Is elke dag douchen nodig?

Lifestyle door Redactie

Is elke dag douchen eigenlijk wel nodig? Je transpireert elke dag, dus het is eigenlijk best logisch als je ook elke dag even onder de douche springt. Of is het juist beter om niet elke dag te douchen, omdat het prettiger is voor de huid... In dit artikel lees je of je elke dag een douche moet nemen of dat je best een dagje over mag slaan. En we leggen je haarfijn uit waarom! 

Douchen is heerlijk en werkt ontspannend. En als je het koud hebt, maakt een hete douche je weer warm. Maar of het echt nodig is, dat is een ander verhaal! Uit onderzoek blijkt dat elke dag je hele lichaam wassen geen must is. Water en zeep kunnen je huid uitdrogen én je wast goede bacteriën weg die je huid op een natuurlijke manier beschermen. Dit zijn de voordelen van minder vaak douchen:

Minder vaak douchen is beter voor het milieu
Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is goed om even de cijfers te weten!  Als je 10 minuten doucht met een standaard douchekop (geen spaar douchekop en geen luxe douchekop), jaag je er met gemak tachtig liter water doorheen. Douche je elke dag 10 minuten, dan verbruik je per jaar 29.200 liter water. Je bespaart 14.600 liter water per jaar als je om de dag doucht.

Minder vaak douchen bespaart je geld
Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Nederlands kraanwater kost gemiddeld €1,50 per 1000 liter. Per douchebeurt van ongeveer 10 minuten verbruik je tachtig liter water. Hoeveel geld per jaar bespaar jij als je om de dag doucht: €21,90. Dit lijkt misschien weinig, maar een huishouden van 4 personen kan meer dan €100 per jaar besparen! 

Ook bespaar geld je op douchegels, shampoo's en conditioners. Gemiddeld gebruik je, als je je hele lichaam inzeept én als alleen jij een douchegel gebruikt, een fles douchegel per 2/3/4 weken. Per jaar gebruik je dus 17 flessen douchegel. Al snel leg je gemiddeld €3,00 neer voor een flacon, dus geef je €51,00 uit aan alleen douchegel per jaar. Dit bedrag kun je flink verminderen als je minder doucht en dus minder vaak je lichaam moet inzepen met douchegel. 

Minder vaak douchen is beter voor je huid
Te veel water en zeep drogen je huid uit: dat is een feit. Het vet dat tussen de cellen in de opperhuid zit, kan verstoord raken door het (veelvuldig) gebruiken van zeep. Gebruik tijdens het douchen een zeep die zacht is voor je huid, bijvoorbeeld een zeep met een neutrale Ph-waarde.

Als je doucht spoel je ook goede bacteriën weg. Deze bacteriën beschermen je tegen infecties, ontstekingen en huidproblemen. Douch je elke dag, dan geef je de bacteriën geen kans om hun werk te doen. Ook blijft je huid zachter door minder vaak zeep gebruiken. Het proces van het aanmaken van natuurlijke oliën in je huid worden door (agressievere) zepen verstoord.

Minder vaak douchen versterkt je seksuele aanrekkingskracht door lichaamsgeur
Door minder vaak te douchen en op te frissen, schijn je je (seksuele) aantrekkingskracht te vergroten. Mensen mogen heel subtiel jouw lichaamsgeur ruiken als je dicht bij hen staat, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een uur in de wind stinkt. Experts linken lichaamsgeur met seksuele aantrekkingskracht. Vind jij een partner, dan let je het fysieke (geur, smaak en uiterlijk) en het psychologische (de klik).

In je lichaamsgeur, zweet, vind je deze feromonen: dit zijn natuurlijke chemische stoffen die je lichaam aanmaakt om andere personen aan te trekken. Het kan zijn dat je het zweet van je vriendje lekker – tot niet vies- vindt ruiken. Dus door minder vaak te douchen, geef je je eigen lichaamsgeur meer de ruimte. Hier zitten natuurlijk wel grenzen aan, niemand houdt van een zure zweetlucht. Het is maar waar jij je fijn bij voelt! Er bestaan ook speciale parfums met feromonen daarin verwerkt.

Volgens Dr. Casey Carlos is het moeilijkste mensen te overtuigen dat ze alleen zeep gebruiken op plekken waar het echt nodig is. Skip dus je armen, benen, borst en rug. Je hele lichaam inzepen is iets wat erg moeilijk is om uit het systeem van mensen te krijgen. Het is een automatisme. Let er maar eens op tijdens je volgende wasbeurt!

Met 'om de dag douchen' bedoelen we natuurlijk niet dat je twee dagen je oksels niet mag wassen! Je kunt bijvoorbeeld met een washandje je oksels wassen aan de wastafel. Het hele lichaam inzepen onder de douche hoeft dus ook niet dagelijks. Niet dagelijks douchen levert dus voordelen op voor jezelf, voor je portemonnee en voor het milieu.

Douch jij elke dag? Vind jij het nodig om elke dag te douchen?

Bron, bron, bron, bron, bron

Beeld: Thinkstock