17 dingen die je moet weten voordat je naar New York gaat

Travel door Emma

Iedereen weet wel iets over New York, ook als je er nog nooit bent geweest. Je weet dat er wolkenkrabbers zijn, dat er gele taxi's rondrijden en dat Blair Waldorf's huis er staat. Maar er zijn ook genoeg dingen die je nog niet weet. Girlscene's Emma woont en werkt voor zes weken in New York en kan je dus wel het één en ander vertellen over de stad. Dit moet je weten voordat je naar New York gaat! 

New York bestaat uit vijf stadsdelen
Allereerst: New Yorkers noemen de stad New York City. Dit komt doordat New York ook een staat is. Maar voor het gemak zal ik New York blijven schrijven ;-). New York (de stad, dus) bestaat uit vijf stadsdelen: Queens, The Bronx, Staten Island, Brooklyn en natuurlijk Manhattan. Het New York dat jij in je hoofd hebt is waarschijnlijk Manhattan. Hier zijn dan ook alle toeristische attracties te vinden. Tijdens je trip zal je dus veel op Manhattan zijn, maar het is ook zeker de moeite waard om de andere stadsdelen te zien! Vooral Brooklyn is een must do, inmiddels is dit stadsdeel bijna even populair als Manhattan en als we de echte New Yorkers mogen geloven is Brooklyn zelfs leuker! 

New York is geen stad
Technisch gezien is het een stad, maar zo voelt het niet. New York bestaat eigenlijk uit heel veel verschillende dorpjes. Het ene wijkje is namelijk ontzettend anders dan het andere wijkje! Zo is het rond Times Square (met de hoge gebouwen) een wereld van verschil met het schattige West Village waar Carrie Bradshaw woont. En de Upper West Side (links van Central Park) en de Upper East Side (rechts van Central Park) zijn ook totaal verschillend van elkaar! Als je dus een keer naar New York gaat dan is het leuk om alle verschillende buurtjes te ontdekken en te kijken waar jij je het prettigst voelt. Voor mij zijn de leukste buurtjes sowieso Greenwich Village en West Village! De schattige huisjes, de vele bomen in de straten en de knusse restaurantjes geven mij het ultieme New Yorkse gevoel. Maar het kan zomaar zijn dat jij je thuisvoelt in het hippe Williamsburg, Brooklyn.

Goede loopschoenen zijn een must
Hoe graag je ook je allermooiste schoenen wil aantrekken, is het vooral belangrijk dat je schoenen aantrekt waar je lang op kunt lopen. De afstanden zijn een stuk groter dan in Nederland en je verkijkt je snel op de looptijd. De hoge wolkenkrabbers lijken namelijk heel dichtbij te zijn, maar als je er 'even' naartoe wil lopen dan ben je een heel wat langer onderweg dan je denkt. Is ook helemaal niet erg, want zo zie je veel meer van de stad! New Yorkers doen ook alles lopend. Gelukkig zijn sneakers helemaal hip in de Big Apple, zo loop je dus wel in stijl over de New Yorkse straten ;-).  

Het openbaar vervoer is ideaal
De New Yorkse metro is om verschillende redenen fantastisch. Voor een echte New Yorkse ervaring moet je met de metro, niet alleen om de mensen de bestuderen (dat is best vermakelijk, je zal je bijvoorbeeld verbazen over hoeveel mensen een boek lezen in de metro. Een echt boek!), maar ook voor de vele optredens die in de metro's worden gegeven (niet allemaal even goed, maar er zijn heel veel getalenteerde mensen die zo een zakcentje bijverdienen). Maar de metro is ook gewoon super praktisch. De metro's komen heel regelmatig en ze zijn super snel. Een ov-kaart voor een week waarmee je onbeperkt kun reizen kost slechts $30! 

Stappen kan lastig zijn
Als je onder de 21 jaar bent en van plan bent om veel uit te gaan, dan moet ik je uit de droom helpen. Overal moet je jouw ID tonen, maakt niet uit hoe oud je bent. Als je onder de 21 bent kom je clubs niet in en mag je zelfs niet in de buurt van een bar komen. Een aansteker mag je ook al niet kopen onder de 21 jaar. Je begrijpt de hint denk ik wel: onder de 21 jaar wordt uitgaan heel lastig en neem dus altijd je paspoort of rijbewijs mee! Ook is het in New York heel normaal -in tegenstelling tot Nederland- om je flink op te doffen als je gaat stappen. Een casual outfit met ripped jeans en sneakers zijn op veel plekken een no go. Trek dus je mooiste outfit en pumps aan en sla ook wat blarenpleisters in ;-). En onthoud dat je nooit bang hoeft te zijn dat je overdressed bent! 

Het is er altijd druk
Je gaat niet naar New York om te ontspannen, dat kan ik je alvast vertellen. Het is altijd en overal druk. Maakt niet uit waar je bent en hoe laat het is. Dat is ook niet zo gek voor een stad met bijna 8,5 miljoen inwoners. Als stadsmens vind ik dit heel leuk en fijn, maar als je dit niet gewend bent dan kan het best overweldigend zijn. En het betekent dus ook dat je altijd moet opletten waar je loopt, want voor je het weet bots je tegen iemand op. Geloof mij, dat gaat vaak genoeg gebeuren ;-). 

