Lifestyle

Snuiten of snuiven? 10 tips om een verkoudheid te verslaan

8

Een berg tissues naast je bed en een neus die maar vol blijft lopen... Oh nee, je bent verkouden! Een vervelende winterkwaal waar je helaas niet aan ontkomt -met al die snotterende klasgenoten is het een beetje moeilijk- maar waar je wel zo snel mogelijk vanaf kunt komen. Girlscene geeft je tips om die verkoudheid zo snel mogelijk te verslaan. Doei verstopte neus, bonkend hoofd en zere keel! 

1. Maak je neus leeg
Het is niet prettig om met een volle neus rond te lopen, daarom is het goed om je neus leeg te maken. Maar wat is nu beter: je neus snuiten of ophalen? Aan beide manieren zitten risico's verbonden. Als je het fijner vindt om je neus te snuiten, dan is het belangrijk dat je zacht snuit. Snuit je te hard, dan verhoog je de druk in je neus en oren, wat virussen naar andere holtes kan verspreiden. Gebruik telkens een schoon zakdoekje. Als je liever je neus ophaalt dan kun je dat ook beter met beleid doen, anders beschadig je je neus. Zit je neus echt helemaal verstopt? Dan kan een zoutoplossing goed helpen. 

2. Neem genoeg rust
Het is niet voor niets dat je helemaal geen zin hebt om met vriendinnen te eten en geen energie hebt voor een intense huiswerksessie als je verkouden bent. Je lichaam is aan het vechten tegen de bacillen, gun je lichaam dus ook die rust om te kunnen herstellen. Een verkoudheidje lijkt misschien niet een heel goede reden om afspraken af te zeggen, maar dat kun je beter wel doen als je niet wil dat het erger wordt. 

3. Slaap meer
Rust is niet alleen belangrijk tijdens een verkoudheid, maar meer slaap ook. Tijdens het slapen is je lichaam aan het herstellen en dat is wel nodig als je verkouden bent! Acht uur is het minimum. Kijk 's avonds dus een keer niet naar die aflevering van The Vampire Diaries en ga lekker vroeg naar bed. 

4. Eet gezond
Een patatje eten omdat je geen zin hebt om te koken is niet echt slim tijdens een verkoudheid. Je immuunsysteem heeft een flinke klap gekregen en om dit te kunnen opvangen heb je genoeg vitamines en mineralen nodig. Eet een lekker groentensoepje en snack met fruit. Zo ben je binnen no time weer topfit! 

5. Was je handen regelmatig
Al die virussen en bacteriën helpen niet echt mee om beter te worden, daarom is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen. Dit is ook fijn voor de mensen om je heen, zo voorkom je dat zij ook besmet raken. Het is slim om deurklinken en kranen met een reinigingsdoekje te lijf te gaan om zeker te weten dat je niet weer besmet raakt. 

6. Raak je neus, mond en ogen niet aan
Oké, het is misschien een beetje moeilijk om je neus niet aan te raken als 'ie contant verstopt zit, maar probeer er toch zo min mogelijk aan te komen. Dit geldt ook voor je mond en ogen. Dit zijn de belangrijkste toegangswegen waarlangs je besmet kan raken. 

7. Drink genoeg thee
Een hete kop thee met honing is wat je het liefst drinkt tijdens een verkoudheid en daar is ook een reden voor. De warme damp is goed tegen vastzittend slijm in de neus en keel, dat scheelt weer een paar keer je neus snuiten en hoesten! Ook zorgt thee ervoor dat je niet uitdroogt. 

8. Neem een hete douche
Als je zo verkouden bent dat je er een doos tissues per dag doorheen jaagt, dan kan een hete douche wonderen doen. Een douchesessie werkt niet alleen ontspannend -niet geheel onbelangrijk als je zo druk bent met hoesten en snuiten- maar het stoom is ook nog eens goed voor je luchtwegen. 

9. Zorg voor frisse lucht
In de winter is het niet echt verleidelijk om het raam open te zetten voor frisse lucht, terwijl dit wel heel belangrijk is tijdens een verkoudheid. Verkoudheidsvirussen zijn namelijk dol op warme, droge lucht. Zorg dus voor goede ventilatie als je wilt voorkomen dat je weer ziek wordt of dat je langer ziek blijft. 

10. Gorgel regelmatig
Gorgelen met lauwwarm zout water kan een verkoudheid verzachten. Doe dit één à twee keer per dag. 

Ben jij al verkouden geweest? Welke tip ga jij gebruiken? 

Bron: dokterdokter, menshealth, health

LOVE dit artikel
15 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 4 jaar geleden Eva Josephine

  goede tips!

 • 4 jaar geleden Fernanda Mendez Pantoja

  Een tip is om geen melk te drinken dan word je sneller beter ; )

 • 4 jaar geleden Traveler

  Ik ben praktisch chronisch verkouden. Niets van deze dingen helpt bij mij, sowieso blijf ik dan aan de gang.

 • 4 jaar geleden Miss_Lestrange

  Dit komt op een behoorlijk goed moment, ben sinds een uur of twee verkouden :')

 • 4 jaar geleden Amoreee.

  Handige tips, maar wat ook helpt is 2 liter water te drinken. Ik was vroeger altijd verkouden (ook door allergie), maar sinds ik water drink merk ik er niks meer van. Genoeg water drinken is ook een aanrader!

 • 4 jaar geleden Emmely

  @harpoon ik denk dat ze bedoelen dat op die manier een ander besmet kan raken; als je die bacteriƫn aan je handen hebt zitten en zo een ander besmet raakt. Anders is het inderdaad een gekke zin

 • 4 jaar geleden Harpoon

  'Dit zijn de belangrijkste toegangswegen waarlangs je besmet kan raken. '

  Geen haat reactie of iets dergelijks, maar ik snap deze zin niet. Je bent toch al besmet als je een verkoudheid hebt?

 • 4 jaar geleden Music_lover

  aaaaah net een week te laat!

 1. 1