Food

Gezonde variant van de carrot cake

Ben jij net als de meiden van de Girlsceneredactie een echte zoetekauw? Ben jij gek op taartjes, chocolade en koekjes, maar wil je (net als sommige Girlscene redacteuren) op de lijn letten? Er bestaan recepten van jouw lievelingsgebakje, maar dan met gezondere ingrediënten. Zo ook deze heerlijke gezondere variant van carrot cake. Lees je mee voor het recept?

Wat je nodig hebt voor de carrot cake:
– een springvorm met een diameter van 22-24 centimeter
– 120 gram havermoutvlokken
– 70 gram (ontgeurde kokosolie) of ongezouten biologische roomboter
– 2 eieren
– 75 gram kokosbloesemsuiker
– 1 theelepel vanille-extract
– 300 gram geschilde en geraspte winterpeen
– 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
– 1 theelepel gemalen steviablad
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel gemalen kardemom
– 1 theelepel gemberpoeder
– ½ theelepel zeezout
– 40 gram rozijnen of abrikozen in stukjes
– extra kokosolie om de springvorm in te vetten

Wat je nodig hebt voor de citroenfrosting:
– 100 gram cashewnoten
– 3 eetlepels kokosroom, rijstmelk of melk
– 1 (biologische) citroen 
– 3 eetlepel rijststroop
– 1 eetlepel (ontgeurde) kokosolie


                                                                                Bron

Hoe bereid je de carrot cake?

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170 °C en klem bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm. Vet de zijkanten in met kokosolie of roomboter.
Stap 2: Vermaal de havermout in de keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur.
Stap 3: Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker. Voeg het vanille-extract en de kokosolie toe en meng goed. Als alles goed gemengd is, kun je de geraspte wortel erdoor scheppen.
Stap 4: Meng in een andere kom de vermalen havermout met bakpoeder, stevia, kaneel, kardemom, gemberpoeder, zout en rozijnen. Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm.
Stap 5: Bak de taart ongeveer 40 tot 60 minuten in de oven. Hij is klaar als een satéprikker die je erin prikt er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen en bestrijk de taart met citroenfrosting. Bewaar de taart in de koelkast. 

Hoe bereid je de citroenfrosting?
Stap 1: Boen de citroen schoon onder een hete kraan met een spons en baking soda. Rasp de schil eraf met een zesteur of een fijne rasp. Pers de citroen uit.
Stap 2: Vermaal in de keukenmachine de cashewnoten met (rijst)melk, rijststroop, citroenrasp en -sap. Laat de machine een paar minuten draaien tot je een zachte, romige massa hebt.
Stap 3: Smelt intussen de kokosolie op laag vuur. Schenk dit bij het mengsel in de keukenmachine en laat draaien tot het volledig is opgenomen. Proef en breng de frosting eventueel op smaak met wat extra rijststroop. 
Stap 4: Doe de frosting op de cake als hij is voor een groot deel is afgekoeld.

Dit recept komt uit het kookboek Goed Zoet en je kunt hem hier kopen. 

Ben jij ook zo gek op carrot cake?

Must reads 👀