Food

10x voedsel voor wittere tanden

17

Dat koffie, thee en roken niet meehelpen voor een mooie witte lach wist je waarschijnlijk wel. Helaas is niet iedereen gezegend met witte tanden. Dat heeft niet altijd te maken met slechte mondverzorging, maar sommige mensen hebben van nature wat gelere tanden. Je tanden bleken bij de tandarts is duur, dus deze natuurlijke oplossingen zijn zeker het proberen waard. We zetten 10 natuurlijke voedingsmiddelen die zorgen voor wittere tanden op een rijtje.

1. Appels
Door regelmatig een appel te eten worden je tanden minder geel. Dat komt door de zuren die in een appel zitten die tandplak verwijderen. Voor een zo goed mogelijk resultaat kun je het beste een zure appel nemen. Ideaal om je tanden schoon te maken na je lunch zonder te poetsen. An apple a day keeps the dentist away ;-)

2. Noten
Een paar jaar geleden kwamen veel mensen erachter dat noten gezond zijn. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je tanden. Dat komt doordat noten je tanden licht schuren. Dit verwijdert tandplak en zorgt voor een wittere lach.

3. Uien
Echt een frisse adem krijg je er niet van, maar witte tanden wel. Uien bevatten een stofje dat ervoor zorgt dat er minder snel tandplak wordt gevormd. Een ander voordeel is dat je waarschijnlijk sneller je tanden poetst, omdat je niet naar ui wil ruiken.

4. Sinaasappel
Het zuur in citrusvruchten maken je tanden witter, maar pas op dat je ze wel met mate eet. Te veel zuur zorgt er juist voor dat je sneller gaatjes krijgt. 

5. Ananas
Ananas bevat de stof bromelaïne. Dat is een stofje dat eiwitten afbreekt, zoals bijvoorbeeld de eiwitten die in tandplak zitten. Doordat de eiwitten worden afgebroken, verdwijnt tandplak en worden je tanden witter.

6. Aardbeien
Aardbeien bevatten zuren die je tanden witter maken. Alleen eten is vaak niet voldoende, dus voor een beter resultaat kun je met een aardbei over je tanden wrijven.

7. Champignons
Bacteriën zijn de oorzaak van tandplak. Champignons voorkomen de groei van bacteriën in je mond, dus ontstaat er minder plak. Als je champignons niet lekker vindt kun je ze bijvoorbeeld roerbakken met andere groenten of er soep van maken.

8. Selderij
Selderij is een ideale gezonde snack. Niet alleen omdat het weinig calorieën bevat, maar het helpt je tanden ook wit te houden. De structuur van selderij is heel vezelig waardoor het als een soort tandenborstel werkt. Het werkt alleen als je de selderij rauw eet, want gekookt verandert de structuur.

9. Wortelen
Wortelen zijn vaak droog waardoor er meer speeksel wordt gevormd. Speeksel zorgt ervoor dat je tanden worden gereinigd en bacteriën worden verwijderd.

10. Zout
Je hebt vast weleens gehoord dat mensen hun tanden poetsen met zout. Dat kun je beter niet doen, want als je niet voorzichtig bent beschadig je je tanden. Je kunt beter wat zout oplossen in water en hiermee regelmatig je mond spoelen. Zout doodt bacteriën waardoor er minder tandplak wordt gevormd.

Natuurlijk zijn dit allemaal geen wondermiddelen waardoor je direct een tandpasta smile hebt, maar alle kleine beetjes helpen. Het belangrijkst blijft goed poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan. Door deze natuurlijke producten te eten, kan er weinig misgaan, maar ga niet zelf experimenteren met andere dingen. Wees zuinig op je tanden, want je moet er je hele leven nog mee doen :-)

Wist jij al dat je van deze natuurlijke producten wittere tanden krijgt?

