Films & Series

Dit kun je leren van de serie ‘Friends’

Ik -Kirsten- denk dat veel van jullie de serie ‘Friends’ wel kennen (en wanneer je het niet kent; zeker een aanrader om eens te kijken!). De serie gaat over een vriendengroep die grotendeels in hetzelfde appartement of flatgebouw in New York wonen. Een groep die lief en leed samen deelt, waar je je vast wel eens in herkent en je kunt er zelfs veel leren!

Geluk ligt in je eigen handen
Het karakter Phoebe vertelt regelmatig de meest verdrietige verhalen over haar traumatische jeugd. Ze leefde op straat, haar moeder pleegde zelfmoord en kwam erachter dat haar biologische moeder niet is wie Phoebe dacht dat ze was. Ondanks dat alles, is Phoebe in de serie de meest vrolijke en enthousiaste uit het vriendengroepje. Ze weet altijd weer positief te zijn en dat werkt aanstekelijk op de anderen. Zelfs haar liedjes, die nou niet over de meest vrolijke onderwerpen gaan, kan mensen aan het lachen maken.

Maar ook Rachel die haar oude, luxe leventje opgeeft om als serveerster te gaan werken, maar op die manier het gelukkigst is laat zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Of Joey die aan ontelbaar audities meedoet, faalt, maar nooit opgeeft.

Iedereen heeft zijn of haar ‘lobster’
Phoebe heeft haar eigen theorie over de liefde: op dezelfde manier dat ‘lobsters’ verliefd en partners voor het leven worden, heeft iedereen zo zijn eigen ‘lobster’. In één van de afleveringen kijkt de groep samen een oude video van Rachel’s en Monica’s prom waarin Ross zich klaarmaakt om Rachel mee te nemen, omdat haar date niet op komt dagen. Wanneer haar date toch komt, is Ross zijn hart gebroken en wordt de tape uitgezet. Rachel was verrast te zien dat Ross zoiets voor haar wilde doen en kust hem. Waarbij Phoebe blij roept dat Rachel Ross’ zijn ‘lobster’ is.

Ook Chandler werd verliefd op zijn beste vriendin na zijn jarenlange struggle met vrouwen en zijn sociale awkardness. Het samenzijn met Monica verandert dat allemaal en durft zich over te geven aan de liefde. Iedereen heeft zijn of haar ‘lobster’, soms duurt het even voor hij of zij tevoorschijn komt, maar blijf erin geloven!

Kleine, maar vooral hele grappige, levenslessen:
– Joey zijn ‘How ya doin’’ – werkt áltijd.
– Als je een spray-tan neemt, tel nooit ‘één mississippi, twee mississippi’.
– Voor meer ruimte in bed, gebruik toch maar niet de ‘hug and roll’ methode.
– Zorg dat je niet de naam van je ex zegt wanneer je trouwt
– Het is nooit de schuld van ‘smelly cat’
– Een leren broek op je eerste date is geen goed idee
– ‘Unagi’ is niet iets dat je hebt, maar iets dat je bent
– Doe een kalkoen op je hoofd als je iemand wilt laten schrikken

Échte vrienden hebben bestaat en is goud waard. En het belangrijkste: Friends laat zien dat een kleine vriendengroep je door werkelijk elke gebeurtenis heen sleept. Van liefdesverdriet tot het verliezen van een baan, van een kwallenbeet tot mislukte dromen. Your friends will be there for you.

Door Kirsten

Wat heb jij geleerd van Friends?

Beeld: reporters

Must reads 👀