Health

Dingen die je NIET moet denken over wintersport

16

Sneeuw met een warm zonnetje, sportief in de buitenlucht zijn en natuurlijk een feestje bouwen tijdens de après ski: het wintersportseizoen is geopend! Ga jij dit jaar ook op ski's of een snowboard staan? Dan zijn dit de gedachten die absoluut niet moet hebben tijdens wintersport! 

"Volgens mij ben ik wel goed verzekerd"
Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar je moet voorbereid zijn op het ergste: op wintersport kunnen er ongelukken gebeuren. Het is niet alleen heel vervelend als je iets breekt, maar het kan ook nog eens heel duur uitvallen als je niet goed verzekerd bent. Het zou zomaar kunnen dat je het transport van de traumahelikopter zelf moet betalen, en dat is echt niet goedkoop! Informeer bij je verzekering of je volledig gedekt bent. 

"Ik heb geen lessen nodig, ik leer het vanzelf wel"
Ga nooit op wintersport zonder lessen te nemen. Snowboarden en skiën moet je leren. Zonder enige training op wintersport gaan kan levensgevaarlijk zijn. 

"Ik word wel fit op wintersport"
Zorg dat je fit bent voordat je op wintersport gaat. Je wil niet dat je buiten adem bent nadat je van één bergje af bent gegaan. Om het meeste uit je wintersportvakantie te halen, heb je een goede conditie nodig. Hup, naar die sportschool!

"Ik hoef die oncharmante helm echt niet altijd op"
Oké, we geven toe dat het er niet heel charmant uitziet, maar dat is geen reden om een helm maar achterwege te laten. Zelfs als je niet van plan bent om van een steile berg te gaan. Better safe than sorry! 

"Een bril is overbodig" 
Ook ski- of snowboardbrillen zijn niet altijd charmant, maar ze zijn er niet voor niks. Je wil je ogen goed beschermen. Door de felle zon, snijdende wind en de sneeuw is het moeilijk voor je ogen om zich steeds aan te passen. Daarom heb je een goede bril nodig die goed aansluit op je helm en gezicht. Bovendien is UV-straling heel slecht voor je ogen. Gewoon op zetten dus!

"Anderen moeten maar uitkijken voor mij"
Als je van een berg af gaat, kijk dan niet alleen recht voor je, maar ook om je heen. Je bent waarschijnlijk niet de enige op de piste en het is daarom belangrijk dat je uitkijkt voor andere wintersporters. Niet iedereen houdt zich aan de regels, het kan altijd gebeuren dat je opeens tegen iemand aan knalt. En dat wil je niet! 

"Ach, ik kan heus wel even buiten de piste"
Ga nooit van de piste af. Ook al denk je dat het geen kwaad kan, die restricties zijn er om een reden. Er kunnen heel gevaarlijke dingen gebeuren als je je hier niet aan houdt. 

"Die accessoires heb ik echt niet allemaal nodig"
Gebruik de juiste accessoires tijdens wintersport. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden (of in ieder geval een stuk minder ernstig worden) door accessoires. 

"Ik moet me gewoon over mijn angst heen zetten en van die berg gaan!"
Eerlijk is eerlijk: skiën of snowboarden kan eng zijn. Het liefst zou je iedereen willen verbazen door van de hoogste berg te gaan, maar als je eenmaal boven staat... Als je iets niet durft, doe het dan ook niet. Push jezelf niet om iets te doen dat je eigenlijk niet wil. Er zijn al veel ongelukken gebeurd doordat mensen iets deden wat ze eigenlijk te eng vonden. 

Ga jij dit jaar op wintersport?

Bron: pureoutside
Bron beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

16 reacties

 • 4 jaar geleden bo

  @LifeSucks lol, dat meisje staat niet eens op skies. Je gaat toch ook niet al een helm dragen in de auto op weg naar wintersport?

  Ik draag geen helm, though

 • 4 jaar geleden xManon_belieber

  Ik had dit heel anders verwacht. De titel zegt niet dat je ernaartoe op vakantie gaat. Ik dacht dat je dingen krijgt over wat andere van wintersport denken wat echt niet waar is; zoals dat het koud is ofzoo

 • 4 jaar geleden Alexandra

  Ik ben het wel eens met het lessen. Het gaat hierbij niet alleen om jouw eigen veiligheid maar ook die van medepistegebruikers. Er zijn genoeg ongelukken gebeurd doordat mensen die nog niet kunnen skiën toch de piste opgaan terwijl ze niet goed weten wat ze (moeten) doen. Zo'n skileraar heeft er een training voor gehad en kan je veiliger beter begeleiden.

