Lifestyle

8 levenslessen waardoor je positief in het leven gaat staan

Soms zit alles gewoon even tegen. Het loopt niet lekker in je relatie, op school of met vrienden. Het lijkt alsof niets meewerkt en jij zit niet lekker in je vel. We maken het allemaal weleens mee dat je liever de hele dag in bed wil blijven liggen met zelfmedelijden. Niet nodig! Girlscene geeft je 8 oplossingen waarmee je jouw leven back on track krijgt en je positiever in het leven gaat staan.

Bedenk geen excuses
Als je even down bent is het makkelijker om overal excuses voor te verzinnen. Het is te koud om te sporten, je bent te moe om iets met je vriendinnen te doen of het is te laat om nog met je huiswerk te beginnen. Maar je weet zelf ook dat je je achteraf veel beter voelt als je het wel doet. Stel niets uit en maak vooral geen excuses voor jezelf, want daardoor blijf je in een negatieve spiraal hangen.

Geef anderen nergens de schuld van
Het is makkelijker om een ander de schuld te geven van jouw fouten, maar jij wordt er helaas niet beter van. Heb jij een fout gemaakt? Own up to it en accepteer dat jij zelf een fout hebt gemaakt en dat het geen zin heeft om de schuld bij een ander te leggen. Baal je of ben je gewoon bloedchagrijnig? Reageer het niet af op anderen, je gaat jezelf er niet beter door voelen en je zal je achteraf nog slechter voelen, omdat je een ander ook een rotgevoel hebt bezorgd. 

Vergelijk jezelf niet met anderen
Als je ergens onzeker van wordt is het door jezelf te vergelijken met anderen. Veel mensen zijn hun eigen strengste criticus en beoordelen zichzelf veel kritischer dan nodig is. Het heeft geen zin om negatief over jezelf te praten, een beetje zelfspot is goed, maar niet als jij je er down door gaat voelen. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de nieuwe vriendin van jouw ex te bekijken op Instagram om jezelf met haar te vergelijken. Jij leeft voor jezelf en niet om een ander te pleasen. Kortom: je mag best een beetje kritisch op jezelf zijn, maar wel tot een bepaald punt. Je kunt jezelf ook opbouwende kritiek geven en denken: 'Shit, had ik dat toch maar even anders gedaan, maarja, niets meer aan te doen, een les voor volgende keer.' Je blijft een stuk positiever als je zo denkt, dan dat je denkt: 'Shit, wat ben ik dom geweest. Ik had het nooit zo moeten doen, pfff waarom gaat alles altijd mis?'

Accepteer dingen zoals ze zijn
Sommige dingen kun je nou eenmaal niet veranderen. Hoe moeilijk het soms ook is, het geeft je meer rust door je erbij neer te leggen dan altijd te blijven denken 'wat als?'. Situaties accepteren doe je niet in een dag. Je moet er actief mee bezig zijn. Je kunt je druk blijven maken over dat vriendje dat je heeft bedrogen of over die vriendin die je keihard liet vallen, maar voel jij je er beter door? Nee, waar jij je beter door gaat voelen is door het los te laten en het te accepteren. Houd altijd in je achterhoofd dat de dingen nou eenmaal zijn zoals ze zijn.

Leef in het nu
Je kunt altijd om blijven kijken naar het verleden, want iedereen heeft wel wat nare dingen meegemaakt in het verleden. Of het nou een overleden opa is of een examenweek die je helemaal verknald hebt. Belangrijke en minder belangrijke situaties kunnen je blijven achtervolgen, maar het heeft geen zin om er altijd aan te blijven denken. Het ligt in het verleden. Natuurlijk kosten sommige dingen wat tijd om te verwerken, maar probeer er niet in te blijven hangen."Als je naar het verleden kijkt, sta je met je rug naar de toekomst." Een beetje afgezaagd, maar wel helemaal waar.

Vergeef mensen
Niet alle mensen behandelen je op een manier waarop jij mensen behandelt. Jammer, maar helaas, want er is niets aan te doen. Vergeef de mensen die je pijn hebben gedaan. Het heeft geen zin om wrok te koesteren, want alleen jij gaat je er slechter door voelen. Het zal je meer rust geven door hen te vergeven en bepaalde hoofdstukken af te sluiten.

Je hebt een keuze
In veel situaties heb je een keuze. Kies niet gelijk voor de makkelijkste weg. Je kunt je bijvoorbeeld verdrietig blijven voelen door een vriendin die je slecht behandelt of balen omdat een onvoldoende hebt gehaald voor een toets, maar je kunt ook het heft in eigen hand nemen en voor jezelf opkomen bij die vriendin en een maand van tevoren beginnen met blokken voor een lastige toets. 


Bron

Durf nee te zeggen
'Nee' zeggen blijft voor veel mensen iets moeilijks. Veel mensen willen anderen pleasen en stemmen in met alles wat ze vragen, ook al schiet jij er helemaal niets mee op en word je bijvoorbeeld opgezadeld met veel te veel werk. De eerste keer zal het lastig zijn, maar door eerlijk te zijn naar jezelf en een ander kies jij voor jezelf. Vaak ga je gelijk allemaal smoesjes bedenken, maar een simpel antwoord als 'Nee, vandaag komt helaas niet uit.' is vaak al voldoende.

Wat doe jij als jij je even down voelt?

Beeld: Thinkstock