News

Waarom sexting een groot probleem is op scholen

Je denkt dat het niet zoveel kwaad kan: een seksueel getinte foto of video sturen naar je vriendje die je vertrouwt. Maar als die foto of video de volgende dag de hele school rond gaat, dan weet je dat je een grote fout hebt gemaakt. 'Eigen schuld' zou je denken, maar uit een onderzoek blijkt dat het merendeel van de scholieren weleens te maken heeft met sexting… 

Heb jij weleens een seksueel getinte foto of video van een ander ontvangen? Of heb je misschien weleens aan sexting gedaan? Sexting is razend populair onder jongeren, dat blijkt uit een peiling van bureau Sense en Rutgers WPF. Steeds vaker sturen jongeren seksueel getinte foto's of video's via hun telefoon. Van de 1000 scholieren, zeiden zeker 600 van hen dat ze weleens zo'n filmpje of foto ontvangen. 75% hiervan heeft de sext doorgestuurd. 250 scholieren hebben aangegeven dat ze weleens een sext hebben verstuurd.  

Probleem
Sexting is een groot probleem. Als je zo'n foto of video verstuurt, dan denk je vaak niet na over de grote gevolgen die het kan hebben. Bovendien stuur je de sext naar iemand die je vertrouwt, natuurlijk verwacht je niet dat degene die foto of dat filmpje zal verspreiden. Helaas worden sexts steeds vaker razendsnel verspreid via social media…

Slachtoffer
Francien Regelink (onze collega van Girlslove2run.com) is slachtoffer van sexting. Op haar vijftiende was ze aan het chatten met haar vriendje toen hij haar vroeg of zij haar shirt wilde uitdoen. De volgende dag hing een screenshot van haar borsten door de hele school. "Ik ben heel hard naar huis gefietst. Ik was zo wanhopig en in paniek dat een ongeluk krijgen me even niet zo erg leek. Dan was ik in ieder geval van het probleem af", zegt Francien in Nieuwsuur. "Ik schaamde me en zag het ook echt als mijn fout. Als ik mijn borsten niet had laten zien, had hij die foto niet kunnen maken." Francien schrijft een boek over haar verhaal om andere slachtoffers te helpen en de verspreiders te waarschuwen over de schade die het kan aanrichten. 

Gevolgen
Mensen denken al snel 'eigen schuld' bij sexting, maar de psychische schade bij de slachtoffers is groot. Doordat hun foto of video de hele school rond is gegaan, worden de slachtoffers vaak erg gepest. De verspreiders van de foto of video denken vaak niet na over de gevolgen die het kan hebben voor het slachtoffer en ook niet over de gevolgen die het voor zichzelf kan hebben.

Strafbaar
Wat veel jongeren niet weten, is dat het verspreiden van andermans foto strafbaar is. Als je een sext doorstuurt, dan pleeg je een strafbaar feit en dat kan je een strafblad opleveren. Om scholieren bewust te maken van de gevaren van sexting, zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg grote voorlichtingscampagnes begonnen. In Amsterdam zullen er ook voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en docenten komen. 

Merk jij dat sexting steeds populairder wordt? Heb jij weleens te maken gehad met sexting? Vind je het goed dat er voorlichtingscampagnes komen of ben je je al bewust van de gevolgen van sexting? 

Bron: nos, nieuwsuur
Bron beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