Beauty

Alles over (zomer)sproetjes

Het ene meisje vindt ze schattig, de andere schaamt zich ervoor: zomersproetjes. Wist je dat solaire lentigines (a.k.a zomersproeten) één van de zeven schoonheden zijn? Ze ontstaan door UV-staling. De bruine vlekjes verschijnen vooral op je gezicht, schouders en armen. Lees verder en leer alles over zomersproetjes.

Wat is een sproet?
Een sproet bestaat uit melanine dat is opgehoopt onder de huid. Normale sproeten zijn twee tot vier millimeter groot. Op jonge leeftijd ontstaan sproeten. Het kan genetisch ontstaan, maar ook door zonschade. Als je als kind vaak verbrand bent, kun je meer sproeten krijgen als je ouder wordt. Vooral mensen met een lichte huid, blond of rood haar die snel verbranden in de zon kunnen sproeten hebben. Het is belangrijk om altijd met zonnebrand de zon in te gaan om je huid te beschermen.

Sproetjes vinden mensen over het algemeen schattig en leuk. Als jij niet houdt van sproeten (dat kan) en zo min mogelijk sproetjes in de zomer wilt oplopen kun je het volgende doen. Je zou zonlicht kunnen vermijden en je altijd insmeren met een zonnebrand met een hoge factor. De zon vermijden in de zomer is natuurlijk best lastig, maar je gezicht insmeren met zonnebrand kan helpen. Als jouw sproeten genetisch zijn, dan kun je er (bijna) niets aan doen. Een optie is het bleken of laseren van je gezicht, maar of je hier zo vrolijk van wordt, dat weten wij niet. Het richt meestal schade aan… Een dermatoloog kan je hier meer over vertellen.

Als je sproetjes hebt, ben je meestal een warm type, een herfst- of een lentetype. Warme kleuren staan jou beter dan koele kleuren. Koel staat ook veel mensen mooi. Veel meiden zijn een mengeling van verschillende types. Als je meer wilt weten over welke kleur bij jou staat, lees dan dit artikel. Een kleurenstyliste kan jou precies vertellen welk type je bent en welke kleuren jou het beste staan. Het kan echt een eyeopener zijn ;-).

Wanneer moet je oppassen?
Verbranden door de zon beschadigt je huid. Smeer je altijd in als je de zon in gaat, ook al verbrand je niet super snel. Over het algemeen zijn moedervlekken en sproeten niet gevaarlijk. Jeukt een moedervlek? Is hij groter dan normaal en bloedt hij? Ga dan naar de dokter. Sommige moedervlekken kunnen kwaadaardig zijn. Dat betekent niet gelijk dat jouw moedervlek kwaadaardig is als hij jeukt, groter wordt of bloedt. Ga gewoon even voor de zekerheid naar de huisarts, want hij kan je meer vertellen.

Make-up voor sproetjes
Als je blij bent met je sproetjes, wil je niet je hele gezicht plamuren met foundation. Wil je toch een egaler gezicht? Ga dan voor een BB Cream, gebruik een minerale foundation of meng wat foundation met dagcrème. Wil je de sproeten in je gezicht wel wegwerken? Dan kun je kiezen voor een dekkende foundation en een concealer. Wil je jouw sproeten benadrukken? Ga dan voor een roze blush. Bronzer laat jouw sproeten ook meer opvallen. Wil je meer make-up tips voor sproeten? Lees dan dit artikel van Girlscene. 

Hoe veel van de zeven schoonheden heb jij? Heb je kuiltjes, lange wimpers of een spleetje tussen je tanden? Praat mee met meiden van het forum

Heb jij sproeten? Wat vind je van sproeten?

Bron, bron, bronbron
Beeld: Thinkstock

Must reads 👀