Travel

8 dingen waar je aan moet denken voor je eerste vakantie zonder ouders

Yes, het moment is eindelijk daar: zomervakantie. En dat niet alleen, je gaat ook nog eens op vakantie! Zonder ouders. Deze trip wordt om nooit meer te vergeten, dit is jouw eerste vakantie just me, myself & I (oké, en misschien nog een reisgenoot of twee). Bikini aan, cocktail in je hand... heerlijk! Maar voordat je helemaal relaxed met je billen in het buitenland zit, heeft Girlscene nog een aantal tips voor je zodat jouw eerste vakantie zo goed mogelijk verloopt. 

De eerste vakantie zonder ouders, die vergeet je nooit meer. Jarenlang reisde je met je ouders en deed je alles volgens hun regels, maar nu mag je alles helemaal zelf bepalen! Dit is het moment om te bewijzen dat je op eigen benen kunt staan. Een aantal tips voor de eerste keer zijn dan ook niet overbodig:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Voorheen regelden je ouders alles, maar dit keer moet je het zelf doen. Geen probleem, dat kan jij! Je moet alleen even weten hoe en wat. Het is belangrijk dat je goede research doet. Lees alles goed door voordat je een accomodatie en boot-, bus-, trein- of vliegticket boekt -óók de kleine lettertjes- zo kom je niet voor verrassingen te staan. Doe ook research naar je bestemming. Wat voor taal spreken ze daar? Wat zijn de cultuurverschillen? Wat zijn de veilige en onveilige buurten? Vraag anderen ook om ervaringen en tips! Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten, meer dingen die je moet regelen lees je in dit artikel. Geloof ons: een goede voorbereiding is het halve werk. 

2. Regel je financiële zaken
Nu je zonder je ouders op vakantie gaat, moet je er zelf voor je bankrekening zorgen. Allereerst moet je bedenken wat je budget is. Mocht je een klein budget hebben, dan is het slim om goedkope restaurants, supermarketen, clubs etc. op te zoeken. Daarna is het handig om alvast te weten hoe je gaat betalen: doe je alles met je pinpas, betaal je cash of ga je voor een creditcard? Schrijf ook de nummers op waarmee je jouw pasjes kunt blokkeren als 'ie gestolen is. Als je met je vriendinnen gaat dan is het ook handig om te beslissen of jullie alles apart betalen of een potje maken. 

3. Maak duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken met je reisgenoten. Maak bijvoorbeeld goed afspraken over het bij elkaar blijven van de groep. Maar maak ook afspraken met je ouders. Hoe vaak laat je iets aan ze horen? Je wil natuurlijk niet dat je ouders zich ongerust maken als ze dachten dat je elke dag een bericht zou sturen, terwijl jij te druk was omdat je al drie dagen aan het feesten bent. Maak duidelijke afspraken om misverstanden te voorkomen. 

4. Draag waardevolle spullen apart bij je
Ten eerste: laat je meest waardevolle spullen nooit achter. Zelfs in hotels wordt er gestolen. Draag dingen als je paspoort en geld bij je. Het is nog beter om ze apart bij je te dragen, dus niet allemaal in dezelfde tas. Je kunt bijvoorbeeld je pinpas in je binnenzak bewaren, je telefoon in je handtas doen en je paspoort in een schoudertasje onder je kleding stoppen. Op deze manier voorkom je dat alle belangrijke spullen in één keer weg zijn na een diefstal of verlies. 

5. Bewaar noodnummers en adressen
Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het zou kunnen dat er iets vervelends gebeurt tijdens je vakantie. In deze gevallen wil je voorbereid. Sla het nummer van je touroperator of reisbegeleider op, maar ook het noodnummer van het land. Als er iets met jou gebeurt dan is het ook handig als men weet wie ze moeten bellen, bewaar bijvoorbeeld een briefje met 'emergency contact' in je portemonnee. Het is sowieso een goed idee om belangrijke nummers op te schrijven en te bewaren, voor het geval je telefoon leeg is of in het geval van diefstal. Bewaar ook het adres van je verblijfplaats! 

6. Let goed op jezelf
Ga niet met vreemden mee naar huis, luister naar je voorgevoel, doe niet al te gekke dingen, drink met mate... je kent het riedeltje wel. Zorg goed voor jezelf, want je ouders zijn er niet meer om dit voor je te doen! Bewijs aan iedereen dat je deze verantwoordelijkheid aankan. 

7. Laat je eten en drinken nooit onbeheerd achter
Heel belangrijk: laat nooit je eten of drinken onbeheerd achter! Ook al moet je even snel naar de wc en zie je geen ongure types om je heen, nooit doen. Er zijn genoeg verhalen van meiden die iets in hun drankje hebben gekregen, dat wil jij natuurlijk niet meemaken. Houd je eten en vooral drinken altijd in het vizier. 

8. Geniet! 
Dit is de vakantie waar je zo naar uit hebt gekeken en nu is het zover! Ondanks dat je best wel wat moet regelen en je altijd op moet letten, moet je vooral genieten. Hoe cool dat je nu gewoon zonder ouders op vakantie gaat. Geniettttttt! 

Meer tips voor op vakantie gaan zonder ouders of wil je jouw ervaring delen? Praat mee op dit topic van Girlscene's forum.

Waar ga jij naartoe deze vakantie? 

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved