Wow: Sinterklaasjournaal komt met zwarte Sint

News door Emma

Het is vijf december! Laat de cadeautjes en surprises maar komen. Gisteravond was ook de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal te zien, een programma dat je als kind waarschijnlijk ook wel gekeken hebt. Het Sinterklaasjournaal sloot af met een statement... Er is nu ook een zwarte Sint! Wat vind jij hiervan? 

Elk jaar wordt er weer veel discussie gevoerd over Zwarte Piet. Is hij racistisch of niet? Na een heftige demonstraties en een heuse documentaire over deze discussie was het weer een bewogen jaar. De makers van het Sinterklaasjournaal moesten goed nadenken hoe ze deze kwesties gingen benaderen.

Het programma kreeg al veel kritiek door een witte Piet te introduceren die weer zwart werd door de schoorsteen. Ook maakten de clownspieten voor het eerst hun opwachting. Het Sinterklaasjournaal heeft in de laatste aflevering weer een statement gemaakt. In de slotscène werd er een zwarte Sint geïntroduceerd. 

In de slotscène van het kinderprogramma rijdt Sinterklaas weg op een zwart paard en naast hem zit Opa Piet op een wit paard. Opa Piet draagt dezelfde outfit als Sinterklaas, waardoor hij een zwarte Sint is geworden. Sinterklaas kon alle hulp van Opa Piet gebruiken, want hij is een beetje moe. De oude Piet is gepensioneerd en is naar Nederland gehaald om nieuwe clowns- en roetpieten op te leiden. 

Deze scène heeft voor veel ophef gezorgd op social media. Voorstanders vinden het een mooie zet: "Zwarte opa-piet als Sinterklaas is by far de meest geniale zet van het #sinterklaasjournaal Want de kleur is "bij-zaak", terwijl tegenstanders er juist niet zo blij mee zijn: "#sinterklaasjournaal ga je schamen eerst witte pieten nu al een zwarte sinterklaas. Belachelijk dit @omroepntr #fail"

Wat vind jij van een zwarte Sint? Vind je het een goede afsluiter of vind je het belachelijk?

Bron: ad, volkskrant, nrc