Beauty

Feiten en fabels over zonnen

Er bestaan veel waarheden en onwaarheden over zonnen. De één zegt dat je bijvoorbeeld niet bruin wordt als je factor 50 gebruikt, terwijl de ander zegt dat het wel zo is. Wat moet je dan geloven? Girlscene zocht het voor je uit en zet de feiten en fabels op een rij zodat je precies weet hoe de vork in de steel zit. Lees snel verder voor alle weetjes!

Feiten
1. De zon is de grootste bron van vitamine D-aanmaak. Daarom is het fijn om iedere dag minstens een kwartier tot een half uur buiten te zijn. Je bent vast wel bekend met de dip die je in de winter krijgt... Dat heeft deels te maken met het feit dat je te weinig het zonlicht ziet.

2. In de schaduw moet je blijven smeren met zonnebrandcrème. Echt waar. Zeker als de zonkracht sterk is heb je de kans om alsnog te verbranden, hoewel de kans wel kleiner is. Maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen, geloof ons.

3. Hoe hoger de factor in je zonnebrandcrème, hoe langer je in de zon kunt blijven. In dit artikel lees je er meer over.

4. Het is een feit dat je ook kunt verbranden als het buiten niet heel warm is. De temperatuur heeft dus niets te maken met of je wel of niet verbrandt. Als het buiten 18 graden is en de zon sterk is verbrand je nog steeds als je je huid niet insmeert.

5. (Veel) zonnen zorgt op den duur voor rimpels. Vaak zijn meiden van mening dat ze er beter uitzien met een kleurtje op hun huid, maar onthoud dat dit niet voor altijd is. Je huid beschadigt namelijk sneller dan je denkt. Natuurlijk krijgt iedereen rimpels, maar zonnen verergert het.


Fabels

1. Kleding beschermt niet tegen de zon. Ook als je een topje of T-shirt draagt moet je je gewoon insmeren, want de UV-straling gaat er alsnog doorheen. Donkere kleding laat de stralen overigens minder snel door, maar alsnog is insmeren aan te raden.

2. Je bruine kleur verdwijnt niet door het scrubben. Als je scrubt haal je de dode huidcellen weg en maak je de huid gladder. Je huid wordt bruin door de aanmaak van melanine en dat vormt een beschermlaag. Het gaat dus niet weg door een scrub.

3. Een hoge SPF betekent niet dat je minder hoeft te smeren. Je bent dus niet langer beschermd. Vergeet dus niet om je alsnog regelmatig in te smeren en genoeg te gebruiken om verantwoord te zonnen.

4. Heb je van jezelf een getinte huid en/of verbrand je niet snel? Dan betekent het niet dat je jezelf niet hoeft in te smeren. Integendeel zelfs. Hoewel een getinte huid meer bescherming biedt dan een blanke huid - SPF 4 tot 6 - heeft het verder toch een zonnebrandcrème nodig om de huid te beschermen.

5. Tot slot: met een hoge beschermingsfactor word je alsnog bruin. Onderschat de kracht van UV-straling niet want het is overal, zelfs in de schaduw. Zelfs een hoge factor houdt niet alle stralen tegen, waardoor je dus wel verkleurt maar niet (snel) verbrandt. 

Praat op het forum verder over dit onderwerp.

Welke feiten en fabels over zonnen ken jij?

Bron, bron en bron
Beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved