Zelfbruiner do's en don'ts

Beauty door Renee

Rokjesdag is inmiddels allang geweest en dat betekent dat het rokjes-seizoen geopend is! De zelfbruiners zijn niet aan te slepen en vrouwen smeren massaal hun armen en benen in om snel een lekker bruin kleurtje te ontwikkelen. Helaas gaat het zelfbruinproces niet altijd zonder slag of stoot en daarom deelt Girlscene de zelfbruiner do's en don'ts met je.  

Zelfbruinen... Hoe moeilijk kan dat zijn? Geloof ons, het is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is namelijk niet zo maar een crème op je lichaam smeren, want dan krijg je gegarandeerd vlekken. Lees daarom snel de volgende tips zodat je huid er altijd flawless uitziet na een kwartiertje jezelf insmeren met zelfbruiner.


DO

 Scrubben
Voordat je begint met zelfbruinen is het altijd fijn om even dode huidcellen te verwijderen met een scrub. Het beste is om dit 24 uur van tevoren te doen en extra aandacht te besteden aan droge plekken zoals handen, ellebogen, knieën en voeten. Scrubben is belangrijk omdat de zelfbruiner anders op de droge plekken donkerder uitvalt. Heb je een exfoliërend product? Helemaal goed, vooral als het ingrediënt AHA op de lijst staat. 

Bodylotion smeren
Wanneer je een zelfbruiner gebruikt is het aan te raden om eerst de huid in te smeren met een luchtige bodylotion. Het is wederom belangrijk om extra aandacht te besteden de droge delen van het lichaam zodat de zelfbruiner het mooiste pakt. Vergeet de enkels niet!

 's Avonds aanbrengen
Eén van de beste tips die je kunt krijgen is om 's avonds met zelfbruiner aan de slag te gaan. Dan kun je of naakt rondlopen door huis of een losvallende pyjama aantrekken zodat je geen gekke strepen krijgt op je lichaam. Bovendien zie je bij de meeste zelfbruiners niet meteen resultaat omdat het tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Wanneer je zelfbruiner 's avonds aanbrengt word je 's ochtends wakker met een lekker kleurtje. Perfect dus.

 Donkere kleding dragen
Zelfbruiner heeft de neiging om af te geven en daarom is het aan te raden om niet meteen je witte kleding aan te trekken. In plaats daarvan kun je beter voor veilig zwart of donkerblauw kiezen. Zelfbruiner krijg je namelijk moeilijk uit je (witte) kleding en het zou zonde zijn als je iets om die reden moet weggooien.

 Douchen
Zelfbruiner pakt nu eenmaal beter uit op een gereinigde huid, dus op voorhand douchen is geen overbodige luxe. En is de volgende dag donkerder dan verwacht? Dan kun je weer douchen om de bovenste laag weg te wassen waardoor je tan er natuurlijker uitziet.

 Deppen
Oké, zelfbruinen is een proces waar je best wat aandacht aan moet besteden. Zo moet je ook rekening houden met deppen en vegen als je onder de douche vandaan stapt. Wanneer je de huid droogt dept met de handdoek blijft je kleurtje er namelijk mooier opzitten. Wanneer je veegt verdwijnt de kleur sneller.


DON'T

Scheren
Scheren is prima, maar dan liever wel minimaal 24 uur voordat je begint met je fles zelfbruiner. Lees nog eens het punt 'scrubben' terug, want scheren scrubt de huid ook lichtelijk waardoor dezelfde regels gelden. Als je zelfbruiner aanbrengt vlak na het scheren merk je dat het in de poriën trekt waardoor je de volgende dag allemaal bruine puntjes ziet. Not so pretty.

Tweede laag aanbrengen
Omdat zelfbruiner meestal tijd nodig heeft om de kleur te ontwikkelen is het heel verleidelijk om een tweede laag aan te brengen. Je ziet geen verschil tussen voor en na toch? Fout. Breng liever pas een tweede laag aan als er zo'n 12 tot 24 uur voorbij is zodat je kunt bepalen of het wel echt nodig is. Anders is het de uren aftellen totdat je een Jersey Shore-kleur krijgt. ;-)

 Te veel op je gezicht smeren
De grote angst van velen is om eruit te zien als een oompa loompa wanneer je zelfbruiner gebruikt. Om dat te voorkomen raden we je aan om vooral niet te veel zelfbruinende crème op je gezicht te smeren. Want wat is er erger dan een oranje gezicht of een tan die er niet mooi uitziet? Precies. Less is more, en wanneer het te licht is kun je altijd nog een beetje vloeibare bronzer op je gezicht smeren ter compensatie.

Te snel onder de douche
Douche op goede tijden, dus voor het zelfbruinen of juist minimaal 12 uur na het zelfbruinen. Wanneer je onder de douche springt terwijl de zelfbruiner nog niet 'uitgewerkt' is, is de kans groot dat de kleur wegspoelt. 

 Verkeerde kleur kiezen
Zelfbruiner komt in verschillende kleuren, zoals light to medium en medium to dark. Dat laatste is een goede variant als je van jezelf een warme tot olijfkleurige ondertoon hebt, maar niet als je heel bleek bent. Net als met foundation is het daarom belangrijk dat je de juiste variant kiest zodat je er natuurlijk uit blijft zien. 

 Met handen smeren
Veel mensen brengen zelfbruiner met hun handen aan, maar wist je dat het resultaat veel mooier en streeplozer is als je een speciale handschoen gebruikt voor zelfbruinen? Zo'n self tanning mitt is onder andere verkrijgbaar bij Primark en op de website van Marc Inbane.

Lees in dit artikel welke zelfbruiners aan- en afraders zijn. Meer weten over zelfbruiner? Praat dan op Girlscene's forum verder.

Op de foto's zie je L'Oréal Sublime Bronze Fresh Feel Gel (€17,49) en L'Oréal Sublime Bronze BB Legs (€14,99).

Wat zijn volgens jou de do's en don'ts tijdens het zelfbruinen?

Bron, bron