Real life

Girls Issues: Ik heb last van haaruitval

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die wil weten hoe ze van haaruitval af kan komen.

Lieve Girlscene,

Sinds een paar weken heb ik overmatig last van haaruitval. Een beetje haaruitval is normaal, maar nu is het echt te erg. Je kan precies zien waar ik ben geweest zoals op een bank of stoel. Ook mijn kleren zitten binnen no time onder mijn haren. Het is zo erg geworden dat ik ten einde raad ben..
Een van mijn voornemens voor 2015 was om meer fruit en groente te eten en ook om met fastfood te minderen. Daar houd ik me ook keurig aan, dus aan een vitaminetekort kan het niet liggen. Ook rook ik niet of slik ik geen medicijnen dus aan die bijwerkingen kan het niet liggen. Maar kan het misschien liggen aan stress? Want ik heb sinds begin januari inderdaad veel stress aangezien ik veel belangrijke toetsen heb gehad. Wat kan ik doen om mijn haaruitval te verminderen?

Liefs, Anoniem
Lieve Anoniem,

Wat een vervelend dat je ineens zo veel last hebt van haaruitval. Het is heel verstandig dat je meer groente en fruit bent gaat eten want verkeerde voeding kan inderdaad zorgen voor haaruitval. Je vraagt jezelf af of stress een oorzaak kan zijn van de haaruitval en ook daar heb je helemaal gelijk in. Doordat jij sinds januari veel stress hebt gehad kan het zijn dat je hierdoor onbewust met een verkrampte nek en/of schouders hebt rondgelopen. Dit zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de hoofdhuid terwijl dat juist nodig is omdat de haarzakjes zo hun voeding krijgen.

Stress zorgt ook voor extra adrenaline in het lichaam. Normaal gesproken wordt dit snel weer afgebroken maar in periodes van stress gaat het allemaal wat langzamer. Omdat de doorbloeding in de hoofdhuid al redelijk zwak is blijft de adrenaline hier dus achter. Wanneer de adrenaline in aanraking komt met de talgklieren wordt er melkzuur geproduceerd. Dit melkzuur zorgt voor de haaruitval. Het beschadigt niet alleen de haarwortel waardoor je haren verliest maar het zorgt er ook voor dat haar dun, dof en breekbaar wordt. Nu weet je wat de oorzaak van jouw haaruitval is, maar de oplossing is natuurlijk veel belangrijker!

Massage. Door jouw hoofdhuid te masseren verbeter je de bloedtoevoer naar je hoofdhuid. Je kunt dit zelf doen maar het is natuurlijk nog fijner als je het laat doen door een ander. En natuurlijk is dit ook een manier om te ontspannen!

Slaap. Waarschijnlijk heb je in jouw periode van stress weinig geslapen. Daarom is het belangrijk dat je nu voldoende nachtrust krijgt. Ben je nog steeds erg onrustig voordat je gaat slapen? Lees een boek of neem een warm bad voordat je naar bed gaat.

Voeding. Zoals je eerder al zei ben je meer groente en fruit gaan eten. Dit is al een goed begin maar een ijzertekort kan ook voor haaruitval zorgen. Daarom is het belangrijk dat je ook voldoende volkoren producten eet zoals bruin brood of volkoren pasta. Vitamine D heeft ook een positief effect op de haargroei. Vitamine D haal je vooral uit zonlicht en vette vis zoals makreel, zalm en haring. Daarnaast zorgen cafeïnehoudende dranken voor adrenaline, dus probeer koffie, cola en energydrank te vermijden.

Hopelijk ben je door deze tips snel af van je haaruitval!

Liefs,

Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Must reads 👀