Zo val je beter in slaap na een workout 's avonds

Health door Redactie

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat als je 's avonds sport je minder snel in slaap valt. Je voelt je na zo'n workout energiek, warm en totaal niet moe. Wat doe je verkeerd? Een workout hoort je na afloop toch juist een ontspannend gevoel te geven? Girlscene legt in dit artikel uit hoe je beter in slaap valt na een workout 's avonds.

Je kent het wel. Je hebt een lange dag gehad op school of op je werk en het enige wat je wil na zo'n dag is op de bank zitten, relaxen en eten. Het enige moment van de dag dat jij kunt sporten is 's avonds (laat), maar dan heb je weer de pech dat je hyperactief in je bed ligt... Of er gewoon de kracht niet voor hebt. Vroeg in de ochtend sporten is voor echte diehards en jij draait je liever nog een keer om. Of je hebt geen tijd om 's ochtends niet sporten, omdat je bij zonsopgang al op fiets zit of aan je koffie lurkt op het treinstation. 

Regelmatig sporten
Uit onderzoek blijkt dat 67 procent van mensen die regelmatig sport beter slaapt. Hoe meer je zweet, hoe beter! Uit een ander onderzoek onder 2600 volwassenen blijkt dat de mensen die 150 minuten per week sporten 65% beter konden slapen en zich minder slaperig voelden overdag. Uit weer een ander onderzoek blijkt dat vrouwen die drie dagen per week ongeveer 30 minuten sporten gemiddeld een uur langer slapen en 's nachts minder vaak wakker worden. 


Als je genoeg slaap hebt, heb je automatisch ook meer energie om te sporten. Je hebt totaal geen zin om te sporten als je je moe voelt. Maar, als je minder vaak sport, heb je de kans dat je je niet energiek voelt waardoor je dus geen zin hebt in een workout. Het is aan te raden om toch te sporten, ook al voel je een beetje lusteloos. Zet een lekker muziekje op, trek je hardloopschoenen aan, ga naar buiten en maak een rondje. Als je echt kapot moe bent of pijn hebt in je lichaam, is het natuurlijk beter om te slapen.

Afkoelen
Als je 's avonds sport kun je minder gemakkelijk in slaap vallen. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur hoger ligt, omdat je zo hard gelopen hebt. Je lichaam moet afkoelen voordat je lekker in slaap kunt vallen. Is je lichaam nog te warm, dan kun je lastiger in slaap vallen. We schreven eerder dit artikel over waarom het beter is om in een koele kamer te slapen. Het heeft alles te maken met de aanmaak van melatonine. Hoe koel je af? Drink water, neem een niet al te hete douche en trek geen dikke pyjama aan naar bed. 

's Avonds sporten vinden veel mensen ontspannend. Je kunt je gedachten van de hele dag verwerken, even je hoofd leegmaken en lekker je agressie eruit rammen! Als jij van jezelf weet dat je het ontzettend warm krijgt na een workout, kun je het volgende doen. Ga niet te laat sporten en plan genoeg tijd in om na de workout even bij te komen (en af te koelen) op de bank. Koel je lichaam na de workout goed af. Dit doe je door lekker wat water te drinken (sowieso een must na het sporten), een niet al te warme douche te nemen en je niet te warm aan te kleden in bed. Zet je ramen open voor frisse en koele lucht. Kijk niet te lang op je mobiel ;-), ga lekker liggen en val ontspannen in slaap. 

Ben jij een slechte slaper? Op het Girlsceneforum staan een aantal tips die je kunnen helpen beter te slapen. Je workout 's avonds geheel in stijl uitvoeren? Wij zochten een aantal leuke sportieve items voor jullie uit. Bekijk de items hieronder en klik op de foto om te bestellen.

Geoprint aletic short €18,00
Colorblock capri legging voor €16,00

Hardloopschoenen met demping voor €63,95
Nike Air zoom hardloopschoenen voor €149,95
 

Leggings voor €14,90 
Longsleeve voor €12,90

 

Volleybalschoenen in classic green voor €109,95
Adidas performance sportschoenen voor €49,95

Wat vind jij het perfecte tijdstip om te sporten? Kun jij goed slapen na een workout in de late uurtjes? 

Bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock