Internet gaat los: welke kleur heeft deze jurk?

News door Emma

Het lijkt zo'n simpele vraag: welke kleur heeft deze jurk? Toch is er een verhitte discussie over ontstaan op sociale media. Er zijn namelijk mensen die zien dat de jurk blauw & zwart is, maar ook mensen die er heilig van overtuigd zijn dat het wit & goud is. Talloze celebrities als Kim Kardashian en Taylor Swift hebben hun mening al gegeven... Welke kleur heeft deze jurk volgens jou? 


Bron

De discussie over de kleur van de jurk beheerst het internet. Op Twitter, Facebook en Tumblr heeft iedereen het over de kleur van de jurk en het heeft zelfs een eigen hashtag: #TheDress. De Amerikaanse website Buzzfeed heeft door de inmiddels beroemde jurk een record gescoord, nog nooit bezochten zoveel mensen tegelijk de website. En dat allemaal door een simpele jurk! 

Het begon allemaal bij een vrouw die op haar Tumblr-pagina 'Swiked' een eenvoudige vraag aan haar volgers stelde: "Welke kleur heeft deze jurk? Mensen help me alsjeblieft - is deze jurk wit en goud of blauw en zwart? Mijn vrienden en ik raken er maar niet over eens..." En dat was het moment waarop het internet ontplofte met meningen en reacties. 

De sterren hebben ook lucht gekregen van de discussie over de jurk. Demi Lovato, Justin Bieber en Taylor Swift zijn overduidelijk #TeamBlauwzwart, terwijl Anna Kendrick en Kim Kardashian toch echt #TeamGoudwit zijn. Ariana Grande heeft op Twitter laten weten dat ze het zat is dat mensen steeds vragen welke kleur zij ziet. En ongetwijfeld dat we nog veel meer foto's en reacties over de jurk gaan zien in de loop van de dag... 

Maar hoe komt het toch dat sommige mensen blauw & zwart zien, terwijl anderen toch echt wit & goud zien? Buzzfeed heeft specialisten gevraagd om het even uit te leggen. Volgens de experts is het afhankelijk van hoe onze hersenen de lichtval interpreteren. De hersenen maken die beslissing op basis van een combinatie van het licht dat op het voorwerp schijnt en het licht dat wordt gerefelecteerd door het voorwerp. Als je hersenen interpreteren dat er weinig reflectie is, zie je een blauwzwarte jurk. Als je hersenen meer reflectie interpreteren dan zie je een goudwitte jurk. 

Wat zie jij: blauw & zwart of wit & goud? 

Bron: buzzfeed, cosmopolitan.com, nieuws.vtm