Beauty

Welke zonnebrandcrème beschermingsfactor past bij jou?

Met lange warme zomerdagen in het vooruitzicht is het nu precies de juiste tijd om je eens te verdiepen in de SPF van je zonnebrandcrème. Deze Sun Protection Factor op de verpakking geeft aan hoe goed de zonnebrand je beschermt tegen de schadelijke UV-B stralen. Maar welke beschermingsfactor heb jij eigenlijk nodig? Girlscene helpt je!

In Nederland vind je verschillende beschermingsfactoren in de schappen. Meestal loopt het van SPF 10 op naar SPF 50, waarbij 10 de minste bescherming biedt en 50 het meeste. Je weet waarschijnlijk wel dat je gedurende de dag moet blijven smeren met zonnebrandcrème, maar de vraag is of je wel de juiste SPF gebruikt. Want wanneer je de verkeerde beschermingsfactor pakt, is de kans groot dat je bijvoorbeeld verbrandt in de zon. Verbranden wil je hopelijk niet, dus onder het mom 'beter voorkomen dan genezen' helpt Girlscene je bij het vinden van de juiste SPF.

Welk huidtype heb je?
Er zijn grofweg vijf verschillende soorten huidtype waarvan er één is waar jij onder valt. Het kan overigens ook zijn dat je tussen twee huidtypes in zit, dus in dat geval moet je even opletten en testen wat bij jou het beste past. 

Huidtype 1
Meisjes die in huidtype 1 vallen verbranden snel en worden niet tot nauwelijks bruin. Kenmerken van hen zijn een zeer lichte huid, sproetjes en rood of lichtblond haar. 

Huidtype 2
Kenmerkend aan meiden in de categorie huidtype 2 is dat ze minder snel verbranden, maar alsnog niet heel snel bruin worden. De meesten hebben een lichte huid, blond haar en groene, grijze of blauwe ogen. 

Huidtype 3
Huidtype 3 staat bekend om meiden met een lichtgetinte huid en donker(der) haar. Over het algemeen hebben zij bruine ogen. Na een dag in de zon hebben ze al een redelijke kleur opgebouwd en zijn ze niet tot nauwelijks verbrand. 

Huidtype 4
Bij huidtype 4 denk je aan mediterrane types die eigenlijk nooit verbranden door de zon. Ze hebben vaak donker haar en donkere ogen en worden snel bruin na een dagje strand of zwembad. 

Huidtype 5
Meiden met een donkere huid vallen meestal onder huidtype 5. Zij hebben donkere haren en ogen en verbranding komt zo goed als niet voor. Degenen in de categorie huidtype 5 worden snel bruin.

Heb je niet het gevoel dat je specifiek in één categorie valt? Dat kan. Als je bijvoorbeeld snel verbrandt en donker haar hebt kan het zijn dat je toch in huidtype 1 of 2 valt. 


Welke beschermingsfactor moet je gebruiken?

Dan nu het belangrijkste: welke beschermingsfactor moet je gebruiken? Als je op internet naar meer informatie zoekt kan het zijn dat je verschillende antwoorden krijgt. Over het algemeen wordt het volgende aanbevolen:
Huidtype 1: Factor 25 of 30
Huidtype 2: Factor 15, 25 of 30
Huidtype 3: Factor 10, 15, 20 of 30
Huidtype 4: Factor 5, 10, 15 of 20
Huidtype 5: Factor 10, 15

Er zit een redelijk verschil tussen factor 10 en factor 30 - zie huidtype 3 -, maar Girlscene raadt je aan om altijd voor de hoogste factor te kiezen. Het is echt niet zo dat je niet bruin wordt als je smeert met factor 30. Misschien word je langzamer bruin, maar onthoud dat het echt veel belangrijker is om jezelf te beschermen tegen de schadelijk stralen van de zon. Daarom is voor huidtype 1 en 2 SPF 50 veel beter dan SPF 15-30.

Voorbeeld hoe lang je in de zon kan liggen: als je zonder zonnebrandcrème na tien minuten verbrandt kun je met SPF 20 20x10 minuten = 200 minuten langer in de zon liggen dan wanneer je niets gebruikt. Ook goed om te weten is dat SPF 15 93% van de UV-B stralen tegenhoudt en SPF 30+ 97%. Gebruik dus liever een hogere factor. Zon verstandig, meiden!

Welke beschermingsfactor gebruik jij?

Bron: Puurhuid, Gezondheidsnet, Huidkanker.be
Beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved