Travel

20 reiservaringen die op je bucketlist moeten

Het leven is een boek, en mensen die niet reizen, lezen maar één bladzijde. Daarom creëerden wij een toffe reisbucketlist. Iets om aan de muur te hebben, voor te sparen, over te dromen en stelselmatig weg te strepen. Reizen is natuurlijk niet alleen superleuk, maar het maakt je ook een breder ontwikkeld persoon. Eentje die ervaringen koopt, in plaats van spullen. Iemand die zich op iedere plek op de wereld thuis kan voelen, en over de hele planeet vrienden heeft. Om jou te helpen ook meer te reizen is hier een lijst van 20 before 20: reiservaringen die écht op je bucketlist moeten.

1. Een semester in het buitenland studeren
Na schooltijd het plaatselijke American Football team aanmoedigen? Of juist je vrije middag doorbrengen in het zonnetje op een lokaal Frans dorpspleintje. De mogelijkheden zijn eindeloos, en je bent écht even onderdeel van een cultuur.

2. Een olifant wassen in een olifantenweeshuis
In Azië is het onder toeristen heel populair om op olifanten te rijden. Maar dat moet je NOOIT doen. De olifanten worden mishandeld, gedrogeerd en het is bovendien slecht voor hun rug. Beter kun je naar een olifantenopvang- of weeshuis, waar je als onderdeel van vrijwilligerswerk vaak olifanten mag wassen en knuffelen. Zo lief!

3. Genieten van het uitzicht in de Alpen
Er zijn in Europa weinig mooiere natuurplekken dan de Alpen. De magistrale dieptes, en kolossale bergen. In de verte niets dan groene vlaktes… of witte piste, natuurlijk. Eigenlijk moet je zowel in de zomer als in de winter eens naar de Alpen, alleen al om het verschil te zien. Zo ontzettend mooi.

4. Pizza eten in Rome
Goed, ik ben lichtelijk bevooroordeeld omdat pizza mijn allerlievelingseten ter wereld is. Maar wat is er romantischer dan échte pizza, zoals hij bedoeld is, gemaakt door een échte Italiaan, eten in een authentiek klein restaurantje in een achterafstraatje in Rome? Om daarna nog even langs het Colosseum te struinen.

5. Au pair zijn
Niet voor iedereen weggelegd natuurlijk. Als je bij het woord ‘kleuter’ gag reflex krijgt, en iets kapot wil gooien, moet je misschien even een ander bijbaantje zoeken. Maar als Au Pair heb je de mogelijkheid een periode in een ander land te wonen. En door bij een lokale familie te wonen en werken krijg je een idee van hoe een cultuur echt is. Met het zakcentje dat je verdient kun je in je weekenden het land ontdekken.

6. Op een kameel rijden in het Midden Oosten
Recht uit een 1001-nacht sprookje: kameel rijden in een woestijn. Jordanië, Egypte, Marokko, Tunesië… er zijn zoveel landen waar dit kan, dat je bijna niet kieskeurig hoeft te zijn. Ik reed kameel in de Sahara in Egypte. Heel bijzonder om de kracht van zo’n beest te voelen, terwijl om je heen de zon ondergaat in een ruig, onverbiddelijk landschap. Magisch.

7. Een backpackreis in Azië
Een reis naar Azië wordt vaak omschreven als een cultuurshock, maar ook als een once in your lifetime ervaring. De groene natuur, de eeuwenoude culturen, het bijzondere eten; er is veel te ervaren in Azië. Daarnaast zijn de landen erg goedkoop en kun je er lange tijd rondreizen op een studentenbudget. Populair zijn: Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen.

8. Bij mensen thuis slapen via een homestay of couchsurfing
Ja, je kunt tijdens een vakantie of reisje lekker in je eigen hotel blijven. En dat is prima, als jij je daar comfortabel bij voelt. Maar het is ook wel erg leuk om juist bij locals te verblijven. Dit kan via een homestay bij bijvoorbeeld een familie, of couchsurfing. Dat laatste zijn vaak jongeren die hun bank aanbieden, en die je vervolgens meenemen voor drankjes of je wat van de stad laten zien. Couchsurfing is overigens gratis!

9. Een tattoo laten zetten in het buitenland
Een eeuwige herinnering aan je trip, hoe gaaf is dat? Maar; een woord van waarschuwing… Research even waar je je tattoo laat zetten. Zorg dat het een goede studio is, met goede hygiëne. Het laatste dat je wilt is een enge ziekte overhouden aan je nieuwe tattoo. En hou even in de gaten dat hij voor altijd op je lijf blijft staan. ‘Yolo’ is mogelijk niet iets wat je over twintig jaar nog waardeert.