New York is één van de duurste steden ter wereld
De stad is duur. Heel duur. Een flinke spaarpot is dus geen slecht idee als je naar New York gaat. Ik zou heel goed sparen voordat je een tripje naar de Big Apple maakt, je komt er tenslotte niet elke dag en als je de stad optimaal wilt beleven dan is geld een must. En je wil de Sephora toch niet overslaan, of wel? ;-). 

Er zijn veel dingen te doen die gratis (of met flinke korting) zijn
Hoe duur de stad ook is, er zijn ook genoeg dingen die je gratis kunt doen. De stad heeft veel bezienswaardigheden waar je geen toegangskaartje voor hoeft te kopen. Een wandeling over de Brooklyn Bridge, struinen door Central Park en selfies maken op Times Square kosten helemaal niks. Ook hebben musea bepaalde dagen of tijden waarop een bezoekje gratis is of dat je zelf mag bepalen hoeveel entree je betaalt. Let ook op de Happy Hours en studentenkortingen, dit kan behoorlijk oplopen! Ook krijg je als toerist 11% korting bij warenhuis Macy's. O, en als je écht shopverslaafd bent dan zou ik naar New York gaan tijdens Black Friday in november, dan kunnen de kortingen oplopen tot wel 70%! 

Er komt nog belasting bovenop de prijzen
De prijs op het prijskaartje is wat je moet betalen bij de kassa. Zo werkt het in Nederland, maar niet in New York. Bij ons zit de belasting al in de prijs, maar in New York komt de belasting ('tax') nog bovenop de prijs. Wees dus niet verrast als je bij de kassa ineens meer moet afrekenen. 

Je moet altijd fooi geven
In Nederland geven we ook fooi, maar meestal niet aan de bar en als je ontevreden bent over de service dan laten we het ook achterwege. Zo werkt het niet in New York. De werknemers krijgen heel weinig betaald en leven dus op fooi. Vandaar dat ze ook heel erg hun best doen om goede service te verlenen. Is je glas water leeg, dan sprinten ze meteen naar je toe om je glas bij te vullen. Het is normaal om 15 tot 20% fooi te geven in een restaurant. Als je iets bestelt aan de bar dan is $1 per drankje normaal en $2 voor een cocktail. Vergeet de fooi dus niet bovenop de prijs te berekenen! 

Handige apps zijn een must
Het is niet moeilijk om de weg te vinden in New York dankzij het handige schaakbordpatroon. Toch raad ik je aan om een aantal apps te downloaden om het tripje nog makkelijker voor je te maken. Download Embark NYC (9292 voor de metro, ik gebruik 'm elke dag!), Triposo voor een kaart, adressen en veel informatie en XE Currency voor de wisselkoers. Thank me later!

New York is heel veilig
Een grote stad klinkt niet als de veiligste plek ter wereld. New York al helemaal niet na de verhalen over 9/11 en schietpartijen. Maar New York (Manhattan) is een super veilige stad. Er zijn altijd andere mensen op straat en er surveilleren ook veel politieagenten. Natuurlijk moet je altijd je ogen openhouden, maar ik heb me 's avonds nog nooit ergens zo veilig gevoeld als in New York. 

Sommige dingen vereisen enige planning
Op de bonnefooi naar dingen gaan kan lastig zijn in New York. Het kan wel, maar enorme wachtrijen zullen er sowieso zijn. Als je dus een restaurant op het oog hebt waar je graag (op een normaal tijdstip!) wil eten, dan doe je er goed aan om ruim van tevoren te reserveren. Ook als je een tv-show wil bezoeken dan moet je meestal een maand van tevoren kaartjes regelen. 

Je zal celebrities zien
New York is de speeltuin voor celebrities en je zal er vast wel eentje tegenkomen. Zelf ben ik onder andere Coco Rocha, Nigel Barker, Miss J. Alexander en Kate Mara tegen het lijf gelopen. Super cool! Maar celebs worden over het algemeen met rust gelaten, net zoals de BN'ers in Amsterdam. 

Je hebt overal WiFi
Internetverslaafden, maak je geen zorgen! New York is dé stad van de WiFi, het is geen enkel probleem om een plek met internetverbinding te vinden. In alle Starbucksen heb je gratis WiFi, net zoals in alle musea. Zelf buiten heb je soms WiFi, zoals in Bryant Park. Je zal dus geen enkel probleem hebben om je New York kiekjes te Instagrammen en het thuisfront te laten weten hoe geweldig je het hebt! 

Het weer kan in een dag omslaan
Het weerbericht van een week zegt helemaal niks in New York. Het weer kan in een dag omslaan, het is niet gek dat je de ene dag met 25 graden in de zon zit en de volgende dag zit te bibberen in 10 graden met regen. Houd hier rekening mee tijdens het pakken! 

Je zal de tijd van je leven hebben
New York is niet voor niks de meest populaire stad ter wereld. Mensen van over de hele wereld vliegen naar de Big Apple om de stad te beleven. Het is een stad waar je waarschijnlijk hoge verwachtingen van hebt. Ik kan je maar één ding zeggen: die verwachtigen worden dubbel en dwars waargemaakt! Geniet!!! 

Geen idee wat je tijdens je New York tripje allemaal moet doen en zien? In dit artikel vind je 34 ideeën. 

Ben jij weleens in New York geweest?