Bron: Byrdie

Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

17 reacties

 • 4 jaar geleden ~Aurora~

  Als ik onstoken en bloedend tandvlees heb,s poel ik na het tanden poetsen altijd met warm zout water. Dit werkt na een tijdje echt goed. Gewoon een tip.

 • 4 jaar geleden The_Girl_With_Brown_Eyes

  nou toevallig ben ik allergisch voor alle fruit EN heb een beugel EN verkleuring 😭

 • 4 jaar geleden Kopjechino

  Het is heel slecht om met fruit over je tanden te wrijven. Gewoon niet doen.

 • 4 jaar geleden @Demi

  @Symbool ja dat dacht ik ook

 • 4 jaar geleden @Demi

  @lottie ligt er aan of je een goed merk hebt, bij mij werken ze nooit jammer genoeg 😓

 • 4 jaar geleden Bypriscilla

  Super handig! En nee, wist ik ook niet haha. Iemand hier die ervaring heeft met het bleken van tanden bij een professional?

 • 4 jaar geleden lottie

  Helpt tandpasta met whitening eigenlijk? ik heb altijd het gevoel van wel, maar misschien denk ik dat alleen maar omdat ik het graag wil geloven

 • 4 jaar geleden Petronella

  OMG nee!

  Fruitzuren zijn super slecht voor je tanden, omdat dit het tandglazuur aantast! Dit geldt voor appels, sinaasappels, ananas etc. Met een aardbij over je tanden heen wrijven doet ook niks goed, niet alleen ivm de schadelijke fruitzuren, maar ook omdat tijden het wrijven je je tandvlees stimuleert waardoor het roder wordt en je zo optisch wittere tanden krijgt. Je kan dus net zo goed met een tandenborstel zachtjes je tandvlees poetsen!

  Do your sereach girlscene!

 • 4 jaar geleden Roses

  Door zuren gaat jet glazuur van je tanden er toch af?

 • 4 jaar geleden Marlies

  Ik dacht dat ze altijd zeiden dat veel fruit eten juist slecht is doordat het je tandglazuur en dergelijke aantast?

 • 4 jaar geleden Willemijn

  Waarom zetten jullie ook geen waarschuwing bij het eten van ananas. Jullie zeggen dat namelijk wel bij een sinaasappel, maar het eiwit afbrekende effect van een ananas is veel gevaarlijker. des te meer je eet des te meer verschillende eiwitten er in je lichaam afgebroken worden. Dus ook goeie eiwitten. Mensen kunnen flink wat klachten krijgen na het eten van een ananas...

 • 4 jaar geleden xfemke

  Helpen deze tips ook als je een beugel hebt? Dus niet dat je daarna een hele afdruk van je slotjes hebt op je tanden

 • 4 jaar geleden xfemke

  Helpen deze tips ook als je een beugel hebt? Dus niet dat je daarna een hele afdruk van je slotjes hebt op je tanden

 • 4 jaar geleden Emmely

  Als tandartsassistente kan ik jullie vertellen dat dit een broodje aap is. Er is geen enkel voedsel wat je tanden witter of mooier maakt. Zure en zoete dingen tasten je glazuur aan. Ook fruit! Whitening tandpasta zorgt er alleen voor dat de aanslag op je tanden verwijderd wordt. Wil je echt witte tanden; dan helpt alleen waterstofperoxide. Ja; dat spul waar je je haren mee bleekt. Maak een afspraak met de tandarts en vraag hem of haar om advies. Ook als je niks eet ontstaat er tandplak. Er is niets wat er voor zorgt dat er minder tandplak ontstaat.

 • 4 jaar geleden GoldenEyes

  Met whitening tandpasta moet je oppassen. Er zijn goede te verkrijgen, maar er zijn er ook die je tandglazuur juist beschadigen. En appel en dergelijke zijn toch eigenlijk slecht voor je tanden?

 • 4 jaar geleden HarryStylesismybae.

  Ik gebruik gewoon whitening tandpasta..

 • 4 jaar geleden Damon_master_piece

  nooit van gehoord

 1. 1