Travel

Een tijdje in New York wonen? Zo doe je dat!

Op de één of andere manier weet je het: je wil een tijdje in New York wonen. Meemaken hoe het is om tussen de wolkenkrabbers en loeiende sirenes te wonen, een tijdje doen alsof je Blair Waldorf of Carrie Bradshaw bent. Zo ging dat tenminste bij mij, Emma. Jaren droomde ik ervan en nu besloot ik om het gewoon te doen! Omdat er vast meer meiden zijn die dit ook willen (en terecht!), schrijf ik een artikel hoe je voor langere tijd in New York kan verblijven. Want er gaat meer aan vooraf dan je denkt! 

De allereerste stap is gezet. Je hebt besloten dat je naar New York wil en dat je het gewoon gaat doen. Just do it! Geloof mij, je zal er absoluut geen spijt van krijgen. Wel moet je je voorbereiden op heel wat geregel, want in New York wonen doe je niet zomaar. Er komt heel wat bij kijken en je moet aan veel dingen denken. Een beetje overweldigend, maar bedenk dat het 't helemaal waard zal zijn! En ik help je een handje. Dit zijn mijn tips en dingen waar ik tegenaan ben gelopen tijdens mijn New Yorkse avontuur.

Doel
Je wil dus naar de Big Apple. Niet om een weekje te shoppen en alle highlights te bezoeken, maar om mee te maken hoe het is om daar te wonen. Als je er voor langere tijd wil verblijven dan heb je wel een dagbesteding nodig. Naar New York gaan met een doel is tenslotte een stuk leuker! Een aantal dingen die je er zou kunnen doen: 
– Een cursus volgen: er zijn veel instellingen die cursussen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Engels. Kun je meteen je Engels oefenen als je de hort op gaat in New York! Er zijn veel Nederlandse instellingen die taalcursussen aanbieden, de meesten helpen je ook meteen met dingen als huisvesting. Denk aan EF Taalreizen. 
– Studeren: hoe leuk is het om een semester te studeren in de Big Apple? Informeer bij je studieadviseur wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen en hoeveel dit gaat kosten. 
– Stage: stage lopen in New York is een heel goede optie. Er zijn altijd bedrijven die stagiaires zoeken, vooral in de zomer. In New York is het echter gebruikelijk dat je niks betaald krijgt tijdens een stage, houd daar rekening mee. Je hebt een J-1 visum nodig om er stage te kunnen lopen. 
– Werken: je kan er ook een baantje zoeken. Of werken voor een Nederlands bedrijf. Je hebt echter een werkvisum nodig en dat kan een ingewikkeld verhaal worden. Maar als een bedrijf je echt wil of je (tijdelijk) in New York moet zijn voor zaken dan is het mogelijk!
– Vrijwilligerswerk: mocht je de luxe hebben om niet te hoeven werken of studeren in New York, dan kun je ook nog vrijwilligerswerk doen. Zo houd je jezelf een beetje bezig overdag en leer je ook nog eens een hoop nieuwe mensen kennen! 

Visum
Dit is misschien wel het ingewikkeldste van het proces. Althans, als je er langer dan drie maanden in New York wil wonen of er wil werken. Ik heb er zelf voor gekozen (ook om andere redenen) om zes weken in New York te blijven. Dat mag dus gewoon als toerist. Lekker makkelijk! Let op: je moet wel een ESTA aanvragen! Dit kun je online doen en kost een paar dollar. Zonder een ESTA kom je de Verenigde Staten niet in.

Als je hebt besloten dat je er langer wil blijven of er wil werken, moet je een visum aanvragen. Dit is een behoorlijk lastig verhaal, want er zijn heel veel verschillende soorten visums, afhankelijk van wat je er gaat doen. Zo heb je een (tijdelijke) werkvergunning, die wordt in de meeste gevallen door je werkgever aangevraagd. Als je er wil studeren dan krijg je een studentenvisum. Met een studentenvisum mag je niet werken. Loop je stage in New York, dan heb je een J-1 visum nodig. Mocht je dus een visum nodig hebben, dan raad ik je aan om heel goed uit te zoeken welke je precies nodig hebt en wat je daar allemaal voor moet doen. 

Een permanente verblijfvergunning krijgen is moeilijk. Er zijn strikte regels. Je kunt een permanente verblijfsverguning (green card) krijgen door te trouwen met een Amerikaan of door mee te doen met de Green Card Lottery. Jaarlijks winnen 50.000 mensen die meedoen met de loterij een green card (toen ik dit voor het eerst hoorde geloofde ik het niet, maar het is echt waar!). Een kleine kans, maar als het je droom is kun je het altijd proberen! 

Maandbedrag
New York is behoorlijk duur. Vrijwel alles is twee keer zo duur als in Nederland. Een flinke spaarpot is dus niet overbodig als je naar New York gaat. Mocht je ooit voor langere tijd naar New York willen dan zou ik nu alvast beginnen met sparen!

Huur: tussen de $650 en $1500 per maand voor een kamer of piepkleine studio.
Vervoer: een maandkaart voor het openbaar vervoer kost $116,50.
Eten en drinken: tussen de $400 en $600 per maand. Vers eten is behoorlijk duur, zoek een goedkope supermarkt zoals Trader Joe's en vermijd de deli's.
Uitgaan: uitgaan in New York is duur. Voor de entree moet je ongeveer $20 betalen. Een drankje kost gemiddeld $8, plus fooi. 

Reken op ongeveer $2000 tot $2500 per maand. Dat is heel veel, dus weet waar je aan begint!  

