Lifestyle

Phubben: het asociale gedrag waar jij je ook schuldig aan maakt

Phubben. Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit woord gehoord, maar ben je wel bekend met de betekenis. We zullen je even de situatie schetsen: je hebt met een vriendin afgesproken om bij te kletsen. Op tafel staan niet alleen twee kopjes thee, maar ook jullie smartphones liggen op tafel. Terwijl je vriendin vertelt over haar vakantie op Kreta hoor je jouw telefoon trillen. Je kan het niet helpen om op je telefoon te kijken. Je hebt je voorgenomen om écht te luisteren, maar uiteindelijk merk je dat je bent afgehaakt toen ze het had over het vreselijke hotel en meer met het bericht bezig bent. Dat is dus phubben. 

Ik phub, jij phubt, wij phubben… Het is een redelijk nieuw begrip, maar wel eentje die heel erg bij deze tijd past. "The act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone instead of paying attention”, dit is de omschrijving van phubben. Oftewel: geen aandacht hebben voor de mensen in je omgeving omdat je de hele tijd op je telefoon zit. Een fenomeen waar je vast weleens mee te maken hebt gehad en erger nog: iets waar je je ook weleens schuldig aan hebt gemaakt.

Het woord phubben is bedacht door een Australisch reclamebureau voor een reclame voor een woordenboek. Met succes, want de reclame ging viraal omdat veel mensen de betekenis van phubben herkennen. Iedereen is weleens slachtoffer geweest van phubben en iedereen heeft weleens aan phubben gedaan.  

Watch on YouTube

Phubben is iets wat je niet altijd bewust doet. Het is een slechte gewoonte die erin sluipt. Tegenwoordig liggen er altijd smartphones op tafel. Met de vele notificaties die we altijd krijgen -een e-mail, WhatsApp-bericht, Facebook-bericht, noem het maar op- is het moeilijk om onze rinkelende telefoon te negeren. Je bent toch altijd benieuwd wie je een berichtje stuurt en daardoor kan je het niet laten om even te kijken. En als je het berichtje hebt gelezen is het ook heel verleidelijk om een berichtje terug te sturen. Hoewel je je altijd voorneemt om echt te luisteren naar de ander, raak je meestal erg afgeleid door je telefoon. En dat is niet zo gezellig. 

Phubben gebeurt overal. Tijdens het avondeten met je ouders, een koffiedate met een vriendin die je al heel lang niet hebt gezien en tijdens feestjes. Als je het zelf doet denk je dat het niet zoveel kwaad kan, maar als jij zelf degene bent die genegeerd wordt terwijl de ander steeds op zijn of haar telefoon zit dan weet je hoe vervelend het is. Phubben gaat ten koste van onze quality time en dat is jammer. Goede gesprekken komen er niet meer door dankzij phubbing, het doet ook niet veel goeds voor de gezelligheid en misschien heb je hierdoor soms zelfs minder zin om af te spreken. Bovendien kan het je behoorlijk eenzaam laten voelen terwijl je juist omringd bent door mensen. 

Ben je tegen phubben? Er is een website (stopphubbing.com) die campagne voert tegen phubben. Zo kun je een phubbende vriendin een e-mail sturen om haar te wijzen op haar gedrag en kunnen café-eigenaren anti phubbing posters printen. Er is ook een 'The Phubbing Hall Of Shame' waarop je een foto van jouw phubbende vriend(in) kunt uploaden. De website schrijft alles met een knipoog, maar er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in. 

Doe jij ook aan phubbing? Vind je phubben ook zo irritant en vind je dat we ermee moeten stoppen? Of vind je het niet zo'n groot probleem?

Bron, bron

Must reads 👀