Travel

Waarom New York eigenlijk geen droomstad is (maar stiekem wel)

Jarenlang heb ik -Emma- van deze stad gedroomd. Ik zag het op tv en in films, en ik dacht meteen 'Dit is mijn stad'. Pas op mijn 22ste ben ik voor het eerst naar New York geweest. Ik was meteen verkocht na mijn eerste trip en een jaar later mag ik er maar liefst zes weken vertoeven. Proeven van het leven in de stad van de yellow cabs en het decor van Gossip Girl. Nu ik hier voor langere tijd zit heb ik ontdekt dat het eigenlijk helemaal geen droomstad is. Ik leg je precies uit waarom! 

New York is één van de beste steden ter wereld. In mijn ogen de allerbeste. Ik maakte twee keer een tripje naar de Big Apple in zes maanden tijd en deze twee weken waren als een droom. Ik moést weer terug naar New York, want zo wilde ik me altijd voelen! Toen heb ik bedacht om voor langere tijd naar deze stad te gaan. En het is werkelijkheid geworden! Nu ik voor zes weken in New York woon en werk, ben ik ook gaan zien dat niet alles een droom is in deze wereldstad...

De huizenjacht is een ramp. Als je denkt dat de kamerjacht in Amsterdam een crime is, kom dan zeker niet naar New York. Het vinden van een appartement is op zich niet moeilijk, maar het vinden van een leuk appartement wel. Een appartement dat niet op twee uur reisafstand van Manhattan zit. En als je dan een appartement op een oké locatie hebt gevonden dan moet het ook nog betaalbaar zijn. En dat is het lastigste. Appartementen zijn hier drie keer zo duur als in Amsterdam, een huur van $1500 is normaal. En dan heb je dus geen appartement voor jezelf, hè. Dat zijn de prijzen van een kamer van 10 m2. Ik zou willen dat ik een grapje maakte, maar dat het is echt waar. 

Je hebt nooit rust in New York. Mensen hebben hier een bizar drukke lifestyle en de meesten hebben maar vier uur slaap per nacht. Omdat iedereen zo leeft en er zoveel te doen is in de stad, ben je geneigd om daarin mee te gaan. Met als gevolg dat je altijd moe bent. Je moet hier echt een rustmoment inplannen, want anders is de kans groot dat je jezelf voorbij rent. 

Het lawaai. Als je geen drukte gewend bent dan is dat zeker even wennen. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de plek waar je verblijft, maar gegarandeerd dat je de sirenes voorbij hoort komen. Ik heb inmiddels drie verblijfplekken in New York gehad en nergens was het compleet stil. Je zal altijd verkeer horen. 

Er zijn altijd heel veel mensen. Altijd en overal. Nu vind ik dit niet echt een nadeel -ik vind het juist fijn dat er altijd mensen om me heen zijn, ik ben een stadsmens in hart en nieren- maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt. Als je toeristische plekken bezoekt dan word je soms platgedrukt door alle mensen. Vooral Times Square in de avond is bijna niet te doen. Adem in, adem uit. 

Als je een hekel hebt aan wachten dan ga jij je in New York sowieso opvreten. Overal zijn wachtrijen. Dat had je vast wel verwacht bij toeristische attracties zoals de Top Of The Rock, maar je moet ook in de rij staan bij restaurants en bars (en ja, ook op maandagavonden, want het is dus altijd druk). 

Dan hebben we nog het eten. Zó duur. Als je een beetje van koken houdt dan is New York geen goede stad voor jou. Je wordt hier bijna gedwongen om elke dag uit eten te gaan, want versproducten zijn niet te doen voor de portemonnee. Elke keer als ik naar de supermarkt ga, valt mijn mond open. Geloof je me niet? Ik heb een pot pindakaas voor $20 gezien, granola verkopen ze hier voor $16 en voor één tomaat betaal je $2. Niemand kookt hier dus. Een New Yorker vertelde mij dat er mensen zijn die hun oven als kledingkast gebruiken. Wow. 

Mocht je een koukleum zijn dan ga je het vaak koud krijgen. Niet per se door het weer -in de zomer kan het 40 graden worden- maar door die verdomde airco's. Ze zijn gek op die dingen. Waarom weet ik niet, want ik heb het er vooral koud door. Ze zetten de airco namelijk ook heel erg hard. Ook als het helemaal niet echt nodig is. En ze zijn overal, in de Starbucks, in winkels en zelfs in de bibliotheek. Vaak is het buiten een stuk aangenamer, want daar is de temperatuur tenminste een beetje normaal. 

Tot slot: het vuilnis. Als je in New York bent dan zal het je opvallen hoeveel vuilnis er op straat is. Dat ligt niet per se aan de mensen (New Yorkers zijn over het algemeen heel netjes en gooien zelfs hun sigarettenpeuk in de prullenbak), maar vooral aan het feit dat ze hun vuilnis buiten moeten neerzetten en dat ze niet doen aan vuilnisdagen zoals in het centrum van Amsterdam. Geen pretje, want ongedierte en zwervers maken de zakken open waardoor er nog meer vuilnis op straat komt. Yikes! 

Kijk, als je alle nadelen op een rijtje zet dan weet je dat het eigenlijk geen droomstad is. Maar stiekem is dat het wel. Het gevoel dat je hier krijgt, krijg je nergens anders. Loop door de straten van New York en je krijgt energie zoals je dat nog nooit hebt gekregen. New York is creatief en inspirerend, je gaat er sowieso weg met allemaal nieuwe ideeën. De Big Apple is ondanks alle nadelen de lievelingsstad van heel veel mensen, waaronder die van mij. Ik heb al eerder mijn liefde verklaard aan de stad, waaronder in dit artikel met redenen waarom je naar New York moet. 

Ben jij weleens in New York geweest? 

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved