Onmisbare tips voor de eerste keer backpacken

Travel door Emma

Backpacken is immens populair onder jongeren en daar is een reden voor. Backpacken is namelijk de mooiste ervaring van je leven! De wereld ontdekken, inspirerende mensen ontmoeten en het avontuur op je af laten komen... Het is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring! Ga jij binnenkort voor het eerst backpacken? Girlscene heeft een aantal onmisbare tips voor je. 

Voor de reis 

- Kies de juiste bestemming voor jou
Of je backpacking trip een succes wordt, ligt voor een groot deel aan je bestemming. Reis je liever binnen Europa of wil je Azië wel verkennen? Wat voor weer wil je hebben? Wat is je budget? Ga je alleen of reis je samen? Dit zijn een aantal factoren waar je over na moet denken om de perfecte bestemming voor jou te kiezen. 

- Lees je in over je bestemming
Wat voor weer is het daar in de periode die je wilt backpacken? Hoe is de cultuur? Is het veilig voor (vrouwelijke) backpackers? Welk valuta hebben ze daar? Hoe duur is het land (hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor een bord eten)? Het is goed om een land te leren kennen voordat je er naartoe gaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en weet je waar je aan begint. 

- Plan niet te veel
Het is goed om te kijken wat er allemaal te doen is en wat je echt heel graag wil doen of zien, maar plan niet te veel! Tijdens een citytrip is het goed om een strakke planning te maken, maar dat is niet de bedoeling tijdens backpacken. Het is zonde als je alles al vast hebt gelegd. Er komen ongetwijfeld dingen op je pad die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Laat het allemaal over je heen komen! 

- Neem de juiste spullen mee
Neem een backpack en kleding mee, dat spreekt natuurlijk voor zich ;-). Maar denk ook aan andere handige spullen. Zo zijn slippers handig om mee te nemen, want de douches in hostels zijn niet altijd overal even hygiënisch. Een musthave: een creditcard. Ook is een money belt handig, zo kun je de belangrijke dingen zoals je geld en je paspoort op je lichaam dragen. Ook handig: een slotje. In veel hostels zijn kluisjes, maar geen slotjes. En vergeet de wereldstekker niet, mocht je die nodig hebben. Inpakhulp nodig? Via Google kun je veel websites vinden die een paklijst hebben, afgesteld op jouw soort reis en bestemming. 

- Pak licht
Een grote backpack is wel iets anders dan de rugzak die je meetilde als brugpieper. Neem daarom geen onnodige spullen mee, want die moet je allemaal meesjouwen. En daar ga je echt spijt van hebben! Het is echt niet fijn om een zware backpack op je rug te moeten meenemen. Pak daarom zo licht mogelijk met alleen de dingen die je echt nodig hebt.   

- Boek je eerste overnachting
Het is je eerste keer backpacken. Daarom is het wel zo fijn om de eerste overnachting alvast geboekt te hebben. Zo begin je jouw tripje stressvrij. Moet je je voorstellen als je na een lange reis nog op zoek moet gaan naar een hostel! En reserveer geld zodat je door een taxi voor je hostel afgezet kan worden. 

Tijdens de reis

- Praat met locals
Zo kom je erachter waar en wat de leukste dingen zijn in de buurt. De locals kunnen je vertellen waar bijvoorbeeld de goedkoopste supermarkt is, waar de gezelligste kroegjes zijn en waar je heerlijk kunt eten. Bovendien leer je de cultuur van het land waarin je bent een beetje beter kennen. 

- Sta open voor andere backpackers
Eén van de leukste dingen van backpacken is om andere mensen te ontmoeten. Je leert zoveel mensen van over de hele wereld kennen! Eén ding is zeker: aan het einde van de reis heb je er veel nieuwe vrienden bij. Maar in het begin kan het contact met anderen nog een beetje spannend en ongemakkelijk zijn. Om het contact leggen iets makkelijker te maken is het slim om een kaartspelletje mee te nemen. Het perfecte excuus om mensen aan te spreken en te vragen of ze een spelletje met je willen doen! Ook kun je een boek meenemen en die met anderen uitwisselen. Wel een Engelstalig boek natuurlijk (zo kun je ook meteen je Engels oefenen!). 

- Gebruik je smartphone zo min mogelijk
Hoe verleidelijk het ook is om foto's van de mooie omgeving te Instagrammen en te appen met het thuisfront, probeer je smartphone zo min mogelijk te gebruiken. Er is zoveel moois om je heen, waarom zou je constant op je telefoon willen kijken? Bovendien kom je wel weer terug en kun je jouw verhalen in real life vertellen. Veel leuker!

- Vertrouw op jezelf
Je gaat een groot avontuur aan in een land (of meerdere landen) dat je niet kent. Super spannend! Het is daarom belangrijk dat je op jezelf vetrouwt. Doet iemand een aanbieding die te mooi om waar te zijn is? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Krijg je een gek gevoel bij iemand? Vermijd deze persoon dan, grote kans dat hij of zij niet te vertrouwen is. Leer naar je intuïtie te luisteren! 

- GENIET!
Dit is een reis die je nooit meer gaat vergeten. Geniet van alle dingen om je heen en de bijzondere dingen die je meemaakt. Haal alles eruit wat erin zit. Deze ervaring pakt niemand je meer af!

Wil je jouw ervaring met backpacken delen met anderen of die van anderen lezen? Dan kun je terecht op dit topic van Girlscene's forum.

Meer tips & tricks voor backpacken? In dit artikel lees je er nog meer. 

Wil jij ooit backpacken? Waar naartoe? Of heb je al ervaring met backpacken? 

Bron, bron, bron
Beeld: thinkstockphotos