 • 4 jaar geleden nouk21

  Ik had een leuk artikel verwacht, maar vind dat jullie je er wel heel makkelijk van af hebben gemaakt. Artikel is geschreven alsof dit een levensgevaarlijke sport is. En hoezo is een helm niet charmant? Tegenwoordig zijn er zoveel leuke modellen te koop dat je er echt wel leuk uit ziet met! Ook had het artikel wel iets inhoudelijker gemogen, een (goede) bril is belangrijk omdat de UV-straling door de weerspiegeling van de sneeuw kan verdubbelen. Je kan bijv. ook sneeuwblind worden (al na een paar uur) en dat is niet echt fijn. En als laatste: wat zijn accessoires? Had wel iets specifieker gemogen, heb nu eigenlijk geen idee waar op gedoeld wordt!

 • 4 jaar geleden KopjeChino

  @sara ik brak vorig jaar de eerste dag met snowboarden mijn pols dus een beetje voorzichtig kan geen kwaad..

 • 4 jaar geleden Sara

  Ja een helm is wel heel handig.Laatst toen ik in de lift zat trok ik dat ''veiligheidsrek'' naar beneden.Maar het kwam dus heel hard op het hoofd van iemand die naast me zat.Gelukkig had ie een helm..

  Oh en trouwens door dit artikel lijkt het wel alsof skieen en snowboarden heel gevaarlijk is.Maar dat is het niet!Je hoort juist over je angst heen te gaan, en wel van die piste afgaan die niet durft anders kom je nooit vooruit.En je hoeft echt niet fit te zijn voor wintersport, ik ben het ook niet en je hoeft echt geen moeite te doen op de piste als je het gewoon kan.

 • 4 jaar geleden Muurbloempje

  Nog een tip: laat je ski's goed afstellen! Sta je veel lekkerder op de ski's en is een stuk veiliger. Is voor minder dan een tientje geregeld door een ervaren ski-verkoper meestal. (Als je ski's huurt wordt dit sowieso voor je gedaan)

  Ohja, en mede sneeuwbestormers die ondertussen aan het filmen zijn met een selfie-stick zijn levensgevaarlijk. Mijden die handel.

 • 4 jaar geleden Martina Koers

  Nou ik draag die helm met plezier heb al 2x iets gebroken en was blij dat ik hem op had anders had ik er een hersenschudding bij. Je gaat met zoveel vaart en als je valt is die vaart er niet zo uit. Trouwens helmen heb je nu in zoveel soorten met printjes of een strak design dat het kan matchen met je kleding.

 • 4 jaar geleden Britt_

  Ik sta sinds dat ik 3,5 jaar ben al op de ski's, maar toch draag ik altijd een helm. Dat je goed kan skiën betekend niet dat je nooit valt, of dat andere mensen tegen jou aan skiën. Bovendien draagt bijna iedereen tegenwoordig een helm, zelfs ouders van kinderen, dus je zal zeker niet voorschut staan.

  Een tijdje terug dacht ik overigens zelf ook: die skibril is niet nodig! Nou, wel dus. Ik kwam de piste af met knalrode ogen. Waarschijnlijk kwam dit doordat het zonlicht gereflecteerd werd door de witte sneeuw, dat felle licht wil je niet de hele dag in je ogen hebben!

 • 4 jaar geleden Jessica

  Ik heb heel lang zonder skihelm geskiet, omdat ik al vanaf jongs af aan op de ski's sta. Maar waar je niet bij stil staat is dat anderen jou ook aan kunnen skiën omdat ze het nog niet zo goed kunnen. Ik ben dus vervolgens aangeskiet en keihard op mijn hoofd gevallen. Sindsdien draag ik altijd een (lelijke) helm.

 • 4 jaar geleden Seaqueenx

  accessoires? ..

 • 4 jaar geleden Piet

  Wintersport

 • 4 jaar geleden Turtle

  "Ik hoef die oncharmante helm echt niet altijd op"

  Zelf schrijven over dat je een helm op moet en vervolgens een plaatje van een meisje erbij doen die ook geen helm opheeft alleen maar omdat het er mooier uitziet.

 • 4 jaar geleden Sassofono

  Skiën zonder lessen kan gewoon. Ik heb een vriendin vorig jaar een soort van skiles gegeven omdat ze het nog nooit had gedaan en anders als enige in een klasje moest. Een helm heb ik nooit op en een skibril alleen als het sneeuwt of heel hard waait, anders volstaat een zonnebril of geen bril ook gewoon.

 • 4 jaar geleden AllThingsAwesome

  @lovethelifeyoulive Ben ik het mee eens! Je kunt het ook leren van een vriend of vriendin. Gewoon rustig aan doen en niet meteen op de zwarte beginnen.

  Ik ski zelf trouwens altijd met een muts en zonnebril, niet het allerveiligst dat weet ik maar ik vind die dingen verschrikkelijk vervelend zitten.

 • 4 jaar geleden svenjjaax

  Niet skien en snowboarden zonder les? Daar ben ik het nniet mee eens. Ik heb leren skiën en snowboarden tijdens een vakantie met een vriendin en inmiddels kan ik het gewoon net als mensen die les hebben gehad. Natuurlijk is het aan het begin vallen en opstaan en op kleine pistes beginnen. Maar uiteindelijk kan je het gewoon

 1. 1