Lifestyle

Is elke dag douchen nodig?

30

Is elke dag douchen eigenlijk wel nodig? Je transpireert elke dag, dus het is eigenlijk best logisch als je ook elke dag even onder de douche springt. Of is het juist beter om niet elke dag te douchen, omdat het prettiger is voor de huid... In dit artikel lees je of je elke dag een douche moet nemen of dat je best een dagje over mag slaan. En we leggen je haarfijn uit waarom! 

Douchen is heerlijk en werkt ontspannend. En als je het koud hebt, maakt een hete douche je weer warm. Maar of het echt nodig is, dat is een ander verhaal! Uit onderzoek blijkt dat elke dag je hele lichaam wassen geen must is. Water en zeep kunnen je huid uitdrogen én je wast goede bacteriën weg die je huid op een natuurlijke manier beschermen. Dit zijn de voordelen van minder vaak douchen:

Minder vaak douchen is beter voor het milieu
Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is goed om even de cijfers te weten!  Als je 10 minuten doucht met een standaard douchekop (geen spaar douchekop en geen luxe douchekop), jaag je er met gemak tachtig liter water doorheen. Douche je elke dag 10 minuten, dan verbruik je per jaar 29.200 liter water. Je bespaart 14.600 liter water per jaar als je om de dag doucht.

Minder vaak douchen bespaart je geld
Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Nederlands kraanwater kost gemiddeld €1,50 per 1000 liter. Per douchebeurt van ongeveer 10 minuten verbruik je tachtig liter water. Hoeveel geld per jaar bespaar jij als je om de dag doucht: €21,90. Dit lijkt misschien weinig, maar een huishouden van 4 personen kan meer dan €100 per jaar besparen! 

Ook bespaar geld je op douchegels, shampoo's en conditioners. Gemiddeld gebruik je, als je je hele lichaam inzeept én als alleen jij een douchegel gebruikt, een fles douchegel per 2/3/4 weken. Per jaar gebruik je dus 17 flessen douchegel. Al snel leg je gemiddeld €3,00 neer voor een flacon, dus geef je €51,00 uit aan alleen douchegel per jaar. Dit bedrag kun je flink verminderen als je minder doucht en dus minder vaak je lichaam moet inzepen met douchegel. 

Minder vaak douchen is beter voor je huid
Te veel water en zeep drogen je huid uit: dat is een feit. Het vet dat tussen de cellen in de opperhuid zit, kan verstoord raken door het (veelvuldig) gebruiken van zeep. Gebruik tijdens het douchen een zeep die zacht is voor je huid, bijvoorbeeld een zeep met een neutrale Ph-waarde.

Als je doucht spoel je ook goede bacteriën weg. Deze bacteriën beschermen je tegen infecties, ontstekingen en huidproblemen. Douch je elke dag, dan geef je de bacteriën geen kans om hun werk te doen. Ook blijft je huid zachter door minder vaak zeep gebruiken. Het proces van het aanmaken van natuurlijke oliën in je huid worden door (agressievere) zepen verstoord.

Minder vaak douchen versterkt je seksuele aanrekkingskracht door lichaamsgeur
Door minder vaak te douchen en op te frissen, schijn je je (seksuele) aantrekkingskracht te vergroten. Mensen mogen heel subtiel jouw lichaamsgeur ruiken als je dicht bij hen staat, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een uur in de wind stinkt. Experts linken lichaamsgeur met seksuele aantrekkingskracht. Vind jij een partner, dan let je het fysieke (geur, smaak en uiterlijk) en het psychologische (de klik).

In je lichaamsgeur, zweet, vind je deze feromonen: dit zijn natuurlijke chemische stoffen die je lichaam aanmaakt om andere personen aan te trekken. Het kan zijn dat je het zweet van je vriendje lekker – tot niet vies- vindt ruiken. Dus door minder vaak te douchen, geef je je eigen lichaamsgeur meer de ruimte. Hier zitten natuurlijk wel grenzen aan, niemand houdt van een zure zweetlucht. Het is maar waar jij je fijn bij voelt! Er bestaan ook speciale parfums met feromonen daarin verwerkt.

Volgens Dr. Casey Carlos is het moeilijkste mensen te overtuigen dat ze alleen zeep gebruiken op plekken waar het echt nodig is. Skip dus je armen, benen, borst en rug. Je hele lichaam inzepen is iets wat erg moeilijk is om uit het systeem van mensen te krijgen. Het is een automatisme. Let er maar eens op tijdens je volgende wasbeurt!

Met 'om de dag douchen' bedoelen we natuurlijk niet dat je twee dagen je oksels niet mag wassen! Je kunt bijvoorbeeld met een washandje je oksels wassen aan de wastafel. Het hele lichaam inzepen onder de douche hoeft dus ook niet dagelijks. Niet dagelijks douchen levert dus voordelen op voor jezelf, voor je portemonnee en voor het milieu.

Douch jij elke dag? Vind jij het nodig om elke dag te douchen?

Bron, bron, bron, bron, bron

Beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

30 reacties

 • 4 jaar geleden Kaneeltje

  Ik douch maar 3x per week, maar wel elke keer nadat ik heb gesport.

 • 4 jaar geleden Skygge

  Vind het wel zo fris als ik elke ochtend lekker fris ruik! Soms douche ik zelfs 2x per dag, ivm sporten. Ik stink sws snel en tja nu ik een jongen op het oog heb... *grijnstveelbetekenend*

 • 4 jaar geleden Phieneas

  Ik douche iedere dag. Ik was alleen m'n oksels en voeten elke dag met zeep, m'n hele lichaam maar 1 keer per week/twee weken. Ik koop maar 4 keer per jaar nieuwe douchegel en ik douche maar 5 minuten (1x in de week wat langer), dus ik bespaar al best veel geld zo!

