Waarom jij je zorgen mag maken over de nieuwe voorwaarden van Facebook

Lifestyle door Emma

Een nieuw jaar staat veelal in het teken van veranderingen, ook bij Facebook. Vanaf 1 januari 2015 heeft het grootste sociale netwerk nieuwe gebruikersvoorwaarden... En die zijn niet mis! Facebook lijkt dan wel gratis, maar ze vragen er wel degelijk wat voor: je privacy. Hier lees je waarom je je best zorgen mag maken over de nieuwe voorwaarden. 

Je hebt al een bericht of e-mail ontvangen over de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook, maar de kans is groot dat je het -net als vele anderen- hebt weggeklikt. Toch is het goed om te weten wat er precies gaat veranderen per 1 januari 2015, want Facebook wil straks nóg meer van je weten. 

In de voorwaarden staat onder andere dat Facebook vanaf 1 januari jouw internetgedrag kan volgen, ook op andere websites. Als je hebt gezocht naar een vakantiebestemming of een Kerstcadeau, dan weten ze dat. Hier zul je niet veel van merken, maar je zal het wel zien aan de advertenties. Grote kans dat er een ad met een vakantieaanbieding voorbijkomt als je weer inlogt op Facebook. 

Ook mag Facebook je overal volgen. Je moet je gps-functie, bluetooth en wifisignaal gebruiken om je locatie te bepalen. Dit mag Facebook altijd doen, ook als de app niet open staat. Het bedrijf slaat bijvoorbeeld op waar jij incheckt en ze kijken of er vrienden bij jou in de buurt zijn. Zo wordt er een database gemaakt waar je gaat eten, waar je naartoe reist, waar je winkelt en met wie je dat allemaal doet.  

Facebook laat het allemaal overkomen alsof het niet zoveel voorstelt en dat de veranderingen ook gunstig zijn voor de gebruiker, maar volgens Tim Toornvliet van de privacy-organisatie Bits of Freedom is er wel wat aan de hand: "Ze presenteren het alsof ze je gegevens beter kunnen beschermen, maar ze zijn heel vaag over wat ze er zelf mee kunnen."

Het achterliggende idee van de nieuwe voorwaarden is om meer advertenties te verkopen en meer geld te verdienen. Doordat Facebook met de nieuwe regels advertenties kan plaatsen die voor jou interessant zijn, kunnen ze meer geld vragen. Helaas moet jij hiervoor wel je privacy inleveren.

Het ergste van alles is dat je als gebruiker niks kunt doen tegen de nieuwe gebruikersvoorwaarden. Bovenaan de nieuwe regels staat: "Door onze diensten na 1 januari 2015 te gebruiken, ga je akkoord met onze bijgewerkte voorwaarden, ons gegevensbeleid en ons cookiebeleid. Ook ga je ermee akkoord dat je advertenties te zien krijgt op basis van de apps en websites die je gebruikt." Je gaat dus automatisch akkoord met de voorwaarden als je Facebook gebruikt. De enige oplossing om je privacy te beschermen is om je Facebook-account op te zeggen. 

Wat vind jij van de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook? Vind je het erg dat Facebook zoveel van je mag weten? Of heb je er geen problemen mee?

Bron: rtlnieuws, newsmonkey, telegraaf
Bron beeld: thinkstockphotos