Lifestyle

Stedentrips binnen Nederland die je een keer gedaan moet hebben

8

Een stedentrip heb je soms gewoon even nodig. Even weg uit je vertrouwde omgeving en genieten van wat een stad te bieden heeft. Lekker eten, shoppen tot je erbij neervalt (duh!) en ook nog een beetje cultuur opsnuiven. En daarvoor hoef je echt niet naar Barcelona, Parijs of Berlijn! Nederland heeft namelijk genoeg leuks te bieden. Voor deze stedentrips heb je lang niet zoveel tijd en geld nodig, maar ben je wel even helemaal weg! 

Je woont dan wel in Nederland (of het is je buurland, als je een Belgische lezeres bent) en hebt vast weleens een dagje Amsterdam gedaan, maar er zijn nog genoeg andere steden om te ontdekken! Het voordeel van een stedentrip binnen Nederland is dat het veel minder geld kost dan een stedentrip naar het buitenland. Je kunt even op en neer, en hoeft niet per se geld uit te geven aan een overnachting. Ook vervoer is door de korte afstand een stuk goedkoper. Als je student bent en een ov-kaart hebt dan heb je zelfs geen vervoerskosten! Het scheelt je ook veel tijd. Het is zonde om voor een dag naar Parijs te gaan, maar dat kan wel als je binnen Nederland reist. Dus heb je er behoefte aan om er even tussenuit te gaan, maar heb je niet een heel weekend om dit te doen? Een stedentripje binnen Nederland it is. 

In deze Nederlandse steden moet je een keer zijn geweest voor een tripje: 

Maastricht
Eén van de populairste stedentrips binnen Nederland is Maastricht. En terecht. Deze stad heeft eigenlijk alles voor een perfecte stedentrip. De stad heeft -op Amsterdam na- de meeste rijksmonumenten van Nederland en je bent dus verzekerd van een prachtige omgeving. Verder kun je er geweldig eten (vlaai!) en misschien nog wel beter shoppen. Maastricht stikt van de leuke one of a kind winkeltjes waar je de leukste kleding en spulletjes op de kop kunt tikken. 

Wat mag je niet missen? 
- Vlaai eten op het Vrijthof
- Lopen over de Sint Servaasbrug
- De prachtige historische gebouwen bewonderen zoals de Sint-Servaasbasiliek, de Onze Lieve Vrouwebasiliek, de Bisschopsmolen en de Helpoort
- Shoppen bij één van deze hotspots

Den Bosch
Deze stad is in 2014 door de bezoekers van Zoover.nl uitgeroepen tot beste stedentrip van Nederland. Waarom? 'Gezellig' is het woord waarmee Den Bosch het meest werd omschreven en de stad scoorde het hoogst van alle Nederlandse steden wat betreft de sfeer. Reden genoeg om eens een bezoekje te brengen aan Den Bosch! 

Wat mag je niet missen? 
- Een Bossche bol eten bij Banketbakkerij Jan de Groot (dit zijn de lekkersten!)
- De Sint-Janskatherdraal bekijken
- Wat drinken op de gezellige Markt
- Shoppen in de winkels die zijn gevestigd in een historisch pand (shoppen en cultuur snuiven, hoe leuk wil je het hebben!) 

Groningen
Het zuiden heeft leuke steden, maar het noorden ook! Groningen is er één van. Als je student bent en ook van plan bent om op stap te gaan, dan is dit de perfecte stedentrip voor jou. Maar behalve goed stappen kun je er ook genoeg zien en doen. De Martinitoren is niet voor niks zo beroemd! 

Wat mag je niet missen?
- Beklim de Martinitoren
- Bezoek het Groninger Museum (het gebouw alleen al is prachtig)
- Op stap in één van de vele gezellige studentencafeetjes  

Haarlem
Haarlem ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, maar dat betekent niet dat je deze stad dan maar moet overslaan! De hoofdstad van Noord-Holland heeft een prachtig historisch centrum en je kunt er ook nog eens geweldig shoppen. 

Wat mag je niet missen?
- Wat eten en drinken op de Grote Markt
- Winkelen in de Kleine Houtstraat
- Bezoek een van de 21 hofjes
- Na afloop een strandwandeling maken op het strand van IJmuiden, Zandvoort of Bloemendaal (is toch zo dichtbij!) 

Middelburg
Dit is een stad voor jou als je ook wilt bijkomen. Stedentrips kunnen namelijk super vermoeiend zijn, maar op de één of andere manier kom je juist helemaal tot rust in Middelburg. Het is een kleine stad, maar wel eentje waar genoeg te doen is. Middelburg is geliefd bij shoppers en je kunt genieten van historische gebouwen. En het is een romantische stad om er even tussenuit te gaan met je lover! 

Wat mag je niet missen? 
- De kerk Lange Jan bekijken
- Wandelen door het smalle straatje Kuiperspoort
- Winkelen in het prachtige historische centrum

Deventer
Deventer is een van de oudste steden van Nederland, het centrum is prachtig om te zien. De stad is gezellig en cultureel, je hoeft je zeker niet te vervelen! In het voorjaar komt Deventer het best tot zijn recht, je kunt dan lekker terrassen op het grote plein van Deventer, de Brink. 

Wat mag je niet missen?
- Koffie drinken op een terras met uitzicht op de Waag
- De Lebuïneskerk beklimmen
- Rondvaart over de IJssel
- Shoppen in het oude centrum

Nog meer inspiratie voor een goedkope stedentrip? Kijk dan op dit topic van Girlscene's forum. 

Naar welke stad in Nederland ga jij voor een stedentrip? 

Bron, bron, bron

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 4 jaar geleden Savannah

  Volendam is ook leuk om een keer te zijn geweest!

 • 4 jaar geleden Bisous

  Ik ga elk jaar met mijn moeder een paar dagen naar Maastricht.

 • 4 jaar geleden fleurdk

  Maastricht vind ik echt leuk, deze jaar ga ik voor een weekje naar Amsterdam.

 • 4 jaar geleden Damon_master_piece

  Maastricht

 • 4 jaar geleden MOIII

  Deventerrrr

 • 4 jaar geleden blue jeans

  Deventer is echt een aanrader!

 • 4 jaar geleden Else_

  Utrecht is ook leuk! Of delft

 1. 1