Vliegticket
Een vliegticket naar New York is niet goedkoop, reken op €500 tot €700. Houd acties in de gaten (zoals de werelddealweken van KLM). Als je student bent kun je wellicht een goedkoop ticket bij Kilroy scoren. Kijk ook even of er verschillen zitten tussen de vliegvelden, New York heeft er namelijk meerdere en op welk vliegveld je aankomt kan verschillen in de prijs. De vliegreis duurt ongeveer 7 uur vanaf Amsterdam Schiphol. 

Huisvesting
Er zijn verschillende manieren om een appartment of kamer te vinden:
– Facebook
Er zijn Facebookgroepen waarop kamers en appartementen worden aangeboden. Zoek op Gypsy Housing NYC en word lid. 
– Airbnb
Ik heb mijn appartementje voor zes weken gevonden via Airbnb. Super makkelijk! Ik raad je aan om op tijd te beginnen met zoeken zodat je meer kans hebt op een appartment in een leuke buurt. Appartementjes voor langere tijd zijn er namelijk niet in overvloed. Stuur meerdere aanbieders een berichtje met de vraag of het appartement beschikbaar is in de periode dat jij er bent en stel je kort voor. Richt je niet op één appartement! Een groot voordeel van Airbnb is dat je zowel een eigen kamer als een appartement kunt boeken en dat je goed en veilig contact met de verhuurder kunt hebben. Ook zijn de reviews van vorige boekers heel waardevol. Zo krijg je een goed beeld van het huis en de verhuurder. 
– Craigslist
Dit is de website waar heel veel kamers en appartementen worden aangeboden. Hier vinden New Yorkers zelf ook hun onderkomen. Wees wel kieskeurig waar je op reageert! En lees heel goed de voorwaarden, het zou zomaar kunnen dat er nog heel veel kosten bovenop komen. 
– Wooninstellingen
Er zijn instellingen die gemeubileerde kamers aanbieden. Dit is makkelijk en vrij goedkoop, maar er zijn meestal wel een aantal regels waar je je aan dient te houden, vooral wat betreft bezoek en koken. En boek op tijd! Anders zijn de kamers allemaal al verhuurd. Een aantal wooninstellingen die je kunt checken: International House (voor studenten), 92Y, Morningside Inn, Penington Friends House, Webster Apartments en The Brandon Residence.

Vervoer 
Als je eenmaal in New York bent dan heb je natuurlijk vervoer nodig. Dat is gelukkig geen probleem in deze wereldstad. 
– Metro
De metro is de snelste en handigste manier om van A naar B te komen. Een metropas voor een week kost $31 en voor een maand betaal je $116,50. Een ritje kost $2,50. Download de app Embark NYC, dat is een soort 9292 voor de metro. Zo is met de metro reizen een makkie! 
– Bus
De bus is een sloom vervoersmiddel, maar zo zie je wel veel van de stad. Een busritje kost $2,50 en dat moet je gepast betalen. De chauffeur heeft geen wisselgeld! Je kunt ook met je metropas met de bus, maar deze pas kun je niet aanschaffen in de bus. 
– Taxi
Taxi's zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Een taxiritje is dus zo gemaakt. 's Nachts gebruiken veel New Yorkers de Uber taxi. Via de app kun je een taxi bestellen en precies zien waar jouw chauffeur rijdt. Hier heb je wel internet voor nodig, dus zoek een plek met WiFi op (McDonalds bijvoorbeeld).
– Fietsen
Fietsen is heel populair aan het worden in New York. Je hoeft je stalen ros dus niet te missen! Je moet wel een stuk beter opletten dan in Nederland. Er zijn niet veel goede fietspaden en automobilisten houden geen rekening met fietsers. Ik zou niet fietsen in de drukke delen van New York, veel te eng! In de minder toeristische delen van New York zoals Brooklyn en langs het water is het goed te doen. 

Creditcard
Een creditcard is een must. In veel winkels accepteren ze de Nederlandse pinpassen niet, dus dan heb je je creditcard nodig. Als je geld opneemt dan rekent de bank commissie, dus het is verstandig om in één keer een groot bedrag op te nemen en alles verder met cash geld te betalen. Tip: pinnen bij de bank Chase is het goedkoopst. 

Omgaan met New Yorkers 
New Yorkers zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Als je een vraag hebt dan zullen ze je graag te woord staan. In contact komen met anderen in New York is dus ook niet moeilijk. Ze leggen makkelijk contact, als je alleen gaat dan hoef je je dus geen zorgen te maken of je wel leuke mensen ontmoet. Ze zijn altijd in voor een praatje, behalve als ze haast hebben. 

New Yorkers zijn dus heel vriendelijk, maar niet overdreven aardig zoals veel mensen van tevoren denken. Wat dat betreft zijn ze meer als Europeanen. Iedereen vraagt je altijd 'how are you?', maar hier dien je niet echt antwoord op te geven. Ook zeggen ze sneller dat ze een keer met je willen eten of koffie drinken, maar vaak komt het er niet van. New Yorkers zijn ook vaak te laat of zeggen afspraken af.

Natuurlijk geldt dit niet voor alle New Yorkers, maar zie het als een indicatie! 

Er komt vast en zeker nog meer bij kijken als je voor langere tijd in New York wilt wonen. Maar dit is een beetje de basis! Ik zit nu voor zes weken in de Big Apple en heb de tijd van mijn leven. Het geregel vooraf was heel stressvol en soms snapte ik niet meer waarom ik eraan begonnen was. Maar nu ik hier zit weet ik dat alle stress het waard is en dat ik best veel heb geleerd van al het regelen. And I f*cking did it! 

Droom jij er ook van om voor langere tijd naar New York te gaan? Of een andere stad?