga is geschikt voor iederen (ook voor jongeren en studenten)
Hoewel yoga steeds populairder begint te worden, heeft het toch ook nog een beetje het imago dat het een sport voor je moeder is. Niks van waar! Hot yoga is heel geschikt voor jongeren, al helemaal voor studenten. "Hot yoga is heel goed voor mensen die veel achter het bureau zitten. Door hot yoga krijg je een goede houding, je ruggengraat wordt uitgerekt en je gewrichten worden soepel. Ook is hot yoga geschikt voor mensen met blessures. Door de warmte word je flexibeler waardoor je minder kans hebt op blessures en het kan zelfs blessures verhelpen. Bovendien leven we tegenwoordig allemaal zo gehaast, hot yoga zorgt ervoor dat je weer tot rust en in contact met jezelf komt."

4. Je hoeft niet flexibel te zijn
"Eén van de grootste misverstanden over yoga is dat je flexibel moet zijn. Ik weet niet hoe dat de wereld in gekomen is!" zegt Natalia. Ook als je een stijve hark bent kun je hot yoga doen. Sterker nog: juíst als je een stijve hark bent. Hot yoga kan je namelijk goed helpen om flexibeler te worden. That's right, als je hot yoga vaak genoeg beoefent dan kun jij over een tijdje jouw been in je nek leggen. 

5. Doe rustig aan voor je hot yoga les
"Het is belangrijk dat je het niet te bont maakt als je van plan bent om hot yoga te doen", vertelt Natalia. Logisch, want hot yoga is een heftige work-out. Maar goed, wij denken ook niet dat iemand het een puik plan vindt om met een enorme kater te sporten in 40 graden ;-).  

6. Eten en drinken is heel belangrijk, al helemaal als er een les hot yoga op de planning staat
Eten en drinken is altijd belangrijk, maar al helemaal voor en na hot yoga. Eet en drink gedurende de dag voldoende. "Wij raden je aan om twee liter water op een dag te drinken. Kies voor lichte maaltijden en eet twee uur voor de les niks meer. Na de les moet je ook goed drinken, want je hebt veel gezweet tijdens de les", aldus Natalia. Heel belangrijk om het advies van Natalia op te volgen als je niet met een klotsende buik of volle maag een ingewikkelde yogaoefening wil uitvoeren. 

7. Strakke kleding is een must 
Heel leuk hoor, hot yoga, maar wat moet je aaaan? Natalia heeft advies voor je: "Bij hot yoga is het handig om strakke kleding aan te doen. Zo kun je in de spiegels om je heen goed zien wat je doet, welke spieren je aanspant en of je wel de juiste houding hebt. Voor vrouwen raad ik aan om een sportbeha met shorts te dragen". Als je je niet prettig voelt in een sportbeha dan kun je een strakke sporttop dragen. 

8. Je kunt licht in je hoofd worden tijdens hot yoga
De hitte en intensiteit van de oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je een beetje licht in je hoofd wordt. Dat is niet zo gek, want tegelijkertijd voert je lichaam gifstoffen af. Mocht je licht in je hoofd zijn dan is het een signaal om het rustig aan te doen. Gelukkig is dat helemaal geen probleem tijdens de les. "In de les zitten mensen van veel verschillende niveaus, dus het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je de hitte niet meer aankunt, doe het dan even rustig aan. Concentreer je op je ademhaling. Ga even op de je rug liggen met je ogen open of doe de child pose", raadt Natalia aan. 

9. Na de les voel je je geweldig
Ná de les inderdaad. De les -vooral de eerste- kan zwaar en overweldigend zijn. Misschien wens je zelfs dat de les voorbij is, maar oordeel niet te snel! Na de les voel je je geweldig. "Tijdens de les heb je het misschien zwaar, maar het gevoel wat je na de les hebt is het helemaal waard! We raden het altijd aan om na de eerste les niet te lang te wachten met de tweede en derde les, want dan zal je al zien dat het tijdens de les een stuk minder zwaar is", zegt Natalia. 

10. Binnen twee jaar kun je een yoga pro worden
Mocht je -net als velen- helemaal verslingerd zijn aan hot yoga en streef je ernaar om een pro te worden, dan moet je daar ongeveer twee jaar voor rekenen volgens Natalia. “Een docent bij Absolute Yoga heeft met een opleiding van 200 uur een gecertificeerd diploma gehaald”.

11. Absolute Yoga is één van de grootste hot yogascholen van Nederland
Niet alleen Doutzen en Gwyneth zweren bij hot yoga, maar ook Girlscene's Danique en Emma. Zij doen hot yoga bij Absolute Yoga in Amsterdam. Deze yogaschool heeft veel lessen op verschillende niveaus (Hot A, Hot B, Hot Flow, maar ook Power Pilates), je kunt er douchen in een prachtige doucheruimte en je kunt gebruikmaken van de accessoires als yogamatjes en handdoeken. Voor meer informatie kijk je hier

Ga jij binnenkort een lesje hot yoga doen? Lees dan even deze 9 tips voor een eerste hot yoga les door, zo ben je helemaal voorbereid. 

Heb jij weleens yoga of hot yoga gedaan? 

Beeld: Absolute Yoga Instagram

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved