Lifestyle

Tips voor een verzorgde en gezonde vagina

Je vagina goed verzorgen is net zo belangrijk als je lichaam goed verzorgen. Het is namelijk belangrijk om je vagina happy en gezond te houden, toch? Op die manier voorkom je namelijk bijvoorbeeld infecties en ontstekingen! Toch zijn er nog veel meiden die niet precies weten waar ze rekening mee moeten houden als het op hun vagina aan komt. Lees daarom snel verder voor de ultieme tips.

Was met water
Vagina's zijn prima in staat om zichzelf goed te reinigen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het te wassen met wat water als je onder de douche staat. Vooral zeep of douchegel met een geur is niet iets waar je vagina heel blij van wordt, dus gebruik dat enkel op de plekken waar je het nodig hebt.

Draag katoenen ondergoed
Als het op ondergoed aan komt heeft je vagina een duidelijke voorkeur voor katoen. Deze stof ademt en absorbeert namelijk beter dan iedere andere stof. Je (sexy) ondergoed dat niet van katoen is, is daarom beter voor kortere periodes. Gedurende de dag is katoen dus aan te raden! 

Condooms zijn goed
Zoals je weet heb je minder kans op een SOA en een zwangerschap als je condooms gebruikt wanneer je seks met iemand hebt. Maar niet alleen dat, want condooms helpen ook om je pH-waarde goed te houden. En dat is belangrijk om bijvoorbeeld bacteriën te weren die infecties veroorzaken.

Gebruik glijmiddel
Over seks gesproken, gebruik glijmiddel indien nodig. Wanneer je vagina niet hetzelfde over seks denkt als je lichaam is de kans groot dat de seks pijnlijker wordt. En daarmee bedoelen we dat de vagina dan net iets te droog is waardoor het allemaal niet zo lekker glijdt. Glijmiddel is dan je redder in nood en je vagina zal je dankbaar zijn. 


Train je bekkenbodemspieren

Het is een goed idee om je bekkenbodemspieren te trainen! Niet alleen schijn je hierdoor betere orgasmes te krijgen, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je je blaas beter onder controle kan houden. Je doet dit door die spieren een paar seconden vast te houden en dit te herhalen. 

Eet Griekse yoghurt
Wist je dat Griekse yoghurt goed voor je vagina is? Hiermee bedoelen we niet dat je de yoghurt down under moet smeren, maar dat je het moet eten. Griekse yoghurt boost namelijk de goede bacteriën in je vagina, waardoor je schimmelinfecties voorkomt. Kies wel voor de variant met de minste hoeveelheid suiker.

Afvegen van voren naar achteren
Na het plassen is het belangrijk om van voren naar achteren af te vegen. Op die manier voorkom je dat de bacteriën in de plasbuis komen zodat er geen ontstekingen ontstaan.

Plas voor en na seks
Wat ook goed is om te weten is: plas voor en na het vrijen. Wederom helpt dit om infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien is het heel belangrijk om na de seks te plassen (en jezelf schoon te maken) als je gevoelig bent voor blaasontstekingen.

Vervang maandverbrand en tampons regelmatig
Tot slot is het belangrijk om te weten dat je tijdens die tijd van de maand regelmatig je maandverband en tampons moet verwisselen. Verder is het aan te raden om geen maandverband of inlegkruisjes te dragen als je niet ongesteld bent, omdat het vocht en warmte vasthoudt. Hierdoor ontstaan bacteriën die tot een infectie kunnen leiden.

Wat zijn jouw tips om je vagina gezond te houden?

Bron: Women's Health, Everyday Health, Intimina
Beeld: Thinkstock

Must reads 👀