Wat betekenen de nieuwe functies op Instagram?

Lifestyle door Redactie

Misschien is het je al opgevallen, maar er zijn twee nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan Instagram! Namelijk de opties ‘Kleur’ en ‘Vervagen’. Een slimme zet! Evelien van Fotografille legt de nieuwe functies aan je uit. Door de updates van Instagram krijg je telkens meer mogelijkheden in het populaire programma zelf, en dat is fijn. 


Want wie stuurt zijn foto’s nu nog compleet onbewerkt de lucht in? Een extreme filter is niet altijd nodig, maar wat bewerkingen qua kleur, contrast en helderheid is nooit verkeerd. De twee nieuwe functies van Instagram gebruikte ik - Evelien - al regelmatig, maar daarvoor moest ik naar een ander programma zoals VSCO Cam. Hieronder leg ik de nieuwe functies uit en geef ik wat voorbeelden van de mogelijkheden.


Kleur – Schaduwen
Als je in je Instagram App naar ‘Kleur’ gaat kun je in het tabblad kiezen voor de schaduwen of de accenten. De schaduwen zijn de donkere delen van je foto. Hoe donkerder de foto, hoe meer effect deze functie zal hebben. In dit venster kun je kiezen uit 8 verschillende kleuren. Van warme geel en oranje tinten tot koel blauw en paars. Klik je op een kleur? Dan zie je het effect op je foto onmiddellijk. Op die manier kun je snel zien welke kleur wel of juist niet mooi is bij jouw foto. Heb je een favoriete kleur gekozen? Druk dan nogmaals op de kleur om een nieuwe slider te ontdekken. Met deze slider kun je de sterkte meer of minder maken. Schuif hem naar links om de kleur minimaal in je donkere vlakken zichtbaar te maken of naar rechts om juist veel van deze kleur te zien.


Kleur – Accenten
Wil je toch liever de accenten van je foto aanpassen qua kleur? Dan doe je dit in het tabblad ‘accenten’ van je ‘kleur’-optie. Ook hier zie je de 8 verschillende keuzes qua kleur op een mooi rijtje staan. Omdat deze bloesemfoto erg licht is van kleur zie je meteen dat de accenten veel meer effect hebben op mijn foto. Nadat je een keuze hebt gemaakt klik je nogmaals op de kleur om weer in het volgende venster te komen. In zo’n lichte foto is het zeker van belang dat je de kleur niet te overheersend maakt.

TIP: Houd je van foto’s met een cross process effect? Dit maak je door de schaduwen koel van kleur te maken (blauw/paars) en de accenten warm (geel/oranje)!


Vervagen

De andere nieuwe functie in Instagram heet ‘Vervagen’. Met deze functie kun je je foto wat minder contrastrijk maken. Het is moeilijk uit te leggen, maar de afbeelding hierboven laat je zien wat ik bedoel. De donkere tinten worden wat lichter (er zit geen echt zwart meer in je foto) en de lichte tinten worden juist grijzer. Echt wit is dus ook niet meer in je foto te vinden. Een mooie nieuwe functie, maar niet voor iedere foto goed toepasbaar. Probeer gewoon wat uit!

Wil je meer weten over fotografie en beeldbewerking? Neem dan eens een kijkje op Fotografille!

Was jij al bekend met de nieuwe functies op Instagram?

Door Evelien