Alles over afscheiding

Lifestyle door Anouk

Iedere vrouw heeft het. Afscheiding. Het vloeibare, witte spul dat uit je vagina komt. Veel vrouwen vinden afscheiding een beetje vies en irritant. Afscheiding is eigenlijk iets heel goeds! Je vagina reinigt zichzelf namelijk door middel van afscheiding en zo blijft jouw vagina schoon. Lees snel verder voor meer feitjes over afscheiding...

Warning: dit artikel kan onsmakelijke woorden bevatten! Lees dit artikel niet voordat je gaat eten of tijdens het eten ;-). Voor meiden met een sterke maag only!

De eerste keer dat je afscheiding vond in je onderbroek was waarschijnlijk op de basisschool of op de middelbare school. Waarschijnlijk wist je in eerste instantie niet zo goed wat het was, dus vroeg je het aan je moeder of aan je vriendinnen. Veel moeders stelden hun dochter gerust door te zeggen dat iedere vrouw het heeft en dat dit bij het leven van de vrouw hoort.

Je kunt, als het goed is, merken aan je afscheiding hoe het met je vagina gaat. Normale afscheiding is vloeibaar, wit-transparant en kan een beetje zurig ruiken. Wanneer afscheiding opdroogt, kan het een gele kleur krijgen. Heb je heel veel afscheiding? Is je afscheiding een beetje korrelig? Heeft het een gele of fel witte kleur? Is het bloederig of veroorzaakt jouw afscheiding irritatie en jeuk? Dan weet je dat er iets aan de hand is. Maar wat? Lees hieronder wat je kunt doen aan verschillende kwaaltjes.Korrelige afscheiding
Zie je dat er kleine witte of gele korreltjes in jouw afscheiding zitten? Dan kan het betekenen dat je een schimmelinfectie hebt. Dit betekent niet dat je onhygiënisch omgaat met je vagina. De gist Candida albicans zit samen met goede bacteriën in je vagina. De gist kan groeien doordat de goede bacteriën doodgaan, door bijvoorbeeld stress, hormonen of het gebruik van verkeerde zeep. Candida kan hierdoor groeien en je vaginale huishouding kan uit balans raken. Hierdoor kun je een rode, jeukerige en geïrriteerde vagina en korrelige afscheiding krijgen. Meestal gaat zo’n infectie vanzelf weer weg. Blijf je lang last hebben van deze infectie, ga dan naar de huisarts.

Bruine afscheiding
In de dagen voordat je ongesteld wordt of nadat je ongesteld bent geweest kan het zijn dat je afscheiding een iets bruine kleur heeft. Dit komt doordat oud bloed gemengd is met je afscheiding. Het bloed kan ook de oorzaak zijn van innestelingsbloed, doorbraakbloedingen, de menopauze of de overgang.

Veel afscheiding
Het is normaal dat je meer afscheiding krijgt tussen twee menstruaties door, rond de eisprong. De hoeveelheid afscheiding die je hebt is iedere dag en maand verschillend. Het kan zijn dat je meer afscheiding produceert wanneer je opgewonden bent.

Geel- of groenkleurige afscheiding
Je kunt als je een tampon te lang in je vagina laat zitten een infectie krijgen en gele, groene of bruine afscheiding uitscheiden. Ook kan de kleurige afscheiding de oorzaak zijn van een bekkenontsteking. Denk aan pijn tijdens seks, koorts en chronische bekkenpijn. Ga in beide gevallen naar de huisarts!

Anticonceptiepil
Deze hormonenpil kan invloed hebben op jouw afscheiding. Je kunt bijvoorbeeld meer of minder afscheiding produceren dan voordat je aan de pil was.

Leeftijd
Vrouwen produceren naar mate ze ouder worden minder afscheiding. Dit heeft alles te maken met de overgang. De vagina wordt droger en voor vrouwen van die leeftijd is het zeker een aanrader om glijmiddel te gebruiken tijdens seks.

Wat erg belangrijk is, is dat je je vagina schoon houdt, maar niet met ‘normale’ zeep. Dit wast de goede bacteriën weg waardoor je meer kans loopt op infecties. Je kunt je vagina het beste met lauwwarm water wassen. Optioneel is intiemzeep te gebruiken, maar kijk uit met deze speciale zeep, want dit kan de pH-balans van je vagina verstoren waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

Hoe houd jij je vagina schoon?

Bron: Bron, Bron, Bron, Bron, Bron
Beeld: Thinkstock