10. Een solotrip in het buitenland
Er is vrijwel niets zo leerzaam en #GIRLBOSS als een keer in je eentje een reis in het buitenland maken. Of dat nou drie maanden in China of een weekendje in België is… in essentie maakt het niet uit. Het gaat om het alleen zijn, op jezelf moeten vertrouwen voor een gave trip, en een connectie maken met nieuwe vrienden.

11. Een Eurotrip met vriendinnen
Of je nu met de auto gaat of in de trein stapt, een eurotrip met vriendinnen is een reis om nooit te vergeten. ’S Ochtends een onbijtje pakken in de ene stad, en ’s avonds feesten in de andere. Een trip vol lekker weer, lekker eten, en een heel leuke momenten met je beste vriendinnen.

12. Dansen tot de zon opkomt op een festival
Met je handen in de lucht en je laarzen op het veld dansen op de muziek van de beste dj’s en hipste bands. Om je heen overal waar je kijkt mensen die de tijd van hun leven hebben. Kijk eens naar Sziget, Roskilde, Pinkpop, of Burning Man.

13. Koeien knuffelen
Voor als je het even iets minder ver wilt zoeken, maar wel een pure ervaring wilt meemaken: knuffel een koe. Koeien zijn gigantische beesten, ze wegen zo’n 500 kilo, en zijn waanzinnig nieuwsgierig. Het zijn lieve beesten, en door het knuffelen schijn je heel rustig te worden.

14. Slapen in een iglo
Wel eens in een winter wonderland willen slapen in een iglo? Dat kan in Fins Lapland! Kijk vanuit je bed naar de sterrenhemel, of hoe de sneeuwvlokjes neerdalen. Met een beetje geluk spot je zelfs het Noorderlicht.

15. Cocktails drinken in geheime bars in London
In iedere grote stad zijn veel hippe cocktailbars te vinden. Vaak op mooie plekken, zoals op de bovenste verdieping van een skyscraper. Maar de leukste (cocktail)bars zijn verstopt achter zwarte deuren en hebben geen naamplaatje. Zoek eens op ‘secret bars’ in bijvoorbeeld Londen. Je zult er veel vinden, en ze staan garant voor een avondje bijzonder plezier.

16. Uitgebreid brunchen in Parijs
Als je ergens lekker kunt brunchen, dan is dat Parijs. Trek op een willekeurige dag je mooiste outfit aan, en trek naar de mooiste lunchtenten van Parijs. In het weekend scoor je crèpes met gezouten caramel bij BREIZH Café, en doordeweeks koop je de beste croissants van Parijs bij Du Pain et des Idees.

17. De piramides zien in Egypte
Goed, ze staan inmiddels ingebouwd in de voorsteden Caïro, dus zo romantisch als het vroeger was, is het nu niet meer. En ja, recht tegenover de piramides zit een Pizza Hut (handig voor als je trek hebt!). Maar dit eeuwenoude bouwwerk staat wel op de lijst van zeven wereldwonderen, en moet je toch even gezien hebben.

18. In een design hostel slapen
Hostels zijn echt niet altijd smerige donkere hokken waar stinkende backpackers een gat in de dag slapen. Nee, er zijn ook design hostels. Een klein beetje duurder, maar dan krijg je wel het hipste design, schone kamers en toiletten, iets meer privacy, en eigen stopcontacten. Hostels zijn perfect om mensen te ontmoeten, en vaak worden er leuke evenementen georganiseerd.

19. Een avond feesten op reis met mensen die je niet kent
Zoals ik al zei ontmoet je vaak in hostels de leukste mensen. Iedereen is daar op reis, en op zoek naar gezellige contacten en ervaringen. Reizigers zijn makkelijke, open mensen. Als je alleen bent, raak je waarschijnlijk snel in contact met andere reizigers, en er is werkelijk waar niets leuker dan een avond tot diep in de nacht feesten, met mensen die je tot een paar uur geleden nog nooit ontmoet had. Lol overschrijdt nationaliteiten.

20. Op wintersport
Als laatste een makkelijk bereikbare, maar wel bijzondere ervaring: wintersporten. Van de knisperende sneeuw onder je ski of snowboard, tot de frisse lucht in je gezicht, en van de après ski naderhand tot ’s ochtends wakker worden met het uitzicht op besneeuwde bergen: een bucketlistervaring. Geen geld om ver weg te gaan? Kijk eens naar Duitsland of Tsjechië.

Welke ervaring zet jij op je bucketlist?

Blogger Milou inspireert jonge meiden & vrouwen hun dromen na te jagen, en het leven van hun dromen te leiden. Op Explorista.nl blogt ze over reizen met een klein budget, ambitie en geluk. In 2013 besloot ze haar angsten over weinig geld achter zich te laten en zo veel mogelijk te wereld rond te reizen. Op haar reisblog geeft ze tips hoe jij dit ook kunt doen.

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
25 meiden hebben deze blog geloved