 • 4 jaar geleden NEZ

  Ik douche wel elke dag want ik zweet al best snel enzo, en dan is het toch wel fijn om een douche te nemen. Ik vind het zelf wel nodig om elke dag te douchen, ik vind dat je door de dag heen gewoon vies wordt en je wel elke dag zou moeten douchen, maar ik kan me wel ergens in vinden als je dat niet doen. Maar ik raad het wel aan

 • 4 jaar geleden Mikaela

  Ik zeep nooit mijn lichaam in, ik ben allergisch voor zeep.

  speciale parfums met feromonen daarin verwerkt (HAHAHA)

 • 4 jaar geleden afrikanbeauty

  Ik douche ook niet elke dag zo 3x in de week. Ligt eraan wat je heb gedaan want als je werkt of sport elke dag dan is het wel fijn als je onder de douche kan stappen.

 • 4 jaar geleden Stark

  Ik snap overigens niet helemaal waarom het slecht voor het milieu zou zijn? Mijn vriend werkte in een waterzuiveringslaberatorium waar vrijwel al het water dat uit onze kranen komt wordt gefilterd om weer schoon drinkwater van te maken. Het water uit de douche en toilet wordt dus gewoon gerecycled. Ik trek me dus niet zo veel aan om zo kort mogelijk te douchen, ik douche gewoon tot ik me schoon voel.

 • 4 jaar geleden Stark

  ik denk dat het heel erg afhangt van je dagelijkse routine hoe vaak je moet douchen. het mag dat wel beter voor je huid en milieu zijn, als je stinkt moet je imo toch echt onder de douche. Ik heb redelijk intensief werk, als ik 's avonds thuis komt voel ik me vaak echt vies en dan trek ik het niet om nog een dag zonder douche te gaan hoor. Ik douche me dus vrijwel elke dag.

 • 4 jaar geleden fleurdk

  Ik douche ook elke dag, voor mij er is geen andre optie

 • 4 jaar geleden DPure-Vision

  Ik douche ook niet elke dag. Heb ik wat last gehad van wat zweet dan gebruik ik een washandje. Na intensief sporten douche ik natuurlijk wel, ook al heb ik de dag ervoor ook al onder de douche gestaan.

 • 4 jaar geleden Dawesome

  Ik vind iedere dag douche niet nodig. Ik douche om de dag tenzij ik gesport heb of iets dergelijks. De ene keer iets uitgebreider dan de andere keer maar ik ben binnen 10 min klaar.

 • 4 jaar geleden XLELY

  Ik douche wel elke dag, maar meestal komt het neer op 2 minuutjes afspoelen met water, ik ga niet elke keer helemaal inzepen enzo, is inderdaad niet nodig en slecht voor je huid. Haar wassen doe ik eens in de 5 dagen ofzo.

 • 4 jaar geleden xLittleDiva

  ik douche echt maar 3 x per week.... en min mogelijk shampoo in haar enzo

 • 4 jaar geleden Traveler

  Mijn huid word ontzettend droog van vaak douchen. Ik sport wel vaak maar dan spoel ik me alleen even 1 minuut af. Echt douchen doe ik 2x per week.

 • 4 jaar geleden sannexx

  Uhm.. ik douch 2x per dag, smorgens om wakker te worden en savonds omdat ik elke dag intensief train en dus zweet...

  ik was mijn haar maar 2x per week en gebruik ook alleen dan douchgel (rituals en bio?-Therme)

 • 4 jaar geleden Everglow

  Ik douche om de dag, tenzij ik die dag echt intensief gesport heb of iets anders heb gedaan waardoor ik vies ben of zweet.

  Helaas kan ik met mijn eczeem gewoon niet elke dag douchen, dit verergert m'n eczeem veel te erg

 • 4 jaar geleden LieveLeukeAlles

  Ik wil niet eens weten hoeveel geld m'n moeder aan mij zou kunnen besparen

 • 4 jaar geleden Music_lover

  51 euro maar maand aan douchegel?? denk dat je per jaar bedoelt?

 • 4 jaar geleden Oats

  Ik sport elke dag dus douche automatisch ook elke dag. Ik probeer mijn haar maar 3 tot 4 keer per week te wassen.

 • 4 jaar geleden mezelf11

  Ik douch elke dag , is gewoon een gewoonte.

  Snap niet hoe mensen maar 2/3x per week douchen . #nohate

 • 4 jaar geleden realitea

  ik douche om de dag (:

 • 4 jaar geleden Evieefjuh

  Goed artikel! Ik douche twee keer in de week. Soms 3 keer

 • 4 jaar geleden MadHatter

  "Per jaar gebruik je dus 17 flessen douchegel. Al snel leg je gemiddeld €3,00 neer voor een flacon, dus geef je €51,00 uit aan alleen douchegel per maand"

  Die laatste "per maand" moet per jaar zijn denk ik?

 • 4 jaar geleden Jezzebell87

  ik douche 2x per dag...

 • 4 jaar geleden Oceana

  het hangt bij mij heel erg af van de dagen waarop ik intensief sport

 • 4 jaar geleden M

  Ik douch 3 of 4 keer per week. Was 2 keer per week me haar en de andere keren doe ik gwn een badmutsje op xD ik vind zovaak wel nodig want ik sport veel.

 • 4 jaar geleden Caduto

  Ik douche altijd om de dag

 • 4 jaar geleden xDIYfan

  Ik douche nooit elke dag, tenzij ik echt gezweet of vies ben :p. Als ik elke dag douche, word mijn haar en huid super droog.

 1. 1