Health

9 tips voor je eerste les hot yoga

Yoga doen in 40 graden, waarom zou je dat doen? Het zweet gutst van je lijf, om nog maar te zwijgen over alle zwetende mensen om je heen. Het idee van hot yoga (of bikram yoga) klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar het is niet voor niks dat deze sport razend populair is. Wedden dat je na een keer proberen niet anders wil! Met deze tips wordt de eerste keer hot yoga de beste work-out van je leven. 

Sporten in extreme hitte, dat klinkt spannend. Dat is het ook. Hot yoga is anders dan normale yoga en de allereerste les kan even wennen zijn. Maar met de juiste tips ben je helemaal voorbereid op jouw lesje hot yoga en kan er niet zoveel mis gaan. 

1. Kies de juiste hot yogaschool. Dit is belangrijker dan je denkt, want de hot yoga scholen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Bij het kiezen van een yogaschool moet je op een aantal dingen letten. Wat is de prijs per les of maand? Welke niveaus zijn er, is het ook leuk voor beginners? Is er een doucheruimte en hoe schoon is die? Welke accessoires krijg je of moet je ze huren? Vooral dat laatste kan oplopen in de prijs, er zijn namelijk yoga scholen waarbij je bijvoorbeeld jouw yogamatje moet huren en voor je eigen shampoo moet zorgen. Een hot yogaschool waar de Girlscene redactie goede ervaringen mee heeft is Absolute Yoga in Amsterdam. Deze yogaschool heeft veel lessen op verschillende niveaus (Hot A, Hot B, Hot Flow, maar ook Power Pilates), je kunt er douchen in een prachtige doucheruimte en je kunt gebruikmaken van de accessoires. Als je op zoek bent naar een hot yogaschool, dan is Absolute Yoga zeker een aanrader. 

2. Check welke dingen je mee moet nemen. Zoals je hierboven hebt gelezen biedt niet elke yogaschool hetzelfde aan. Vraag na of ze yogamatjes en handdoeken uitlenen of dat je het zelf moet meenemen. En vergeet zeker niet om een grote fles water mee te nemen, je zal het nodig hebben! 

3. Eet en drink voor je eerste hot yoga les. Maar niet te veel. Hot yoga vraagt veel van je lichaam en daarom is eten geen overbodige luxe. Eet dus goed voor je les, maar zorg dat je iets lichts eet en eet twee uur van tevoren niks meer. Je wil natuurlijk niet dat er iets naar boven komt terwijl je in een ingewikkelde yogapose staat ;-). En drinken: heel belangrijk! Dat heeft je lichaam nodig in de hitte. 

4. Kleed je niet te warm aan. Een lange broek is niet nodig, echt niet! Een korte broek met tanktop is prima (geloof ons, tijdens de les hot yoga zal je wensen dat je niks aan had).

5. Als je binnenloopt in de yogaruimte, vertel dan tegen de leraar dat je nieuw bent en vraag waar de koelste plek in de studio is. Het geeft bijvoorbeeld helemaal niks als de hitte je even teveel wordt, want het is oké om even te zitten of te liggen en je te focussen op je ademhaling. 

6. Luister goed naar je lichaam. Sporten in de hitte is heftig en het is dus belangrijk dat je jouw lichaam goed aanvoelt. Merk je dat je licht in je hoofd wordt? Doe het dan rustiger aan en neem zo nu en dan pauze. Als het goed voelt, ga dan vooral door!

7. Adem in, adem uit via je neus! Omdat hot yoga zo intensief is, moet je goed in- en uitademen. Als het een beetje te intens wordt, adem dan goed in en je zal merken dat je je meteen een stuk beter voelt. In het begin is dat harde 'gehijg' nog een beetje ongemakkelijk, maar zodra de les bezig is zal je zien (en vooral horen) dat iedereen het doet. No big deal. 

8. Wees voorbereid op zweet. Heel veel zweet. We durven te wedden dat je nog nooit zoveel hebt gezweet als tijdens een les hot yoga. Dit betekent dus ook dat je na de les helemaal doorweekt bent en je aan een douchebeurt niet ontkomt. 

9. Vergeet niet om heel veel te drinken voor en na je les hot yoga! Je lichaam heeft heel wat te verduren gehad en door al het zweten is het zaak dat je genoeg drinkt. En dan bedoelen we niet drie slokjes, maar zeker een liter. 

Ga jij een les hot yoga proberen? Of heb je het weleens geprobeerd?

Bron, bron
Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved