Lifestyle

Koken voor beginners

Op Girlscene zie je regelmatig lekkere recepten voorbijkomen, maar het is dan natuurlijk wel handig als je kunt koken. Het is helemaal niet gek als je nog niet zo'n keukenprinses bent, want als je thuis woont dan koken je ouders waarschijnlijk meestal. Toch is het niet verkeerd om aan je kookskills te werken. Girlscene geeft je basistips die je moet weten als je nog niet kunt koken.

1. Rauw vlees
Voedselvergiftiging krijgen is natuurlijk het laatste wat je wil, dus goede hygiëne in de keuken is belangrijk. Als je kip bereidt moet je zorgen dat je het mes waarmee je de rauwe kip hebt gesneden niet opnieuw gebruikt. Dat geldt niet alleen voor kip, maar ook voor ei, vis en andere soorten vlees.

2. Recepten
In het begin is het handig om recepten te gebruiken. Zo weet je precies hoelang iets moet koken en welke ingrediënten je nodig hebt. Na een tijdje kun je natuurlijk zelf variëren als je weet welke ingrediënten bij elkaar passen. 

3. Niet te lang koken
In het begin is het lastig in te schatten hoeveel minuten je groente moet koken. Er bestaat geen vaste kooktijd per groente, want het ligt eraan hoeveel groente je hebt, hoeveel water je in de pan doet en hoe hoog je het vuur zet. Het is wel belangrijk dat je er op let dat groente niet te lang kookt. Als je groente te lang gekookt is, gaan veel vitamines verloren en het is ook niet lekker. Proef dus tussendoor of je groente klaar is.

4. Hoeveelheid
Het is lastig in te schatten hoeveel je nodig hebt, vooral als je voor meer mensen kookt is dat lastig. Als je bijvoorbeeld pasta kookt, kun je daar een speciale maatbeker voor gebruiken zodat je precies weet hoeveel je nodig hebt per persoon. Voor rijst kun je een kopje per persoon aanhouden.

5. Hygiëne
Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën dus zorg dat ze niet in de buurt liggen als je aan het koken bent. Zet gebruikte spullen direct in de vaatwasser zodat je werkruimte altijd schoon is. Ook je eigen hygiëne is belangrijk, was je handen en doe je haar in een staart voordat je begint.

6. Materiaal
Het is belangrijk om goede spullen te hebben. Deze hoeven helemaal niet duur te zijn, bij IKEA of Xenos kun je bijvoorbeeld heel betaalbare keukenspullen vinden. 

7. Vuur
Je denkt misschien dat je snel klaar bent als je het vuur hoog zet, maar dat kun je beter niet doen. Je hebt dan kans dat je vlees van buiten al zwart begint te worden terwijl het van binnen nog koud is. Als je het vuur niet te hoog zet kan er niets misgaan. Geduld is een schone zaak!

8. Blijf erbij
Voor koken heb je geduld nodig en dat is in het begin lastig. Je denkt misschien dat je gemakkelijk even iets anders kunt doen tussendoor, maar voordat je het weet is je groente veel te gaar of zijn je aardappels verbrand. 

9. Houdbaarheid
Vooral als je voor jezelf kookt maak je vaak niet alles in één keer op. Let er dus goed op of het product nog goed is. Je hoeft niet altijd naar de datum te kijken, maar je kunt gewoon een klein stukje proeven. Als het goed ruikt en smaakt is er niets aan de hand. Natuurlijk moet je ook geen risico nemen, als je het niet zeker weet kun je het beter niet meer eten.

10. Oefenen
Als je nog thuis woont is het handig om je moeder (of vader, natuurlijk) af en toe te helpen. Zo kun je precies zien wat zij doet en kan zij je helpen. En ook voor koken geldt, oefening baart kunst!

Kun jij al een beetje koken?

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