6 redenen waarom citrusfruit zo gezond is

Food door Anouk

Citrusfruit is heel gezond: het is en goede bron van vitamine C, vitamine B11 en het bevat allerlei mineralen. Dit fruit is een goede dorstlesser, beter dan frisdrank. Je kunt citrusfruit op veel manieren verwerken in eten en drinken. Wat dacht je van een groot glas water met schijfjes citroen? Of een frisse salade met sinaasappelpartjes? In dit artikel legt Girlscene uit wat de voordelen van het eten van citrusfruit zijn.

Vezels
In citrusvruchten zitten veel gezonde vezels. De vezels pecitine (neemt hongergevoel weg) en ligine vind je in citrusfruit en dit helpt voor een goede spijsvertering. Deze stoffen zorgen er ook voor dat andere voedingsstoffen ook beter in het lichaam opgenomen worden.

Fytonuriënten
Dit zijn plantaardige voedingsstoffen die er voor zorgen dat de vitamine C die je eet beter opgenomen worden. Er zitten wel 170 soorten fytonuriënten in citrusfruit en daarom is het eten van citrusfruit gezonder dan een vitaminepil. Het is goed om verschillende soorten citrusfruit te eten en niet alleen maar sinaasappelen of alleen maar citroenen. In ieder stuk citrusfruit zitten weer andere voedingsstoffen. Zo zit er in een sinaasappel de meeste voedingsstoffen en in grapefruit zit er meer foliumzuur dan in een sinaasappel. Ook zitten er veel mineralen zoals magnesium, fosfor en kalium in citrusfruit. Varieer dus met verschillende citrusvruchten als je alle voedingsstoffen binnen wilt krijgen.

Tegen kanker
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het eten van citrusfruit kanker (mede) kan doen voorkomen. Maar er is te weinig bewijs om hier conclusies aan te verbinden. Onderzoekers beweren dus níet dat je alleen door citrusfruit te eten geen kans meer hebt op kanker! Het eten van vitamine C kan bijdragen aan voorkomen van kanker.

Zwangerschap
Als je zwanger bent krijg je vaak te horen dat foliumzuurhoudende groente en fruit goed zijn voor je én voor het kind. Het kan namelijk voorkomen dat het kind geboren wordt met een neurologische afwijking, zoals een open ruggetje. Om je dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen kun je citrusfruit eten. Andere producten waar foliumzuur in zitten zijn broccoli, kikkererwten en aardbeien.

Bloedarmoede
IJzer wordt beter uit plantaardige voeding opgenomen door stoffen die in citrusfruit zitten. Veganisten en vegetariërs krijgen geen ijzer uit dierlijk voedsel binnen, dus daarom is het eten van citrusfruit goed de opname van ijzer uit plantaardige voedingsstoffen. Vitamine C wat in citrusfruit zit kan bloedarmoede en voorkomen en kan medeverantwoordelijk zijn voor het genezen hiervan. Het sap van citrusfruit kan je bloed zuiveren en hierdoor kan je huid er ook beter uit gaan zien!

Ontgiftende werking
Het sap van de citroen heeft een ontgiftende werking voor het lichaam. Het hydrateert en helpt je spijsvertering op gang te brengen. Ook je lever heeft baat bij het citroenzuur, omdat het zuur gifstoffen uit de lever haalt.  

Smoothie van banaan, sinaasappel en mandarijn. 


Grapefruit guacamole

Welke citrusvrucht vind jij het lekkerst?

Bron: BronBron, Bron, Bron
Beeld: Thinkstock en Foodness.nl