7 redenen om géén calorieën te tellen

Food door Redactie

Als het om afvallen gaat, wordt er vaak gepraat over calorieën. In de supermarkt worden verpakkingen uitgebreid bestudeerd en voordat je iets in je mond stopt zoek je eerst op hoeveel calorieën er in zitten. Je denkt misschien dat je gezond bezig bent als je ze telt. Toch is het iets heel anders dan een gezonde leefstijl. Girlscene geeft redenen waarom je beter kunt stoppen met calorieën tellen.

1. Vroeger telden mensen ook geen calorieën
Calorieën tellen is iets dat in de jaren zeventig is begonnen. Vrouwen vonden zich te dik en probeerden af te vallen door minder calorieën te eten en wat meer te bewegen. Je zou juist denken dat overgewicht dan zou afnemen, maar het verrassende is dat er nu juist veel meer mensen zijn met overgewicht dan vroeger.

2. Je lichaam kan niet leven op chips en chocola
Als je let op de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om jezelf vol te stoppen met chips, snoep en chocola. Je hebt dan misschien wel zo'n 1500 calorieën binnen gekregen, maar er zit niets in dat je lichaam nodig heeft.  

3. Producten met weinig calorieën zijn niet altijd gezond
Als je je alleen maar focust op calorieën, vergeet je vaak te kijken naar gezonde voedingsstoffen die in een product zitten. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, maar bevatten wel veel calorieën. En andersom geldt dat ook, want cola light is absoluut niet gezond, maar er zitten weinig calorieën in. Je kunt dus beter kijken naar het aantal koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen.

4. Het verpest je humeur
Je kunt bijna nergens meer van genieten, want je bent alleen maar druk met calorieën tellen. Uit eten gaan is iets waar je tegenop ziet in plaats van naar uit kijkt, omdat je dan nooit precies kunt inschatten hoeveel calorieën je binnen krijgt. Ook voor andere mensen is het niet leuk om altijd jouw verhalen over calorieën en afvallen aan te moeten horen. Dat je niet alles in je mond stopt zonder er bij na te denken is oké, maar af en toe moet je ook gewoon genieten.

5. Je luistert niet naar je lichaam
Als je druk bent met tellen vergeet je naar je lichaam te luisteren, terwijl dat juist het belangrijkst is. Als je merkt dat je honger hebt, is het belangrijk om iets te eten en als je vol zit hoef je je bord niet leeg te eten. Bij calorieën tellen gaat het meestal een beetje anders. Als je hebt berekend dat je bord eten 500 calorieën is, is de kans dan groot dat je het bord leeg eet zonder erbij na te denken. Ook eet je vaak veel te veel van producten die verrassend weinig calorieën bevatten.

6. Je bent obsessief met eten bezig
Calorieën tellen is alles behalve een gezonde leefstijl, want je bent de hele dag obsessief bezig met eten. In het begin lijkt het misschien wel mee te vallen, maar na een tijdje kan het je hele leven gaan beheersen en vooral bij jonge meiden kan het een eetstoornis veroorzaken.

7. Het klopt niet altijd
Vooral van verse producten kun je niet altijd precies inschatten hoeveel calorieën het is, maar ook verpakkingen kloppen niet altijd. Dat is zelfs zo bij 1 op de 5 verpakkingen, dus het kan zijn dat het aantal calorieën niet eens klopt, dus is al je moeite voor niets geweest.

Tel jij calorieën als je op je lijn let?

Beeld: thinkstockphotos